Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Do luxusních palačinek patří likér i pivo, radí francouzský Crepe Master

  10:12aktualizováno  10:12
Připravte si podle slavného francouzského Crepe Mastera Stéphana Solariho palačinky s omáčkou Suzette nebo flambované. Jejich delikátní chuť budete chtít ochutnat znovu a znovu.

Crepes Suzette jsou mistrovským kouskem francouzské kuchyně, konkrétně tyto palačinky vynalezl věhlasný šéfkuchař Henri Charpentier. V roce 1895, v době svých profesních začátků, připravoval v Café de Paris v Monte Carlu dezert pro anglického prince z Walesu, budoucího krále Edwarda VII. Jak Henri Charpentier vzpomíná ve svých pamětech, nejslavnější variace na tradiční crepe vznikla vlastně náhodou. Palačinka zalévaná pomerančovým likérem se mu těsně před servírováním nedopatřením vzňala. Henri ovšem zachoval chladnou hlavu, po bleskovém uhašení palačinku dvakrát přeložil, předložil princi jako nový originální dezert, a ten byl navýsost spokojen.

Fotogalerie

Omáčka Suzette je velmi jednoduchá a podle Nicolase Bossiniho vám předpřipravená v lednici vydrží i týden až dva. Ví, o čem mluví, provozuje ve Francii síť creperií, kterou založila už jeho babička. A neváhal se s námi podělit o své triky k přípravě lahodného dezertu. Kromě přídavku pomerančového likéru pro zajímavější chuť odlehčuje těsto i světlým pivem pro správnou nadýchanost.

Stephan Solari doporučuje předpřipravit si palačinky i omáčku a s hosty u stolu se věnovat pouze finální fázi zahřívání a flambování. Ostatně flambované palačinky jsou dodnes ve francouzských restauracích většinou připravovány přímo před očima hostů, kteří tak mohou ocenit šikovné ruce cukráře. Pokud vynecháte omáčku a použijete pouze cukr a pomerančový likér, dostanou palačinky ještě výraznější chuť, kvůli množství alkoholu už se ale nebudou hodit pro děti.

Ingredience na 15 palačinek (o průměru 20 cm):

  • 25 cl polotučného mléka
  • 110 g hladké mouky
  • 25 g másla
  • 2,5 cl Grand Marnier Cordon Rouge liqueur
  • 2 velká vejce
  • 5 cl světlého piva
  • 15 g cukru
  • Špetka soli

Postup:

Smíchejte mouku, cukr a sůl. Po jednom vmíchejte vejce a postupně přidávejte pivo a mléko. Nakonec přidejte rozpuštěné máslo a pomerančový likér. Ideálně nechte těsto přes noc odstát v lednici. Pomažte pánev rozpuštěným máslem a nalijte na ni asi 30 ml těsta. Rychle naklánějte a otáčejte pánev tak, aby bylo dno zcela obalené těstem. Jakmile je palačinka zlatohnědá, otočte ji a osmahněte i z druhé strany.

Omáčka Suzette:

Palačinky s omáčkou Suzette
  • 140 g cukru
  • 5 g pomerančové kůry nastrouhané najemno
  • 3 g citronové kůry nastrouhané najemno
  • 200 g pomerančového džusu
  • 20 g citronové šťávy
  • 135 g másla
  • 35 g pomerančového likéru Grand Marnier
  1. Na pánvi zkaramelizujte cukr. Přidejte pomerančovou a citronovou kůru (nejlépe z bio pomerančů a citronů) a pomerančový džus. Omáčku zredukujte.
  2. Snižte teplotu, přidejte máslo a zamíchejte. Přidejte crepes přeložené na polovinu, pokládejte je přes sebe a zalijte je omáčkou. Navrch přilijte trochu pomerančového likéru a palačinky oflambujte, přičemž je stále namáčejte v omáčce. Palačinky znovu přeložte na půl, vzniknou vám z nich trojúhelníčky. Nechte 2 minuty zvolna vařit a poté ihned podávejte.

Flambované palačinky

Flambované palačinky
  • 200 g másla
  • 20 cl pomerančového likéru Grand Marnier Cordon Rouge
  • 100 g krupicového cukru

V pánvi rozehřejte máslo. Až začne bublat, přidejte cukr a hned poté palačinku. Obě její strany obalte v másle, přilijte pomerančový likér a oflambujte. Podávejte ihned, můžete přelít výpekem z pánve.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Móda na Billboard Music Awards 2017
Móda z hudebních cen: Výstřihy, rozparky a přiznané prádlo

Některé dámy pojaly udílení cen Billboard Music Awards jako velkou společenskou událost, jiné vypadaly, jako by si právě odběhly od plotny nebo z ložnice....  celý článek

Šéfkuchařka Jana Bilíková
Ženy mají v kuchyni cit pro detail a systém, říká šéfkuchařka Bilíková

Vystudovala práva, ale nakonec si místo taláru oblékla kuchařský rondon. Pracovala po celém světě ve vyhlášených restauracích, kde se tvrdě dělá i osmnáct...  celý článek

Rajčatová polévka s červenou řepou
Červená řepa, špenát, karotka. Barevné jarní polévky k obědu i večeři

Jarní počasí se nám chvílemi převléká do letního hávu, ale období záplavy čerstvé domácí zeleniny je ještě před námi. Přesto nám zelináři mají co nabídnout....  celý článek

Ilustrační fotografie
Sedm překvapivých známek inteligence: chaos, vulgarity a černý humor

Jadrný slovník, nezvyklý smysl pro humor nebo nepořádek na psacím stole – návyky, které by si jen málokdo spojil se zvýšenou inteligencí. Přesto vědci...  celý článek

V teplých měsících je pravidelná péče o nohy zcela zásadní.
Pěkné nohy na léto? Cesta k nim je jednodušší, než byste čekali

Pokud jste si zrovna uvědomili, že doba sandálů a sandálků se blíží, ale vaše nohy na to ještě nejsou tak docela připravené, nejste v tom sami. Naštěstí se to...  celý článek

Další z rubriky

Chřestová sezona je tady!
Chřestová sezona je tady! Jak si užít lahůdku králů?

Tato zvláštní zelenina je u nás doma, a ač jí doby budování socialismu příliš nepřály, už se zase tetelí na výsluní. Sezona chřestu je tady a byla by škoda ji...  celý článek

Pudinkový dort s ovocem a šlehačkou
Pudink v hlavní roli. Sladkosti, které se rozplynou na jazyku

Jedna z nejobyčejnějších kuchyňských ingrediencí bývá obvykle spojována jen s dětskými svačinkami. Byla by ale škoda nechat pudinku jen tuhle vedlejší roli....  celý článek

K pivu a hokejovému zápasu v televizi se hodí něco malého k zakousnutí.
Hokejové jednohubky aneb něco malého a rychlého k pivu i televizi

Kdo sleduje hokejové mistrovství, jistě dobře zná ten pocit, kdy sedíte napjatě před televizní obrazovkou a kolem vás nenápadně začne obcházet „mlsná“. Tyhle...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.