Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Jablečné hody: šťavnaté špízy, sušenky bez cukru a voňavé koláče

  0:58aktualizováno  0:58
Chuť a vůně jablek k podzimu prostě patří. Zpříjemněte si i vy sychravé dny pikantním čatní, šťavnatými špízky nebo celou plejádou voňavých zákusků. Myslíme i na celiaky a diabetiky, které potěší recepty na koláče bez lepku a bez cukru.

jablečný koláč | foto: Tesco

Špíz z panenky, brambor, jablek a sušených švestek

Ingredience:

Kuřecí špízy s jablky
  • 600 g vepřové panenky
  • 400 g brambor typu A
  • 4 jablka
  • 200 g sušených švestek
  • 100 ml olivového oleje
  • sůl
  • pepř

Pracovní postup:

  1. Panenku nakrájejte na menší kousky. Osolte je a opepřete. Očištěné brambory nakrájejte na plátky, jablka na menší kousky. Maso, brambory a jablka spolu se švestkami napichujte na grilovací jehly.
  2. Špízy potřete olivovým olejem a grilujte ze všech stran dozlatova, asi 15 minut. Podávejte s hořčicí.

Jablka v karamelu na tři způsoby

Suroviny:

Jablka v karamelu
  • 6 jablek
  • 400 g třtinového cukru
  • 200 ml vody

Na ozdobu:

  • pestré zdobení
  • nesolené arašídy
  • plátkové mandle

Pracovní postup:

  1. Jablka pečlivě omyjeme a osušíme. Aby se nám při máčení v karamelu lépe držela, zapíchneme do nich špejle. Arašídy nasypeme do sáčku a rozdrtíme paličkou na maso.
  2. Vodu nalijeme do hrnce a nasypeme do ní cukr. Směs přivedeme k varu a vaříme asi 15 minut. Po 15 minutách nám směs zkaramelizuje.
  3. Jablka naskládáme na pečící papír, vezmeme si lžíci a jablka polijeme karamelem. Hned je posypeme arašídy, mandlemi nebo zdobením. Jablka odložíme na pečící papír, kde necháme karamel ztuhnout.

Tip: Zkuste i jiné polevy, čokoládovou či citronovou. Variant je mnoho.

Čatní z jablek

Ingredience:

Jablečné čatní
  • 6 středně velkých jablek
  • 4 lžíce rostlinného oleje
  • 2 lžičky čerstvého nastrouhaného zázvoru
  • 2 roličky skořice
  • 1 lžička anýzu
  • sušené a nadrcené chilli papričky
  • 5 hřebíčků
  • 1 lžička kari
  • 2 lžíce rozinek
  • 4 lžíce cukru, nejlépe hnědého

Pracovní postup:

  1. Jablka oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na malé kostičky. V nerezovém hrnci dostatečně rozehřejte olej. Přidejte zázvor, skořici, anýz, chilli papričky a hřebíček. Za stálého míchání restujte asi půl minuty. Přidejte kari, jablka a rozinky, míchejte asi 6 minut. Potom přidejte 4 lžíce vody, přikryjte hrnec pokličkou a vařte asi čtvrt hodiny. Často míchejte.
  2. Jakmile jablka změknou a téměř se rozvaří, přidejte cukr a zvyšte teplotu. Za stálého míchání vařte, dokud směs nezhoustne. Čatní podávejte jako přílohu či omáčku ke grilovanému masu.

Růžičky z jablek

Ingredience:

Jablkové růžičky
  • 300 g listového těsta
  • 4 jablka
  • 1 citron
  • 20 g másla
  • skořice
  • třtinový cukr
  • moučkový cukr

Pracovní postup:

  1. Jablka umyjeme a nakrájíme na plátky. Ty ponoříme do vody společně s kousky citronu alespoň na 5 minut. Poté je vyndáme, necháme okapat a dáme na 30 sekund do mikrovlnky, aby trochu změkly.
  2. Těsto si rozložíme a každý plátek rozkrojíme rádýlkem na čtyři pruhy. Každý pruh potřeme rozpuštěným máslem a posypeme třtinovým cukrem a skořicí. Plátky jablek rozprostřeme na polovinu každého pruhu, těsto přes ně přeložíme a začneme rolovat. Růžičky vložíme do muffinové formy. Pečeme je při 180 °C 40 minut. Na talíři růžičky zasypeme moučkovým cukrem.

