Jablečné hody: šťavnaté špízy, sušenky bez cukru a voňavé koláče

  0:58
Chuť a vůně jablek k podzimu prostě patří. Zpříjemněte si i vy sychravé dny pikantním čatní, šťavnatými špízky nebo celou plejádou voňavých zákusků. Myslíme i na celiaky a diabetiky, které potěší recepty na koláče bez lepku a bez cukru.

jablečný koláč | foto: Tesco

Špíz z panenky, brambor, jablek a sušených švestek

Ingredience:

Kuřecí špízy s jablky
  • 600 g vepřové panenky
  • 400 g brambor typu A
  • 4 jablka
  • 200 g sušených švestek
  • 100 ml olivového oleje
  • sůl
  • pepř

Pracovní postup:

  1. Panenku nakrájejte na menší kousky. Osolte je a opepřete. Očištěné brambory nakrájejte na plátky, jablka na menší kousky. Maso, brambory a jablka spolu se švestkami napichujte na grilovací jehly.
  2. Špízy potřete olivovým olejem a grilujte ze všech stran dozlatova, asi 15 minut. Podávejte s hořčicí.

Jablka v karamelu na tři způsoby

Suroviny:

Jablka v karamelu
  • 6 jablek
  • 400 g třtinového cukru
  • 200 ml vody

Na ozdobu:

  • pestré zdobení
  • nesolené arašídy
  • plátkové mandle

Pracovní postup:

  1. Jablka pečlivě omyjeme a osušíme. Aby se nám při máčení v karamelu lépe držela, zapíchneme do nich špejle. Arašídy nasypeme do sáčku a rozdrtíme paličkou na maso.
  2. Vodu nalijeme do hrnce a nasypeme do ní cukr. Směs přivedeme k varu a vaříme asi 15 minut. Po 15 minutách nám směs zkaramelizuje.
  3. Jablka naskládáme na pečící papír, vezmeme si lžíci a jablka polijeme karamelem. Hned je posypeme arašídy, mandlemi nebo zdobením. Jablka odložíme na pečící papír, kde necháme karamel ztuhnout.

Tip: Zkuste i jiné polevy, čokoládovou či citronovou. Variant je mnoho.

Čatní z jablek

Ingredience:

Jablečné čatní
  • 6 středně velkých jablek
  • 4 lžíce rostlinného oleje
  • 2 lžičky čerstvého nastrouhaného zázvoru
  • 2 roličky skořice
  • 1 lžička anýzu
  • sušené a nadrcené chilli papričky
  • 5 hřebíčků
  • 1 lžička kari
  • 2 lžíce rozinek
  • 4 lžíce cukru, nejlépe hnědého

Pracovní postup:

  1. Jablka oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na malé kostičky. V nerezovém hrnci dostatečně rozehřejte olej. Přidejte zázvor, skořici, anýz, chilli papričky a hřebíček. Za stálého míchání restujte asi půl minuty. Přidejte kari, jablka a rozinky, míchejte asi 6 minut. Potom přidejte 4 lžíce vody, přikryjte hrnec pokličkou a vařte asi čtvrt hodiny. Často míchejte.
  2. Jakmile jablka změknou a téměř se rozvaří, přidejte cukr a zvyšte teplotu. Za stálého míchání vařte, dokud směs nezhoustne. Čatní podávejte jako přílohu či omáčku ke grilovanému masu.

Růžičky z jablek

Ingredience:

Jablkové růžičky
  • 300 g listového těsta
  • 4 jablka
  • 1 citron
  • 20 g másla
  • skořice
  • třtinový cukr
  • moučkový cukr

Pracovní postup:

  1. Jablka umyjeme a nakrájíme na plátky. Ty ponoříme do vody společně s kousky citronu alespoň na 5 minut. Poté je vyndáme, necháme okapat a dáme na 30 sekund do mikrovlnky, aby trochu změkly.
  2. Těsto si rozložíme a každý plátek rozkrojíme rádýlkem na čtyři pruhy. Každý pruh potřeme rozpuštěným máslem a posypeme třtinovým cukrem a skořicí. Plátky jablek rozprostřeme na polovinu každého pruhu, těsto přes ně přeložíme a začneme rolovat. Růžičky vložíme do muffinové formy. Pečeme je při 180 °C 40 minut. Na talíři růžičky zasypeme moučkovým cukrem.

Tip: Stejným způsobem můžeme připravit i hruškové růžičky.

