Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Oslavte s námi masopust

  0:01aktualizováno  0:01
Tento týden probíhá tradiční masopust. Kdo si nestihl v neděli pořádně pochutnat na některé z tradičních dobrot, má ještě poslední šanci. S námi to bude jednodušší, než honit pašíka hodinu po dvoře.

Světlá (ovarová) jaternicová polévka | foto: Jakub SalvetMF DNES

„Masopust je třídenní lidový svátek, který ve své podstatě sice nemá nic společného s liturgií, ale přesto je podřízen běhu církevního kalendáře. Slavil se ve dnech předcházejících Popeleční středě, kterou začíná 40denní půst před Velikonocemi. Protože datum Velikonoc je pohyblivé, byl pohyblivým svátkem i masopust. Letos končí 22. února. Dřív panovalo přesvědčení, že v tento den má člověk jíst a pít co nejvíce, aby byl celý rok při síle. A hezké tradice se mají zachovávat!“ (Zpracováno podle knihy Vlastimila Vondrušky, Církevní rok a lidové obyčeje, nakladatelství Dona, 1991).

Domácí huspenina (sulc)Domácí huspenina (sulc)
30 minut, 1,5 hodiny vaření a minimálně 2 hodiny na ztuhnutí

PRO 4 OSOBY
Na 1 formu srnčího hřbetu nebo několik malých formiček:
2 – 3 vepřové nožičky
350 g vepřové plece s kůží (kolínka)
500 ml vody, sůl
6 kuliček celého pepře
4 kuličky nového koření
1 bobkový list
1 menší cibule, oloupaná
150 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
asi 50 ml octa na dochucení
mletý pepř

Vepřové nožičky a maso omyjeme, popřípadě opálíme zbytky štětin nad plamenem, vložíme do hrnce (nejlépe tlakového), zalijeme studenou vodou, osolíme, přidáme koření a uvedeme do varu. Vaříme mírným varem do změknutí masa, během vaření odebíráme z povrchu tuk a pěnu, vaříme-li v tlakovém hrnci, tuk sebereme až po uvaření. Před koncem varu přidáme očištěnou, na větší kusy překrojenou kořenovou zeleninu, přepůlenou cibuli a ocet a dovaříme doměkka. Uvařené maso a zeleninu vyjmeme z vývaru do mísy a necháme chvíli zchladnout. Vývar přecedíme, necháme ustát a z povrchu sebereme naběračkou všechen tuk.

Maso nakrájíme nadrobno, kořenovou zeleninu na drobné kostičky a v míse promícháme s vývarem. Podle chuti opepříme, popřípadě dosolíme. Směs naběračkou nalijeme do formy na srnčí hřbet nebo do malých formiček. Necháme vychladnout a potom ztuhnout v lednici. Huspeninu vyklopíme z formy, jde to lépe, když dno z vnější strany na okamžik ponoříme do teplé vody. Podáváme s cibulí a octem.

Masopustní kroucance (koblihy)Masopustní kroucance (koblihy)
1 hodina a 1,5 hodiny na vykynutí

NA 22 - 25 KUSŮ
500 g polohrubé mouky
3 žloutky
70 g cukru
1/2 sáčku vanilkového cukru
80 g másla nebo hery
30 g čerstvého droždí
strouhaná citronová kůra
2 lžíce rumu
asi 250 ml vlažného mléka
špetka soli
trochu hladké mouky na vyválení těsta
olej nebo sádlo na smažení (podle velikosti kastrolu)

NA OBALENÍ KROUCANCŮ
50 g mletého máku
100 g moučkového cukru
1 sáček skořicového cukru + lžička mleté skořice

NA NÁPLŇ DO KOBLIH
asi 10 lžic meruňkové či jiné zavařeniny
vanilkový cukr na posypání

