Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Letos zkuste třeba kapří hranolky, říká gurmán Pavel Maurer

  1:00aktualizováno  1:00
"Kapra jsem bohužel jedl většinou špatně udělaného, bahňáka, rozměklotinu. Musím říct, že znám málo restaurací, které umějí udělat dobrého kapra. Je to naše ostuda," říká známý profesionální gurmán Pavel Maurer.

Gurmán Pavel Maurer | foto: MAFRA

Jak často jíte v restauraci?
Snažím se každý den, ale někdy jsem také rád večer doma. Navíc, moje dcera hrozně dobře vaří. Ale dá se říct, že z těch sedmi dnů v týdnů pětkrát někde jsem.

A pořád vás to baví?
To je něco tak nekonečného, že to člověka nemůže přestat bavit. Neznám moc lidí, kteří by řekli, že už je chození do restaurací nebaví. Když tedy chodíte do těch dobrých.

Daří se v restauracích české kuchyni?
Statisticky vzato, my jsme národ, který z 85 procent vyhledává řízek, knedlo-zelo-vepřo, svíčkovou a bohužel taky smažák...

... co máte proti smaženému sýru?
Já nic, smažák, jak vím, nenávidí Zdeněk Pohlreich. Problém smažáku je, že je často vyrobený z nekvalitních polotovarů, vše je už připravené, kuchař to jen vezme z lednice, zahřeje na přesmaženém oleji a servíruje. Ale když vám připraví kvalitní sýr s brambůrky a domácí tatarkou, tak je to jídlo moc dobré. Takovou fetu umí i v Řecku! Česká kuchyně zažívá reinkarnaci, návrat ke kvalitě, a to hlavně v restauracích, kde přemýšlejí kreativně, často je vidět návrat k místním, sezonním surovinám, které sem patří. V meníčku se hrdě chlubí farmářskými či bioprodukty.

A vaří mladí lidé? Je pro ně vaření "trendy"?
Nevím, jestli to dokážu posoudit objektivně, protože se hodně stýkám s lidmi, kteří se tímto oborem zabývají a pořád to řeší. A se mnou mají lidé potřebu bavit se jen o jídle. Ale znám partu lidí, kteří se sejdou, je jich třeba padesát, vaří společně guláš a pak ho navzájem ochutnávají, kdo ho má lepší.

To vaří doma?
Ne, prostě si pronajmou sokolovnu a tam společně vaří. Takže lidi, které znám já, vaření a jídlo hodně zajímá.

Máme pár dní do Vánoc. Co vy a kapr?
My kapra nejíme. Jediné, co jíme, jsou kapří hranolky v třeboňské restauraci Šupina & Šupinka. To je geniální česká specialita, kterou dnes v Třeboni běžně dělají. Doporučuju všem. Ale co se týče Štědrého dne, chodíme během dne na šneky. Což není nějaká snobská věc, za první republiky to bylo velmi normální pro ty, kteří chtěli vidět zlaté prasátko. Šnečí maso se totiž nepočítá do masa, takže je povoleno. Co se týče večera, tak pokud máme rybu, jíme české pstruhy nebo tuňáka.

Co máte proti kaprovi?
Já ho bohužel jedl většinou špatně udělaného, bahňáka, "rozměklotinu". Musím říct, že znám málo restaurací, které umějí udělat dobrého kapra. Je to naše ostuda.

Velký rozhovor najdete na stránkách deníku Metro.

Autoři:




Nejčtenější

Jít se koupat znamenalo vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se...
OBRAZEM: Koupání před 50 lety: s nubianem, kostkovanou dekou a matračkou

Jít se koupat znamenalo ještě před půl stoletím vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se srolovanou kostkovanou dekou v podpaží a taškou přes rameno. V ní...  celý článek

Sport na čerstvém vzduchu a s přáteli je nejlepší způsob, jak si užít léto.
Léto v pohybu: Sportovní outfity a doplňky, kterým neodoláte

Krásné letní počasí přímo vybízí k venkovním sportovním aktivitám. Návštěvu fitness center proto odložte, až se ochladí, a prázdniny využijte ke sportům, které...  celý článek

ilustrační snímek
Když domek vyhořel, děti musely do ústavu. Pomozme jim k návratu domů

Děti, které vyrůstaly v rodinném prostředí, mají mnohem větší šanci na úspěch v životě a na vlastní spokojenou rodinu než ty, které vyrostly v ústavu. Pomozte...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Billie Piperová
Piperová: Ve třiceti po mně nemůžete chtít, abych vypadala na dvacet

Britské herečky Billie Piperová (34) se dotklo, že se do ní opřeli někteří novináři kvůli vráskám. Po třicítce očekávala, že se podobným článkům vyhne. Jak...  celý článek

Další z rubriky

Herec Jan Hájek
Moje epilepsie je něco jako LSD, říká herec Jan Hájek

Upozornil na sebe před dvěma lety rolí Tomáše ve filmu Kobry a užovky. Letos se výrazně zapsal do povědomí televizních diváků v seriálu Bohéma a nedávno jako...  celý článek

Ondřej Ruml s Doris Martinezovou
Líbilo by se nám mít na Kubě baráček se zahradou, říká Ondřej Ruml

Se svou manželkou, kubánskou tanečnicí Doris Martinez (36) žije Ondřej Ruml (35) už léta v Praze. Každý rok ale měsíc nebo dva společně stráví na Kubě, a proto...  celý článek

Herec Zdeněk Piškula v diskusním pořadu Rozstřel na iDNES.tv (13. prosince 2016)
Zdeněk Piškula: Už mě nebaví hrát puberťáky bez charakteru

Zdeněk Piškula loni zvítězil v soutěži StarDance, ale hlavně - bylo mu osmnáct. Z blonďatého chlapečka ze seriálu Vyprávěj je mladý muž, který má velké plány....  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Glamour líčení jednoduše: Výrazného líčení se nemusíte bát
Glamour líčení jednoduše: Výrazného líčení se nemusíte bát

Glamour makeup je výrazný styl líčení. Používá se většinou při focení a má za cíl podtrhnout ženskou krásu a přitažlivost. Proč si ale tohle vše nedopřát i kdyk... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.