Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Jablečné hody: šťavnaté špízy, sušenky bez cukru a voňavé koláče

  0:58aktualizováno  0:58
Chuť a vůně jablek k podzimu prostě patří. Zpříjemněte si i vy sychravé dny pikantním čatní, šťavnatými špízky nebo celou plejádou voňavých zákusků. Myslíme i na celiaky a diabetiky, které potěší recepty na koláče bez lepku a bez cukru.

jablečný koláč | foto: Tesco

Špíz z panenky, brambor, jablek a sušených švestek

Ingredience:

Kuřecí špízy s jablky
  • 600 g vepřové panenky
  • 400 g brambor typu A
  • 4 jablka
  • 200 g sušených švestek
  • 100 ml olivového oleje
  • sůl
  • pepř

Pracovní postup:

  1. Panenku nakrájejte na menší kousky. Osolte je a opepřete. Očištěné brambory nakrájejte na plátky, jablka na menší kousky. Maso, brambory a jablka spolu se švestkami napichujte na grilovací jehly.
  2. Špízy potřete olivovým olejem a grilujte ze všech stran dozlatova, asi 15 minut. Podávejte s hořčicí.

Jablka v karamelu na tři způsoby

Suroviny:

Jablka v karamelu
  • 6 jablek
  • 400 g třtinového cukru
  • 200 ml vody

Na ozdobu:

  • pestré zdobení
  • nesolené arašídy
  • plátkové mandle

Pracovní postup:

  1. Jablka pečlivě omyjeme a osušíme. Aby se nám při máčení v karamelu lépe držela, zapíchneme do nich špejle. Arašídy nasypeme do sáčku a rozdrtíme paličkou na maso.
  2. Vodu nalijeme do hrnce a nasypeme do ní cukr. Směs přivedeme k varu a vaříme asi 15 minut. Po 15 minutách nám směs zkaramelizuje.
  3. Jablka naskládáme na pečící papír, vezmeme si lžíci a jablka polijeme karamelem. Hned je posypeme arašídy, mandlemi nebo zdobením. Jablka odložíme na pečící papír, kde necháme karamel ztuhnout.

Tip: Zkuste i jiné polevy, čokoládovou či citronovou. Variant je mnoho.

Čatní z jablek

Ingredience:

Jablečné čatní
  • 6 středně velkých jablek
  • 4 lžíce rostlinného oleje
  • 2 lžičky čerstvého nastrouhaného zázvoru
  • 2 roličky skořice
  • 1 lžička anýzu
  • sušené a nadrcené chilli papričky
  • 5 hřebíčků
  • 1 lžička kari
  • 2 lžíce rozinek
  • 4 lžíce cukru, nejlépe hnědého

Pracovní postup:

  1. Jablka oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na malé kostičky. V nerezovém hrnci dostatečně rozehřejte olej. Přidejte zázvor, skořici, anýz, chilli papričky a hřebíček. Za stálého míchání restujte asi půl minuty. Přidejte kari, jablka a rozinky, míchejte asi 6 minut. Potom přidejte 4 lžíce vody, přikryjte hrnec pokličkou a vařte asi čtvrt hodiny. Často míchejte.
  2. Jakmile jablka změknou a téměř se rozvaří, přidejte cukr a zvyšte teplotu. Za stálého míchání vařte, dokud směs nezhoustne. Čatní podávejte jako přílohu či omáčku ke grilovanému masu.

Růžičky z jablek

Ingredience:

Jablkové růžičky
  • 300 g listového těsta
  • 4 jablka
  • 1 citron
  • 20 g másla
  • skořice
  • třtinový cukr
  • moučkový cukr

Pracovní postup:

  1. Jablka umyjeme a nakrájíme na plátky. Ty ponoříme do vody společně s kousky citronu alespoň na 5 minut. Poté je vyndáme, necháme okapat a dáme na 30 sekund do mikrovlnky, aby trochu změkly.
  2. Těsto si rozložíme a každý plátek rozkrojíme rádýlkem na čtyři pruhy. Každý pruh potřeme rozpuštěným máslem a posypeme třtinovým cukrem a skořicí. Plátky jablek rozprostřeme na polovinu každého pruhu, těsto přes ně přeložíme a začneme rolovat. Růžičky vložíme do muffinové formy. Pečeme je při 180 °C 40 minut. Na talíři růžičky zasypeme moučkovým cukrem.

