Suroviny na 4 porce:
- 1 lžíce olivového oleje
- 50 g jarní cibule
- 3 stroužky česneku
- 150 g brambor
- 50 g celeru
- 1,25 l vody nebo zeleninového vývaru
- mořská sůl a mletý pepř
- půl lžičky mletého kmínu
- 300 g brokolice
- 150 g listového špenátu (i mražený)
- 200 g pórku
- 2 lžíce kysané smetany
- 80 g polotvrdého kozího sýra
- pažitka nebo mladá cibulka k podávání
Postup:
1. Cibuli a česnek nakrájíme na plátky, celer a brambory na kostičky.
Brokolici rozebereme na růžičky, pórek překrájíme na menší kousky.
2. V hrnci rozehřejeme olej, vsypeme cibuli a česnek a necháme je zesklovatět. Přidáme brambory a celer, krátce osmahneme a zalijeme vodou. Osolíme, okořeníme pepřem a kmínem, vaříme do poloměkka. Přidáme brokolici, pórek, špenát a vaříme doměkka.
3. Polévku odstavíme, pár růžiček brokolice vyjmeme. Polévku rozmixujeme dohladka ponorným mixérem. Vmícháme smetanu, prohřejeme a dochutíme pepřem a solí. Podáváme s růžičkami brokolice, kostičkami kozího sýra a posypané pažitkou.