Tip: Stejným způsobem můžeme připravit i hruškové růžičky.

Jablečné sušenky bez přidaného cukru

Ingredience:

Jablečné sušenky
  • 1 větší jablko
  • 70 g strouhaného kokosu
  • 60 g ovesných vloček
  • 150 g rozinek
  • 1/2 lžičky skořice
  • olej
  • špetka soli

Pracovní postup:

  1. Jablko oloupeme, vyjmeme jádřinec a zbytek nastrouháme na hrubém struhadle. Rozinky posekáme na malé kousky. Tyto dvě ingredience smícháme s ovesnými vločkami. Přidáme kokos, skořici, sůl a přilijeme horkou vodu tak, aby byly všechny suroviny ponořené. Zamícháme a kaši necháme alespoň 3 hodiny odstát.
  2. Plech vyložíme pečicím papírem. Tvarujeme sušenkové placky. Povrch potřeme olejem. Sušenky pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C asi 50 minut.

Jablečné muffiny s lískovými oříšky

Ingredience:

  • 2 jablka (asi 400 g)
  • 180 g rostlinného tuku (pokojová teplota)
  • 180 g cukru
  • 1 vejce
  • 330 g polohrubé mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 15 g kakao na vaření
  • 2 špetky soli
  • 100 ml mléka
  • 25 g lískových oříšků (drcené nebo prášek)

Pracovní postup:

  1. Troubu předehřejeme na 200 °C (konvektor na 180 °C). Do formy na muffiny nebo papírových formiček vložíme jablka nakrájená na malé kousky.
  2. Na přípravu těsta ručním mixérem ušleháme 100 g tuku a 100 g cukru do hladka. Poté opatrně přidáme vejce. Smícháme 200 g mouky, kypřící prášek, kakao, špetku soli a mléko a opatrně přidáme do těsta. Přidáme kousky jablek. Smícháme 80 g cukru, špetku soli, 130 g mouky a lískové oříšky. V hrnci rozpustíme 80 g tuku a poté přimícháme cukr.
  3. Těsto přelejeme do formy na muffiny a pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut.

Tip: Nastříháme pečící papír na 13-14 cm čtverce a vložíme do formy na muffiny. Jako obvykle naplníme těstem.

Jablečná pochoutka pro diabetiky

Na těsto:

Jablečný koláč
  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 g másla
  • 2 vejce
  • 2 lžíce mléka
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 lžíce mletých lískových oříšků
  • máslo na vymazání

Na potření:

  • 1 vejce

Náplň:

  • 1 kg jablek
  • 8 tablet náhradního sladidla
  • vanilkový pudink bez cukru
  • 1 lžíce horké vody
  • 1⁄2 lžičky skořice

Pracovní postup:

  1. Formu na koláč vymažeme máslem. Mouku společně s práškem do pečiva prosejeme. Máslo necháme změknout, aby se nám s ním lépe pracovalo. Mléko vyšleháme s vejci a smícháme ho se směsí prášku do pečiva a mouky. Nakonec přidáme máslo. Pokud bude těsto příliš tuhé, přilijeme do něj mléko. Těsto necháme v lednici 30 minut odpočinout.
  2. Jablka oloupeme a nakrájíme na menší kousky. V lžíci teplé vody rozpustíme sladidlo. Jablka smícháme s rozpuštěným sladidlem, vanilkovým pudinkem a skořicí.
  3. Těsto rozdělíme na tři části. Dvě části spojíme a vyválíme dle velikosti formy, ve které budeme jablka péct. Těsto zaprášíme oříšky a poklademe na něj jablečnou směs. Zbytek těsta vyválíme, nakrájíme na plátky a poklademe na jablka. Koláč potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečeme asi 40 minut. Hotový koláč necháme vychladnout.

