Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Nejlepší pomazánky: jsou chutné a můžete je i při dietě

  0:26aktualizováno  0:26
Správná pomazánka by neměla být překombinovaná. Pamatujte na to, že pokud smícháte deset dobrých věcí, nemusí z toho vzniknout desetkrát lepší jídlo. Raději vsaďte na pár ingrediencí, zato kvalitních.

Škvarková pomazánka | foto: Stockfood.cz

Rybičková pomazánka

Příprava: 10-15 minut

Pro 4 osoby

* 1 konzerva sardinek v oleji
* 50 g másla
* 250 ml tvarohu
* 2 sladkokyselé okurky
* 1 malá cibule
* sůl a mletý pepř
* citronová šťáva na dochucení, asi z 1/2 citronu
* 1 lžíce usekané pažitky, nemusí být

1. V míse rozmačkáme slité sardinky a utřeme nebo vyšleháme se změklým máslem a tvarohem. Okurky nakrájíme nadrobno nebo nastrouháme. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Do našlehané hmoty přidáme jemně nakrájené nebo nastrouhané okurky, jemně usekanou cibuli, pažitku, osolíme, opepříme a chuť doladíme citronovou šťávou.

Tip
Pomazánku můžete dochutit trochou hořčice a přidat nastrouhanou syrovou mrkev a celer. Sardinky nahraďte konzervovaným tuňákem, uzenou makrelou nebo sleděm.

Tvarohová pomazánka s bylinkami

Příprava: 10 minut

Pro 4-6 osob

* 400 g měkkého tvarohu
* 2-3 lžíce bílého jogurtu
* 50 ml mléka
* sůl a mletý pepř
* 4 cibulky s natí
* 2 hrsti čerstvých bylinek (petrželka, pažitka, libeček, bazalka, dobromysl apod.)

1. Bylinky omyjeme,osušíme a nasekáme najemno. Cibuli oloupeme a jemně pokrájíme. Tvaroh s jogurtem, mlékem, solí a trochou pepře vyšleháme na jemný krém a vmícháme pokrájenou cibulku a bylinky.

Tip
Do tvarohu můžete pro změnu přidat kopr, křen nebo posekaná sušená rajčata naložená v oleji.

Celerová pomazánka

Příprava: 15 minut

Pro 4 osoby

* 400 g celeru, nejlépe bio
* šťáva z 1 citronu
* 1 lžička cukru
* sůl a mletý pepř
* 2 lžíce majonézy
* 100 g lučiny
* 100 g jader vlašských ořechů, k podávání
* toastový chléb nebo bageta k podávání

1. Celer omyjeme, oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle a promícháme s citronovou šťávou a cukrem.

2. Ochucený celer promícháme s lučinou, majonézou a dochutíme solí a pepřem. Krajíčky chleba na sucho opečeme v toastovači. Pomazánku podáváme na opečeném chlebu posypané nahrubo sekanými vlašskými ořechy.

Tip
Ořechy můžete nasucho opražit na pánvi a nechat vychladnout. K celeru můžete přidat kousek jemně nastrouhané mrkve a místo majonézy použít olivový nebo ořechový olej lisovaný zastudena. Celer na pomazánku předem ochutnejte, jestli není palčivý nebo hořký, vybírejte tvrdé nenazelenalé bulvy, nejlépe ještě s natí.

Sýrovo-zeleninová pomazánka

Příprava: 15 minut + 15-20 minut pečení

Pro 4 osoby

* 250 g lučiny nebo tvarohu či žervé
* 100 g smetanového sýra
* 2 lžíce smetany
* 2 červené dlouhé papriky (kapie)
* 1 cibulka s natí
* hrst petrželové natě
* sůl a mletý pepř
* špetka sladké papriky

1. Papriky omyjeme a celé i se stopkou vložíme na mřížku do rozpálené trouby nebo pod gril a pečeme, dokud slupka nehnědne a papriky nejsou měkké. Potom je přikryjeme nebo dáme na chvíli do mikrotenového sáčku, aby šly lépe oloupat.

2. Papriky zbavíme slupek, semeníku a dužinu jemně pokrájíme. Tvaroh, sýr a smetanu vyšleháme na hladký krém, vmícháme pokrájené upečené papriky, jemně po krájenou cibulku a petrželku. Osolíme, opepříme, přidáme špetku sladké mleté papriky a promícháme.

Tip
Smetanový sýr nahraďte klidně máslem nebo pomazánkovým
máslem. Na chuť jsou nejlepší dlouhé tmavě červené kapie. Do pomazánky však můžete použít i posekané a okapané kapie naložené v oleji.

