Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Při nedostatku vitaminů hrozí chudokrevnost i šeroslepost

  • 15
Když některý vitamin chybí, nastává nerovnováha. Nedostatek "káčka" způsobuje krvácení, málo vitaminu A zase způsobuje šeroslepost.

Co jsou vitaminy

Organické látky, které spolu s bílkovinami, tuky a sacharidy patří k základním složkám lidské potravy. V organismu mají funkci katalyzátorů biochemických reakcí. Podílejí se na metabolismu bílkovin, tuků a cukrů.

Vitaminy se rozdělují do dvou skupin:

První jsou rozpustné ve vodě. Sem patří vitamin C a všechny skupiny B (včetně vitaminu H, což je biotin, označovaný také jako B7) a vitamin P (flavonoidy). Nelze se s nimi předávkovat, jejich nadbytek odejde z těla močí.

Druhou skupinu tvoří vitaminy rozpustné v tucích (A, D, E a K). "Tělo si je může ukládat do zásoby, což je někdy výhoda, jindy ne. Lze se jimi totiž předávkovat," vysvětluje odbornice na výživu ze společnosti STOB Iva Málková. Nejrizikovější je v tomto ohledu vitamin A, u nějž existují dokonce i případy smrtelných otrav.

Pokud je některého vitaminu v těle málo, začne být zle. Tomuto stavu se říká hypovitaminóza nebo avitaminóza.

Následky avitaminózy:

Pokud se vašemu tělu nedostává vitaminů, začne se bouřit a může dojít dokonce až ke krvácení:

* Nedostatek vitaminu A způsobuje šeroslepost a noční slepotu.
* Když chybí vitamin D, hrozí křivice.
* Nedostatek vitaminu K způsobuje krvácení.
* Má-li tělo málo vitaminu B12, způsobí to chudokrevnost.

Před čím nás chrání a jak pomáhají

VITAMIN A

Pomáhá: k vývoji těla, růstu, chrání před nachlazením
Podporuje: zrak, chrání pleť před akné a před vznikem rakoviny kůže Nachází se v: játrech, másle, mléčných výrobcích, žloutku a mořských rybách

B1 - THIAMIN

Zdroj: obilniny, luštěniny, kvasnice, vnitřnosti a ryby
Nedostatek: pocit únavy, zácpa a nechutenství

B2 - RIBOFLAVIN

Zdroj: kvasnice, vejce, mléko, zelenina a obilné klíčky
Nedostatek: lámavost nehtů nebo praskání ústních koutků

B3 - NIACIN

Zdroj: celozrnná mouka, listová zelenina, droždí a houby
Pomáhá: velmi důležitý pro vývoj a růst těla

VITAMIN C (kyselina askorbová)

Zdroj: čerstvá zelenina a ovoce
Pomáhá: zvyšuje odolnost proti infekcím, podporuje hojení ran Doporučení: vitamin C užívejte při nachlazení

VITAMIN D

Zdroj: tělo si ho tvoří v kůži působením slunečního záření: nejprve vyrobí jeho "příbuzné", takzvané provitaminy, z nich pak syntézou vzniká vitamin D, je obsažen i v houbách, kvasnicích, rajčatech, kakau, mléku, rybím tuku či vejcích
Pomáhá: správný vývoj kostí a zubů

VITAMIN E

Zdroj: obilné klíčky, rostlinné oleje, žloutek, maso, mléko
Pomáhá: důležitý pro růst a podporuje hojení ran

VITAMIN K

Zdroj: špenát, hlávkové zelí, rajčata, mrkev
Pomáhá: ovlivňuje srážlivost krve