Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Palačinky, jak je neznáte: z ovesných vloček, chia semínek a banánů

  0:38aktualizováno  0:38
Palačinka je díky své nekonečné variabilitě vděčným jídlem. Fantazii se meze nekladou jak ve složení samotného těsta, tak při vymýšlení chutných slaných i sladkých náplní. Vyzkoušejte tři netradiční palačinkové recepty, které se namísto záplavy cukru a bílé mouky snaží jít cestou vyvážené stravy.

Ovesná palačinka s tuňákem | foto: Calvo

S moukou, mlékem a vejcem se toho dá v kuchyni vykouzlit opravdu mnoho. Můžete si pohrát s různými typy mouky nebo místo části přidat třeba mleté oříšky, kapku likéru či světlého piva nebo vylepšit těsto kvalitním kakaem. Jak připravují proslavené tenounké palačinky francouzští Crepe Masteři, se dočtete zde.

Vyřadit se můžete i na samotném způsobu podávání - klasikou je zatočená rulička nebo kornout, ale můžete z palačinky skládat i plněné čtverečky, trojúhelníčky, balíčky anebo rovnou celý dort. Pokud byste si raději dopřáli něco méně svátečního, ale nutričně vyváženějšího, vyzkoušejte následující tři recepty.

Tuňákové ovesné palačinky

podle Ivy Veselé, výživové poradkyně

Ingredience pro 4 osoby:

Ovesné palačinky s tuňákem
  • 140 g mletých ovesných vloček
  • 250 ml polotučného mléka
  • 2 vejce
  • sůl
  • rostlinný olej

Náplň:

  • 160 g konzerva tuňáka ve vlastní šťávě
  • 1 ledový salát
  • 200 ml bílého jogurtu
  • 1 menší cibule
  • 1⁄2 sklenice sterilované kukuřice
  • 2 lžíce sekaných vlašských ořechů
  • 2 lžíce sušených brusinek
  • 1 polévková lžíce dijonské hořčice
  • citrónová šťáva nebo ocet Balsamico di Modena
  • zeleninové koření nebo koření na ryby
  • pepř

Postup:
Cibuli a salát nakrájíme na drobné kousky a promícháme s ostatními ingrediencemi na náplň. Směs dochutíme podle potřeby a uložíme stranou, aby měla pokojovou teplotu.
V mléce rozmícháme vločky, vejce, přidáme špetku soli a necháme chvíli odležet, aby vločky nasály tekutinu. Na rozpálené pánvi s trochou oleje opékáme palačinky z obou stran. Každou palačinku naplníme tuňákovou směsí, srolujeme do rolky a podáváme se zbytkem nakrájeného salátu.

Tip: Ovesné vločky jsou použity namísto mouky, protože snižují glykemický index palačinek, bílou mouku můžete také nahradit její celozrnnou variantou.

Chia palačinka

podle Tomáše Vobořila, majitele restaurace Podolka

Ingredience:

Chia palačinka podle Tomáše Vobořila z restaurace Podolka
  • 400 g mouky
  • 250 ml mléka
  • 150 g řeckého jogurtu
  • 100 g malin
  • 50 g másla + máslo na pečení
  • 40 g medu + 50 g na potření
  • 3 vejce
  • 3 g soli, chia semínka, vlašské ořechy

Postup:
Do misky dejte mouku, vejce, máslo, med, sůl a ingredience smíchejte v husté těsto. Následně rozřeďte mlékem na lité těsto. Tím zajistíte, že nebude mít hrudky. Na rozpálenou pánvičku dejte máslo, vhoďte hrst chia semínek a zalijte těstem.

Opečte palačinku z obou stran dozlatova. Následně palačinku potřete medem, jogurtem, dejte na ni maliny a posypte mletými či drcenými ořechy. Palačinky servírujte přeložené a doplněné o pomerančovou kůru nebo zmrzlinu.

Raw banánové palačinky s citronovým krémem

Podle receptu libereckého vitariánského bistRAWveg

Raw banánová palačinka s citronový krémem

Ingredience na 12 palačinek:

  • 9 ks banánů
  • 3 lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžička skořice

Ingredience na krém:

  • 2 hrnky kešu natural
  • 5 lžic agáve sirupu
  • 5 lžic citrónové šťávy
  • 50 ml vody

Postup:
V mixéru rozmixujte všechny suroviny. Směs (250 ml) stejnoměrně rozetřete na celý plát sušičky se sušící vložkou. Sušte na 115 °F/ 46°C po dobu pěti a půl hodin. Po vychladnutí rozřízněte plát rádýlkem na 4 stejně velké čtverce (porce). Maximální doba skladování je 7 dní proložené fólií a v suchu.

Citrónový krém:
Na hodinu namočte kešu ořechy do vody, posléze je vyjměte a opláchněte studenou vodou. Vložte je do mixéru a rozmixujte do hladka s ostatními surovinami. V poslední fázi naneste krém na palačinky.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Billie Piperová
Piperová: Ve třiceti po mně nemůžete chtít, abych vypadala na dvacet

Britské herečky Billie Piperová (34) se dotklo, že se do ní opřeli někteří novináři kvůli vráskám. Po třicítce očekávala, že se podobným článkům vyhne. Jak...  celý článek

Mozková mrtvice - ilustrační fotografie
Když udeří mrtvice, jde o čas. Jak ji poznáte?

Na mozku jsme závislí. To on rozhodne, zda si přečtete tento článek a napijete se u toho kávy. Vše probíhá automaticky. Ovšem jen do chvíle, než mozkovou tepnu...  celý článek

Zakladatel společnosti Scio Ondřej Šteffl
Ondřej Šteffl: Svět bude potřebovat lidi, kteří se umějí a chtějí učit

Umět se učit, kritické myšlení, kreativita, flexibilita, ale i empatie a laskavost – to jsou klíčové dovednosti ideálního pracovníka příštích let. Alespoň to...  celý článek

Ilustrační fotografie
Letní lásky? Pozor na pohlavně přenosné nemoci, které způsobují neplodnost

Ze vzrušující známosti na jednu noc se může stejně tak vyklubat i závažný zdravotní problém v podobě pohlavní nemoci s potenciální hrozbou neplodnosti. Než se...  celý článek

ilustrační snímek
Jak vybírat porodnici? Rozhoduje nabídka péče, zázemí i pocity rodičky

Pražské maminky to musí řešit relativně brzy a zapsat se do porodnice již v prvním trimestru, s výběrem porodnice si ovšem láme hlavu většina nastávajících...  celý článek

Další z rubriky

Křehký koláč s cuketou a mrkví
Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen...  celý článek

Casserole s bílými fazolemi a červenou cibulí
Rychlovky z jednoho hrnce, které přijdou k chuti na chatě i v kempu

Jsou chvíle, kdy se nám chce trávit hodiny u sporáku a našpinit polovinu kuchyňského vybavení. Ale pak jsou i takové, kdy bychom dali království za divotvorný...  celý článek

Jogurtové pohlazení s borůvkami
Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Glamour líčení jednoduše: Výrazného líčení se nemusíte bát
Glamour líčení jednoduše: Výrazného líčení se nemusíte bát

Glamour makeup je výrazný styl líčení. Používá se většinou při focení a má za cíl podtrhnout ženskou krásu a přitažlivost. Proč si ale tohle vše nedopřát i kdyk... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.