Tip: Stejným způsobem můžeme připravit i hruškové růžičky.

Jablečné sušenky bez přidaného cukru

Ingredience:

Jablečné sušenky
  • 1 větší jablko
  • 70 g strouhaného kokosu
  • 60 g ovesných vloček
  • 150 g rozinek
  • 1/2 lžičky skořice
  • olej
  • špetka soli

Pracovní postup:

  1. Jablko oloupeme, vyjmeme jádřinec a zbytek nastrouháme na hrubém struhadle. Rozinky posekáme na malé kousky. Tyto dvě ingredience smícháme s ovesnými vločkami. Přidáme kokos, skořici, sůl a přilijeme horkou vodu tak, aby byly všechny suroviny ponořené. Zamícháme a kaši necháme alespoň 3 hodiny odstát.
  2. Plech vyložíme pečicím papírem. Tvarujeme sušenkové placky. Povrch potřeme olejem. Sušenky pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C asi 50 minut.

Jablečné muffiny s lískovými oříšky

Ingredience:

  • 2 jablka (asi 400 g)
  • 180 g rostlinného tuku (pokojová teplota)
  • 180 g cukru
  • 1 vejce
  • 330 g polohrubé mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 15 g kakao na vaření
  • 2 špetky soli
  • 100 ml mléka
  • 25 g lískových oříšků (drcené nebo prášek)

Pracovní postup:

  1. Troubu předehřejeme na 200 °C (konvektor na 180 °C). Do formy na muffiny nebo papírových formiček vložíme jablka nakrájená na malé kousky.
  2. Na přípravu těsta ručním mixérem ušleháme 100 g tuku a 100 g cukru do hladka. Poté opatrně přidáme vejce. Smícháme 200 g mouky, kypřící prášek, kakao, špetku soli a mléko a opatrně přidáme do těsta. Přidáme kousky jablek. Smícháme 80 g cukru, špetku soli, 130 g mouky a lískové oříšky. V hrnci rozpustíme 80 g tuku a poté přimícháme cukr.
  3. Těsto přelejeme do formy na muffiny a pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut.

Tip: Nastříháme pečící papír na 13-14 cm čtverce a vložíme do formy na muffiny. Jako obvykle naplníme těstem.

Jablečná pochoutka pro diabetiky

Na těsto:

Jablečný koláč
  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 g másla
  • 2 vejce
  • 2 lžíce mléka
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 lžíce mletých lískových oříšků
  • máslo na vymazání

Na potření:

  • 1 vejce

Náplň:

  • 1 kg jablek
  • 8 tablet náhradního sladidla
  • vanilkový pudink bez cukru
  • 1 lžíce horké vody
  • 1⁄2 lžičky skořice

Pracovní postup:

  1. Formu na koláč vymažeme máslem. Mouku společně s práškem do pečiva prosejeme. Máslo necháme změknout, aby se nám s ním lépe pracovalo. Mléko vyšleháme s vejci a smícháme ho se směsí prášku do pečiva a mouky. Nakonec přidáme máslo. Pokud bude těsto příliš tuhé, přilijeme do něj mléko. Těsto necháme v lednici 30 minut odpočinout.
  2. Jablka oloupeme a nakrájíme na menší kousky. V lžíci teplé vody rozpustíme sladidlo. Jablka smícháme s rozpuštěným sladidlem, vanilkovým pudinkem a skořicí.
  3. Těsto rozdělíme na tři části. Dvě části spojíme a vyválíme dle velikosti formy, ve které budeme jablka péct. Těsto zaprášíme oříšky a poklademe na něj jablečnou směs. Zbytek těsta vyválíme, nakrájíme na plátky a poklademe na jablka. Koláč potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečeme asi 40 minut. Hotový koláč necháme vychladnout.