Mouku a všechny suroviny necháme před zaděláním těsta v teplé místnosti, aby měly stejnou teplotu. V malém hrnku nebo misce rozdrobíme droždí se lžící cukru, přilijeme trochu vlažného mléka (mělo by mít teplotu našeho těla), přidáme asi dvě lžíce mouky a promícháme, až vznikne řídké těstíčko. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout. V míse utřeme změklé máslo se žloutky, zbylým cukrem, citronovou kůrou a vanilkovým cukrem. Přidáme vyběhlé droždí, prosátou mouku, rum, sůl a za postupného přilévání vlažného mléka zaděláme vařečkou ne příliš tuhé hebké těsto. Těsto dobře propracujeme, až je hladké a nelepí, vařečku při zadělávání moc nezvedáme, aby se do těsta nenabralo příliš mnoho vzduchu, a koblihy nebyly dírkovaté. Vypracované těsto v míse přikryjeme utěrkou a necháme na teple vykynout asi 1 – 1,5 hodiny.

Na kroucance vykynuté těsto rozdělíme na 22 stejných dílů, z kterých vyválíme na lehce pomoučeném vále asi na prst silné dlouhé válečky, které v půlce ohneme a konce zatočíme několikrát přes sebe. Můžeme je také svázat jako volné uzle. Necháme je na pomoučeném vále jěšte chvíli vykynout, přikryté nahřátou utěrkou, a mezitím si rozehřeje v širokém kastrole vyšší vrstvu oleje nebo sádla. Kroucance by měly při smažení volně plavat, nezapomeňte že ještě nakynou. Vkládáme je spodní stranou do rozpáleného tuku a smažíme pod poklicí na středním plameni až je spodní strana zlatavá, pak je otočíme a bez poklice dosmažíme. Usmažené kroucance klademe na papírové ubrousky a pak jich část obalujeme v máku smíchaném s polovinou moučkového cukru a druhou část v cukru se skořicí.

Na koblihy si těsto rozdělíme na dva stejné díly a oba rozválíme na prst silné pláty. Na jednu část těsta se kulatou formičkou naznačí koblihy, do středu každé se lžičkou nanese trocha zavařeniny a přikryje se vše druhým rozváleným plátem těsta. Koblihy se vypichují vykrajovátkem a dále se zpracovávají stejně jako kroucance. Usmažené je sypeme vanilkovým cukrem.

Zabijačkový gulášZabijačkový guláš
20 minut a 50 minut dušení

PRO 4 OSOBY
400 g vepřové plece, omyté, nakrájené na kostky
1 lžíce sádla
2 cibule pokrájené na drobno
1 lžička mleté sladké papriky
100 g očištěných pokrájených vepřových ledvinek
špetka drceného kmínu
sůl
voda a pivo na podlévání
100 g očištěných a pokrájených vepřových jater
1 lžíce rozemnuté sušené majoránky
mletý pepř
1 cibule nakrájená na kolečka na ozdobu

V kastrolu rozehřejeme sádlo a osmahneme na něm cibuli do růžova. Přidáme nakrájené maso a ledvinky, osmahneme ze všech stran, poprášíme mletou paprikou, promícháme a podlijeme trochou piva a vody, přidáme kmín, osolíme, přikryjeme poklicí a dusíme. Během dušení podle potřeby podléváme pivem nebo vodou a občas zamícháme. Když je maso téměř měkké, přidáme pokrájená játra a podle potřeby zahustíme střídkou oschlého chleba, podlijeme vodou a ještě asi 15 minut prováříme. Před ukončením varu guláš podle potřeby upravíme na požadovanou hustotu přilitím vody či piva a dochutíme solí, pepřem a rozemnutou majoránkou. Povrch guláše můžeme zdobit kolečky syrové cibule.