Jablečné sušenky bez přidaného cukru

Ingredience:

Jablečné sušenky
  • 1 větší jablko
  • 70 g strouhaného kokosu
  • 60 g ovesných vloček
  • 150 g rozinek
  • 1/2 lžičky skořice
  • olej
  • špetka soli

Pracovní postup:

  1. Jablko oloupeme, vyjmeme jádřinec a zbytek nastrouháme na hrubém struhadle. Rozinky posekáme na malé kousky. Tyto dvě ingredience smícháme s ovesnými vločkami. Přidáme kokos, skořici, sůl a přilijeme horkou vodu tak, aby byly všechny suroviny ponořené. Zamícháme a kaši necháme alespoň 3 hodiny odstát.
  2. Plech vyložíme pečicím papírem. Tvarujeme sušenkové placky. Povrch potřeme olejem. Sušenky pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C asi 50 minut.

Jablečné muffiny s lískovými oříšky

Ingredience:

  • 2 jablka (asi 400 g)
  • 180 g rostlinného tuku (pokojová teplota)
  • 180 g cukru
  • 1 vejce
  • 330 g polohrubé mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 15 g kakao na vaření
  • 2 špetky soli
  • 100 ml mléka
  • 25 g lískových oříšků (drcené nebo prášek)

Pracovní postup:

  1. Troubu předehřejeme na 200 °C (konvektor na 180 °C). Do formy na muffiny nebo papírových formiček vložíme jablka nakrájená na malé kousky.
  2. Na přípravu těsta ručním mixérem ušleháme 100 g tuku a 100 g cukru do hladka. Poté opatrně přidáme vejce. Smícháme 200 g mouky, kypřící prášek, kakao, špetku soli a mléko a opatrně přidáme do těsta. Přidáme kousky jablek. Smícháme 80 g cukru, špetku soli, 130 g mouky a lískové oříšky. V hrnci rozpustíme 80 g tuku a poté přimícháme cukr.
  3. Těsto přelejeme do formy na muffiny a pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut.

Tip: Nastříháme pečící papír na 13-14 cm čtverce a vložíme do formy na muffiny. Jako obvykle naplníme těstem.

Jablečná pochoutka pro diabetiky

Na těsto:

Jablečný koláč
  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 g másla
  • 2 vejce
  • 2 lžíce mléka
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 lžíce mletých lískových oříšků
  • máslo na vymazání

Na potření:

  • 1 vejce

Náplň:

  • 1 kg jablek
  • 8 tablet náhradního sladidla
  • vanilkový pudink bez cukru
  • 1 lžíce horké vody
  • 1⁄2 lžičky skořice

Pracovní postup:

  1. Formu na koláč vymažeme máslem. Mouku společně s práškem do pečiva prosejeme. Máslo necháme změknout, aby se nám s ním lépe pracovalo. Mléko vyšleháme s vejci a smícháme ho se směsí prášku do pečiva a mouky. Nakonec přidáme máslo. Pokud bude těsto příliš tuhé, přilijeme do něj mléko. Těsto necháme v lednici 30 minut odpočinout.
  2. Jablka oloupeme a nakrájíme na menší kousky. V lžíci teplé vody rozpustíme sladidlo. Jablka smícháme s rozpuštěným sladidlem, vanilkovým pudinkem a skořicí.
  3. Těsto rozdělíme na tři části. Dvě části spojíme a vyválíme dle velikosti formy, ve které budeme jablka péct. Těsto zaprášíme oříšky a poklademe na něj jablečnou směs. Zbytek těsta vyválíme, nakrájíme na plátky a poklademe na jablka. Koláč potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečeme asi 40 minut. Hotový koláč necháme vychladnout.

Bezlepkový jablečný koláč

Těsto:

jablečný koláč
  • 200 g bezlepkové mouky
  • 100 g změklého másla
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce vody
  • Špetka soli

Náplň:

  • 5 jablek
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 50 g másla
  • 5 lžiček meruňkové zavařeniny
  • 2 lžíce slivovice

Pracovní postup:

  1. Mouku zapracujeme s máslem a žloutkem. Přidáme vodu a sůl a vypracujeme vláčné těsto, které zabalíme do folie a necháme alespoň dvě hodiny odležet v lednici.
  2. Formu vytřeme máslem. Do ní vtlačíme těsto a nezapomeneme na okraje. Jablka pokrájíme na plátky a vyložíme jimi těsto. Poklademe plátky másla, zasypeme cukrem a vložíme do trouby rozpálené na 180 °C na 45 minut.
  3. Alkohol mírně zahřejeme a rozmícháme se zavařeninou. Směsí potřeme upečený koláč.

Tip: Skořice a jablka patří k sobě. Pokud to cítíte také tak, tak si svá jablíčka trošku okořeňte.

Autor: , pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...