Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Nejlepší pomazánky: jsou chutné a můžete je i při dietě

  0:26aktualizováno  0:26
Správná pomazánka by neměla být překombinovaná. Pamatujte na to, že pokud smícháte deset dobrých věcí, nemusí z toho vzniknout desetkrát lepší jídlo. Raději vsaďte na pár ingrediencí, zato kvalitních.

Škvarková pomazánka | foto: Stockfood.cz

Rybičková pomazánka

Příprava: 10-15 minut

Pro 4 osoby

* 1 konzerva sardinek v oleji
* 50 g másla
* 250 ml tvarohu
* 2 sladkokyselé okurky
* 1 malá cibule
* sůl a mletý pepř
* citronová šťáva na dochucení, asi z 1/2 citronu
* 1 lžíce usekané pažitky, nemusí být

1. V míse rozmačkáme slité sardinky a utřeme nebo vyšleháme se změklým máslem a tvarohem. Okurky nakrájíme nadrobno nebo nastrouháme. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Do našlehané hmoty přidáme jemně nakrájené nebo nastrouhané okurky, jemně usekanou cibuli, pažitku, osolíme, opepříme a chuť doladíme citronovou šťávou.

Tip
Pomazánku můžete dochutit trochou hořčice a přidat nastrouhanou syrovou mrkev a celer. Sardinky nahraďte konzervovaným tuňákem, uzenou makrelou nebo sleděm.

Tvarohová pomazánka s bylinkami

Příprava: 10 minut

Pro 4-6 osob

* 400 g měkkého tvarohu
* 2-3 lžíce bílého jogurtu
* 50 ml mléka
* sůl a mletý pepř
* 4 cibulky s natí
* 2 hrsti čerstvých bylinek (petrželka, pažitka, libeček, bazalka, dobromysl apod.)

1. Bylinky omyjeme,osušíme a nasekáme najemno. Cibuli oloupeme a jemně pokrájíme. Tvaroh s jogurtem, mlékem, solí a trochou pepře vyšleháme na jemný krém a vmícháme pokrájenou cibulku a bylinky.

Tip
Do tvarohu můžete pro změnu přidat kopr, křen nebo posekaná sušená rajčata naložená v oleji.

Celerová pomazánka

Příprava: 15 minut

Pro 4 osoby

* 400 g celeru, nejlépe bio
* šťáva z 1 citronu
* 1 lžička cukru
* sůl a mletý pepř
* 2 lžíce majonézy
* 100 g lučiny
* 100 g jader vlašských ořechů, k podávání
* toastový chléb nebo bageta k podávání

1. Celer omyjeme, oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle a promícháme s citronovou šťávou a cukrem.

2. Ochucený celer promícháme s lučinou, majonézou a dochutíme solí a pepřem. Krajíčky chleba na sucho opečeme v toastovači. Pomazánku podáváme na opečeném chlebu posypané nahrubo sekanými vlašskými ořechy.

Tip
Ořechy můžete nasucho opražit na pánvi a nechat vychladnout. K celeru můžete přidat kousek jemně nastrouhané mrkve a místo majonézy použít olivový nebo ořechový olej lisovaný zastudena. Celer na pomazánku předem ochutnejte, jestli není palčivý nebo hořký, vybírejte tvrdé nenazelenalé bulvy, nejlépe ještě s natí.

Sýrovo-zeleninová pomazánka

Příprava: 15 minut + 15-20 minut pečení

Pro 4 osoby

* 250 g lučiny nebo tvarohu či žervé
* 100 g smetanového sýra
* 2 lžíce smetany
* 2 červené dlouhé papriky (kapie)
* 1 cibulka s natí
* hrst petrželové natě
* sůl a mletý pepř
* špetka sladké papriky

1. Papriky omyjeme a celé i se stopkou vložíme na mřížku do rozpálené trouby nebo pod gril a pečeme, dokud slupka nehnědne a papriky nejsou měkké. Potom je přikryjeme nebo dáme na chvíli do mikrotenového sáčku, aby šly lépe oloupat.

2. Papriky zbavíme slupek, semeníku a dužinu jemně pokrájíme. Tvaroh, sýr a smetanu vyšleháme na hladký krém, vmícháme pokrájené upečené papriky, jemně po krájenou cibulku a petrželku. Osolíme, opepříme, přidáme špetku sladké mleté papriky a promícháme.