Světlá (ovarová) jaternicová polévkaSvětlá ovarová (jaternicová) polévka
90 minut včetně uvaření vývaru

PRO 4 OSOBY
500 g vepřového masa na ovar (plec, koleno, lalok)
1,5 l vody
celý pepř
sůl
1 cibule
100 g kořenové zeleniny
100 g krup nebo krupek
1–2 jaternice
mletý pepř
majoránka
2–3 stroužky utřeného česneku

Omyté maso vložíme do hrnce, zalijeme studenou vodou, osolíme, přidáme celý pepř a vaříme asi 1 – 1,5 hodiny, až je maso měkké. Mezitím si ve větším množství osolené vroucí vody uvaříme propláchnuté kroupy. Uvařené maso vyjmeme a použijeme například jako ovar s křenem a chlebem. Vývar přecedíme, je-li moc tučný, sebereme z povrchu tuk, uvedeme do varu, přidáme překrojenou cibuli, vymačkaný prejt z jitrniček, promícháme a chvíli povaříme. Kořenovou zeleninu očistíme a nastrouháme na hrubší nudličky a uvaříme v polévce doměkka. Ke konci varu přidáme uvařené kroupy, dochutíme utřeným česnekem, solí, pepřem a majoránkou, odstavíme z ohně a podáváme. Rychlejší variantu připravíme, když místo vývaru použijeme vodu, pouze přidáme dle libosti větší množství jaternicového prejtu.

Autoři:




Nejčtenější

ilustrační snímek
Když domek vyhořel, děti musely do ústavu. Pomozme jim k návratu domů

Děti, které vyrůstaly v rodinném prostředí, mají mnohem větší šanci na úspěch v životě a na vlastní spokojenou rodinu než ty, které vyrostly v ústavu. Pomozte...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Mirky: Syn bude otcem, ale dítě nejspíš není jeho

Tak jsem se dočkala, budu babičkou. Mám skvělou snachu, bezvadného syna a další důvod k radosti je na cestě. Jenže snacha se mi přiznala, že dítě možná nebude...  celý článek

Neuroložka prof. MUDr. Marcela Lippertová-Grünerová, ph. D. působila celou řadu...
Neuroložka: Mozkové buňky umí spáchat sebevraždu, ale to my nechceme

„Mozkové buňky mohou spáchat sebevraždu. Mají jakýsi,červený knoflík’, který buď stisknou, nebo ne. My se je snažíme přesvědčit, aby ho nemačkaly, protože je...  celý článek

Jít se koupat znamenalo vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se...
OBRAZEM: Koupání před 50 lety: s nubianem, kostkovanou dekou a matračkou

Jít se koupat znamenalo ještě před půl stoletím vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se srolovanou kostkovanou dekou v podpaží a taškou přes rameno. V ní...  celý článek

Magazín Vogue je ikonou mezi dámskými magazíny.
Magazín Vogue udává trendy už 125 let. Nyní ho ohrožují sociální sítě

Magazín plný luxusu, který si zamilovaly ženy po celém světě, odstartoval kariéru mnoha topmodelek a návrhářů. A přestože je Vogue stále prestižní titul, ubývá...  celý článek

Další z rubriky

Charlie s rodiči Corrine Yatesovou a Chrisem Gardem
Léčba Charlieho byla falešnou nadějí pro rodiče, říká český odborník

Média po celém světě sledují osud jedenáctiměsíčního Charlieho, který trpí syndromem mitochondriálního vyčerpání. Rodiče se nakonec po dlouhých soudních...  celý článek

ilustrační snímek
Výchova po česku: studentka porovnala názory rodičů s radami odborníků

Rodiči se stáváme bez školení a poučení o výchově. Výzkumům na toto téma se věnují odborníci, výsledky jejich zkoumání se ale často k rodičům nedostanou. Jak...  celý článek

ilustrační snímek
Jak vybírat porodnici? Rozhoduje nabídka péče, zázemí i pocity rodičky

Pražské maminky to musí řešit relativně brzy a zapsat se do porodnice již v prvním trimestru, s výběrem porodnice si ovšem láme hlavu většina nastávajících...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky
Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky

Líčení nabízí spoustu návodů, rafinovaných tipů a triků, díky kterým můžete zásadně změnit rysy v obličeji a jednou z ta... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.