Bezlepkový jablečný koláč

Těsto:

jablečný koláč
  • 200 g bezlepkové mouky
  • 100 g změklého másla
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce vody
  • Špetka soli

Náplň:

  • 5 jablek
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 50 g másla
  • 5 lžiček meruňkové zavařeniny
  • 2 lžíce slivovice

Pracovní postup:

  1. Mouku zapracujeme s máslem a žloutkem. Přidáme vodu a sůl a vypracujeme vláčné těsto, které zabalíme do folie a necháme alespoň dvě hodiny odležet v lednici.
  2. Formu vytřeme máslem. Do ní vtlačíme těsto a nezapomeneme na okraje. Jablka pokrájíme na plátky a vyložíme jimi těsto. Poklademe plátky másla, zasypeme cukrem a vložíme do trouby rozpálené na 180 °C na 45 minut.
  3. Alkohol mírně zahřejeme a rozmícháme se zavařeninou. Směsí potřeme upečený koláč.

Tip: Skořice a jablka patří k sobě. Pokud to cítíte také tak, tak si svá jablíčka trošku okořeňte.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Není radno podceňovat obsah vaší kabelky. Může vás zachránit před spálením nebo...
Deset věcí, které by nám v létě neměly chybět v kabelce

Dámská kabelka je jako truhlice s pokladem. Vejde se do ní tolik věcí, že se občas nestačíme divit. Vedle nezbytností, jako jsou peněženka či klíče, by v ní...  celý článek

Troian Bellisario
Bellisario: Přijímala jsem tři sta kalorií denně, málem mě to zabilo

Herečka Troian Bellisario (31) po vzoru hollywoodských kolegyní přiznala boj s anorexií, aby ulevila své duši. S touto nemocí se potýkala dlouhá léta. Byla...  celý článek

ilustrační snímek
Co tíží matky samoživitelky? Samota, výčitky i nízké sebevědomí

Být sám na výchovu dítěte není žádný med. Většinou úloha rodičů samoživitelů připadne na ženy, které se v této situaci ocitnou po rozchodu nebo rozvodu s otcem...  celý článek

Matematička Marjam Mírzcháníová
Matematička Marjam Mírzácháníová svou práci přirovnávala k psaní románů

Vědecký svět oplakává předčasný skon přední světové matematičky Marjam Mírzcháníové, držitelky Fieldsovy medaile. Kromě role geniální vědkyně zvládla být i...  celý článek

Ilustrační fotografie
Sporty, které nejvíce prospívají zdraví

Přemýšlíte nad tím, jaký vybrat sport, abyste prospěli vašemu zdraví? Tuto otázku řeší i experti a odpověď není zcela jednoznačná. Do desítky těch nejlepších...  celý článek

Další z rubriky

Kaše z bulguru s teffem, lilkem a rajčaty
Zapomeňte na krupičku s kakaem. Tyhle vtipné kaše promění vaše ráno

Myslíte si, že kašičky jsou jen pro malé děti a nad krupicovou nebo ovesnou kaší ohrnujete nos? Tak to jste ještě nezkusili skvělé recepty blogerky, web...  celý článek

Kuřecí roláda s mandlovo-bazalkovým pestem
Bylinkové hody. Roláda s pestem, šalvějové ravioli a krém s koriandrem

Kdy jindy si užívat zelené bohatství ze zahrady nebo truhlíku za oknem, než právě teď, když se to všechno krásně zelená. Čerstvé bylinky využijete nejen...  celý článek

Medové kuřecí stripsy s kečupem
Prázdniny se blíží! Rozloučení se školním rokem bude dětem chutnat

Za pár dní je tu konec školního roku a kamarádi i kamarádky ze třídy se rozutečou za letními zábavami. Uspořádejte pro spolužáky svého potomka dětskou party,...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Naučte se nanášet make-up s profesionální vizážistkou
Naučte se nanášet make-up s profesionální vizážistkou

Štětec, houbička i obyčejný prst. Na nanášení make-upu existuje řada pomůcek a vychytávek. Veškerá "výzbroj" vám však bude k ničemu, pokud nevíte, jak make-up n... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.