Bezlepkový jablečný koláč

Těsto:

jablečný koláč
  • 200 g bezlepkové mouky
  • 100 g změklého másla
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce vody
  • Špetka soli

Náplň:

  • 5 jablek
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 50 g másla
  • 5 lžiček meruňkové zavařeniny
  • 2 lžíce slivovice

Pracovní postup:

  1. Mouku zapracujeme s máslem a žloutkem. Přidáme vodu a sůl a vypracujeme vláčné těsto, které zabalíme do folie a necháme alespoň dvě hodiny odležet v lednici.
  2. Formu vytřeme máslem. Do ní vtlačíme těsto a nezapomeneme na okraje. Jablka pokrájíme na plátky a vyložíme jimi těsto. Poklademe plátky másla, zasypeme cukrem a vložíme do trouby rozpálené na 180 °C na 45 minut.
  3. Alkohol mírně zahřejeme a rozmícháme se zavařeninou. Směsí potřeme upečený koláč.

Tip: Skořice a jablka patří k sobě. Pokud to cítíte také tak, tak si svá jablíčka trošku okořeňte.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Jste v neustálém pohybu a často se přesunujete z místa na místo? Nedokáže...
OBRAZEM: Designové batohy na stěhování po městě i na útěk do přírody

Jste v neustálém pohybu a často se přesunujete z místa na místo? Nedokáže sbalit vše potřebné do kabelky? Pak sáhněte po batohu či vaku. Dobře se nosí a...  celý článek

Dara Rolins. Styling: Ruth Šariská, make-up: Michaela Ohemová
Fotili jsme Daru Rolins v plavkách. Postavu nemám zadarmo, říká

Na plavkovou sezonu se zpěvačka Dara Rolins nijak připravovat nepotřebuje, na své postavě totiž pracuje pořád. Pro magazín Ona Dnes, který vyjde 29. května,...  celý článek

Herečka a manželka ministra obrany Veronika Žilková
Jsem zvyklá manžela poslouchat, tvrdí Veronika Žilková

Leckdo by jejího muže rád viděl jako prezidenta, ale ona ty úvahy odhání. Navíc říká, že manželka ministra obrany je mnohem náročnější funkce než první dáma....  celý článek

Ilustrační snímek
Příběh Petra: Manželka do našich sporů zatahuje děti

Kdybych to byl býval věděl, tak bych se byl neženil. Tato věta přesně vystihuje mé rozladění z manželství, ve kterém trávím už dvacátý rok. Přitom to zpočátku...  celý článek

Po Oscarech a Zlatých glóbech je filmový festival v Cannes každoročně třetí...
OBRAZEM: Lepší než módní přehlídka. 30 nejvýraznějších modelů z Cannes

Po Oscarech a Zlatých glóbech je filmový festival v Cannes každoročně třetí velkou událostí, na které hvězdy vytahují módní trumfy. Možná dokonce ty...  celý článek

Další z rubriky

Vanilkové muffiny s rebarborou
Máte to rádi kyselé? Pozvěte do kuchyně rebarboru

Reveň bývala v dobách nedostatku šikovnou náhradou ovoce do kompotů, koláčů nebo marmelád. Možná si i vy pamatujete, jak vám ji babička podstrkovala do jídel,...  celý článek

Kedlubna se sýrovým salátem a ředkvičkami
Nenápadný půvab macaté jarní krasavice kedlubny

Možná se vám dosud zdála tak trochu nudná jako ta pověstná panenka, co sedává v koutě. Nenechte se mýlit. Co tak bledou a zakřiknutou kedlubnu „vyzvat k...  celý článek

(ilustrační snímek)
Po pivu se tloustne, plechovkové je hnusné a další pivní mýty

Až budete na čarodějnice zapíjet opečeného buřta orosenou dvanáctkou, asi nad obsahem svého půllitru moc mudrovat nebudete. Ovšem některé z následujících mýtů...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.