Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Do luxusních palačinek patří likér i pivo, radí francouzský Crepe Master

  10:12aktualizováno  10:12
Připravte si podle slavného francouzského Crepe Mastera Stéphana Solariho palačinky s omáčkou Suzette nebo flambované. Jejich delikátní chuť budete chtít ochutnat znovu a znovu.

Crepes Suzette jsou mistrovským kouskem francouzské kuchyně, konkrétně tyto palačinky vynalezl věhlasný šéfkuchař Henri Charpentier. V roce 1895, v době svých profesních začátků, připravoval v Café de Paris v Monte Carlu dezert pro anglického prince z Walesu, budoucího krále Edwarda VII. Jak Henri Charpentier vzpomíná ve svých pamětech, nejslavnější variace na tradiční crepe vznikla vlastně náhodou. Palačinka zalévaná pomerančovým likérem se mu těsně před servírováním nedopatřením vzňala. Henri ovšem zachoval chladnou hlavu, po bleskovém uhašení palačinku dvakrát přeložil, předložil princi jako nový originální dezert, a ten byl navýsost spokojen.

Fotogalerie

Omáčka Suzette je velmi jednoduchá a podle Nicolase Bossiniho vám předpřipravená v lednici vydrží i týden až dva. Ví, o čem mluví, provozuje ve Francii síť creperií, kterou založila už jeho babička. A neváhal se s námi podělit o své triky k přípravě lahodného dezertu. Kromě přídavku pomerančového likéru pro zajímavější chuť odlehčuje těsto i světlým pivem pro správnou nadýchanost.

Stephan Solari doporučuje předpřipravit si palačinky i omáčku a s hosty u stolu se věnovat pouze finální fázi zahřívání a flambování. Ostatně flambované palačinky jsou dodnes ve francouzských restauracích většinou připravovány přímo před očima hostů, kteří tak mohou ocenit šikovné ruce cukráře. Pokud vynecháte omáčku a použijete pouze cukr a pomerančový likér, dostanou palačinky ještě výraznější chuť, kvůli množství alkoholu už se ale nebudou hodit pro děti.

Ingredience na 15 palačinek (o průměru 20 cm):

  • 25 cl polotučného mléka
  • 110 g hladké mouky
  • 25 g másla
  • 2,5 cl Grand Marnier Cordon Rouge liqueur
  • 2 velká vejce
  • 5 cl světlého piva
  • 15 g cukru
  • Špetka soli

Postup:

Smíchejte mouku, cukr a sůl. Po jednom vmíchejte vejce a postupně přidávejte pivo a mléko. Nakonec přidejte rozpuštěné máslo a pomerančový likér. Ideálně nechte těsto přes noc odstát v lednici. Pomažte pánev rozpuštěným máslem a nalijte na ni asi 30 ml těsta. Rychle naklánějte a otáčejte pánev tak, aby bylo dno zcela obalené těstem. Jakmile je palačinka zlatohnědá, otočte ji a osmahněte i z druhé strany.

Omáčka Suzette:

Palačinky s omáčkou Suzette
  • 140 g cukru
  • 5 g pomerančové kůry nastrouhané najemno
  • 3 g citronové kůry nastrouhané najemno
  • 200 g pomerančového džusu
  • 20 g citronové šťávy
  • 135 g másla
  • 35 g pomerančového likéru Grand Marnier
  1. Na pánvi zkaramelizujte cukr. Přidejte pomerančovou a citronovou kůru (nejlépe z bio pomerančů a citronů) a pomerančový džus. Omáčku zredukujte.
  2. Snižte teplotu, přidejte máslo a zamíchejte. Přidejte crepes přeložené na polovinu, pokládejte je přes sebe a zalijte je omáčkou. Navrch přilijte trochu pomerančového likéru a palačinky oflambujte, přičemž je stále namáčejte v omáčce. Palačinky znovu přeložte na půl, vzniknou vám z nich trojúhelníčky. Nechte 2 minuty zvolna vařit a poté ihned podávejte.

Flambované palačinky

Flambované palačinky
  • 200 g másla
  • 20 cl pomerančového likéru Grand Marnier Cordon Rouge
  • 100 g krupicového cukru

V pánvi rozehřejte máslo. Až začne bublat, přidejte cukr a hned poté palačinku. Obě její strany obalte v másle, přilijte pomerančový likér a oflambujte. Podávejte ihned, můžete přelít výpekem z pánve.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Magnetická rezonance dvojčat ve 32. týdnu těhotenství
Proč se rodí některé děti i jedno z dvojčat menší? Může za to placenta

Vědci měli doposud několik teorií o tom, co ovlivňuje velikost plodu v děloze a následnou porodní váhu. Nová studie na jednovaječných dvojčatech provedená...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Muži své emoce ignorují, ženy se v nich ztrácejí, tvrdí odborníci

Vztahy stojí na emocích. Neschopnost je projevovat znamená problém navázat i udržet vztah. Kdo by v přítomnosti ledové kostky roztál? Někdo vztahy sice...  celý článek

Bridget Malcolmová
Lidé očekávají, že modelka bude hloupá mrcha, říká Bridget Malcolmová

Pětadvacetiletý andílek Victoria’s Secret Bridget Malcolmová má prý dost zažitých stereotypů, které se týkají modelek. Irituje ji, že si o modelkách lidé...  celý článek

Vkusný šperk dokáže pozvednou každý outfit. A nemusí se přitom jednat o luxusní...
OBRAZEM: Veselé letní šperky, které potěší

Vkusný šperk dokáže pozvednou každý outfit. A nemusí se přitom jednat o luxusní perlový náhrdelník nebo prsten s drahým kamenem. Leckdy stačí pouze drobnost....  celý článek

Zuzana Hejnová
Na první dítě nechci čekat do čtyřiceti, říká Zuzana Hejnová

Ve svých třiceti letech má před sebou srpnové mistrovství světa v Londýně, příští rok by ještě chtěla zkusit mistrovství Evropy, dál už se ve své kariéře moc...  celý článek

Další z rubriky

Jogurtové pohlazení s borůvkami
Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému...  celý článek

Kachní prsa s fíkovou omáčkou
Maso si s ovocem rozumí. Zkuste kachnu s fíky nebo kuře na třešních

Jste nadšení z toho, jaké dobroty nabízí letní zahrada nebo farmářský trh, ale jen ovoce vám k obědu nestačí? Zkuste ho zkombinovat s masem a nebudete litovat....  celý článek

Kuřecí karbanátky se zeleninovým salátem
Zapomeňte na nudu. Kuřecí recepty pro milovníky barev a nových chutí

Pečené v troubě, jako obalovaný řízek nebo na paprice. Ne že by vám tahle jídla nechutnala, ale občas už vám přijdou celkem nudná? Zkuste to příště trochu...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Naučte se nanášet make-up s profesionální vizážistkou
Naučte se nanášet make-up s profesionální vizážistkou

Štětec, houbička i obyčejný prst. Na nanášení make-upu existuje řada pomůcek a vychytávek. Veškerá "výzbroj" vám však bude k ničemu, pokud nevíte, jak make-up n... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.