Tip
Smetanový sýr nahraďte klidně máslem nebo pomazánkovým
máslem. Na chuť jsou nejlepší dlouhé tmavě červené kapie. Do pomazánky však můžete použít i posekané a okapané kapie naložené v oleji.

Hermelínová pomazánka

Příprava: 10-15 minut

Pro 4 osoby

* 4 ks hermelínu, dobře vyzrálého
* 80 g změklého másla
* 1 lžíce mleté sladké papriky
* 1 lžíce drceného kmínu
* špetka pálivé papriky
* 4 malé lžičky plnotučné hořčice
* 4-8 lžic piva
* 1 cibule
* 4 malé kyselé okurky
* 4 listy hlávkového salátu k podávání, nemusí být

1. Vyzrálé hermelíny rozmačkáme vidličkou se změklým máslem, sladkou paprikou, kmínem, podle chuti přidáme špetku pálivé papriky, hořčici, pivo, polovinu cibule pokrájené na jemno a promícháme na kašovitou hmotu. Nakonec vmícháme pokrájené okurky a ozdobíme tenkými plátky cibule. Podáváme obložené listy hlávkového salátu s čerstvým pečivem nebo topinkami.

Podobně můžete připravit pomazánku a jiných aromatických dobře vyzrálých z pivního sýra, romaduru sýrů nebo i brynzy. Přidat můžete i trochu žervé nebo tvarohu.

Recept pro ONU: Křenová pomazánka z tvarohu

Autor receptu: Dalibor Navrátil, šéfkuchař Pražského kulinárního institutu

Na 4 porce

* 250 g měkkého tučného tvarohu
* 1 lžíce strouhaného křenu
* 1 bílá cibulka
* snítka pažitky
* sůl, špetka cukru
* olivový olej

1. Křen očistíme a nastrouháme najemno. Cibulku pokrájíme nadrobno a pažitku máslo nasekáme. V pánvičce rozpustíme a osmahneme na něm cibulku, když je „do sklovata“, přidáme k ní křen a několikrát vše promícháme (křen ponecháme v pánvi max. 1/2 minuty). Osmažením ztratí křen palčivost, ale vynikne jeho vůně a chuť.

2. Tvaroh rozmícháme s pažitkou, přidáme vše prochladlou směs křenu a cibulky, promícháme a osolíme. Chuť doladíme špetkou moučkového cukru a můžeme přidat i trochu olivového oleje na zjemnění.

Autoři:




Nejčtenější

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Jít se koupat znamenalo vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se...
OBRAZEM: Koupání před 50 lety: s nubianem, kostkovanou dekou a matračkou

Jít se koupat znamenalo ještě před půl stoletím vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se srolovanou kostkovanou dekou v podpaží a taškou přes rameno. V ní...  celý článek

ilustrační snímek
Když domek vyhořel, děti musely do ústavu. Pomozme jim k návratu domů

Děti, které vyrůstaly v rodinném prostředí, mají mnohem větší šanci na úspěch v životě a na vlastní spokojenou rodinu než ty, které vyrostly v ústavu. Pomozte...  celý článek

Neuroložka prof. MUDr. Marcela Lippertová-Grünerová, ph. D. působila celou řadu...
Neuroložka: Mozkové buňky umí spáchat sebevraždu, ale to my nechceme

„Mozkové buňky mohou spáchat sebevraždu. Mají jakýsi,červený knoflík’, který buď stisknou, nebo ne. My se je snažíme přesvědčit, aby ho nemačkaly, protože je...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Mirky: Syn bude otcem, ale dítě nejspíš není jeho

Tak jsem se dočkala, budu babičkou. Mám skvělou snachu, bezvadného syna a další důvod k radosti je na cestě. Jenže snacha se mi přiznala, že dítě možná nebude...  celý článek

Další z rubriky

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Křehký koláč s cuketou a mrkví
Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen...  celý článek

Casserole s bílými fazolemi a červenou cibulí
Rychlovky z jednoho hrnce, které přijdou k chuti na chatě i v kempu

Jsou chvíle, kdy se nám chce trávit hodiny u sporáku a našpinit polovinu kuchyňského vybavení. Ale pak jsou i takové, kdy bychom dali království za divotvorný...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

První pomoc při vypadávání vlasů: Tabletky i přípravky pro bohatou hřívu
První pomoc při vypadávání vlasů: Tabletky i přípravky pro bohatou hřívu

Zničehonic začínáte ztrácet svou jinak bohatou hřívu? Nepropadejte panice a podívejte se, jak vypadávání vlasů udělit stopku hned v začátcích.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.