Hermelínová pomazánka

Příprava: 10-15 minut

Pro 4 osoby

* 4 ks hermelínu, dobře vyzrálého
* 80 g změklého másla
* 1 lžíce mleté sladké papriky
* 1 lžíce drceného kmínu
* špetka pálivé papriky
* 4 malé lžičky plnotučné hořčice
* 4-8 lžic piva
* 1 cibule
* 4 malé kyselé okurky
* 4 listy hlávkového salátu k podávání, nemusí být

1. Vyzrálé hermelíny rozmačkáme vidličkou se změklým máslem, sladkou paprikou, kmínem, podle chuti přidáme špetku pálivé papriky, hořčici, pivo, polovinu cibule pokrájené na jemno a promícháme na kašovitou hmotu. Nakonec vmícháme pokrájené okurky a ozdobíme tenkými plátky cibule. Podáváme obložené listy hlávkového salátu s čerstvým pečivem nebo topinkami.

Podobně můžete připravit pomazánku a jiných aromatických dobře vyzrálých z pivního sýra, romaduru sýrů nebo i brynzy. Přidat můžete i trochu žervé nebo tvarohu.

Recept pro ONU: Křenová pomazánka z tvarohu

Autor receptu: Dalibor Navrátil, šéfkuchař Pražského kulinárního institutu

Na 4 porce

* 250 g měkkého tučného tvarohu
* 1 lžíce strouhaného křenu
* 1 bílá cibulka
* snítka pažitky
* sůl, špetka cukru
* olivový olej

1. Křen očistíme a nastrouháme najemno. Cibulku pokrájíme nadrobno a pažitku máslo nasekáme. V pánvičce rozpustíme a osmahneme na něm cibulku, když je „do sklovata“, přidáme k ní křen a několikrát vše promícháme (křen ponecháme v pánvi max. 1/2 minuty). Osmažením ztratí křen palčivost, ale vynikne jeho vůně a chuť.

2. Tvaroh rozmícháme s pažitkou, přidáme vše prochladlou směs křenu a cibulky, promícháme a osolíme. Chuť doladíme špetkou moučkového cukru a můžeme přidat i trochu olivového oleje na zjemnění.

Autoři:






Nejčtenější

Francouzský prezident Emmanuel Macron a jeho manželka Brigitte Macronová...
Láska se zajíčkem. Velké rozdíly vztahu neprospívají, tvrdí psycholog

Muž si najde partnerku mladší o generaci, a nikoho to nenadzvedne. Zato když se žena zamiluje do syna kamarádky, všichni nevěřícně kroutí hlavou. Takových...  celý článek

Péče o nohy se v létě vyplatí.
Triky pro krásné a hebké nohy. Čistá žiletka nebo peeling chodidel

Letní horka přímo nabádají k tomu, abychom vystavovali naše nohy v sukních a kraťasech. Proto si zaslouží pečlivější péči než po zbytek roku. Ani sebelepší...  celý článek

Miroslav Dubovický
Čech Dubovický má nejhezčí tělo v Evropě a druhé nejkrásnější na světě

Bronzový Muž roku 2016 Miroslav Dubovický (25) uspěl na světové soutěži krásy. Českou republiku reprezentoval v soutěži Men Universe. Model, trenér a kickboxer...  celý článek

Ilustrační fotografie
Aby slunce neškodilo, dodržujte zásady správného opalování

Navzdory mínění lékařů je většina lidí přesvědčena, že opalování k létu patří stejně jako hnědě zabarvená kůže. Jak ji získat a zároveň co nejvíce ochránit...  celý článek

V trendy slunečních brýlích budete nepřehlédnutelná. Musí ale pasovat na vaši...
Jak vybrat sluneční brýle, které vám sednou? Rozhoduje tvar obličeje

Nepostradatelný doplněk, který nejen chrání před vtíravými slunečními paprsky, ale hlavně z vás dokáže udělat šmrncovní femme fatale. Tedy pouze v případě, že...  celý článek

Další z rubriky

Jahodový sorbet s thaiskou bazalkou (veganská zmrzlina)
Veganská zmrzlina: jahodový sorbet s thajskou bazalkou

„Pamatuju si, když jsem před mnoha lety ještě pracoval pro italské zmrzlináře, s jakým neúspěchem se tehdy v Praze zkoušely zmrzliny v Itálii běžné jako...  celý článek

Rajčatová polévka s červenou řepou
Červená řepa, špenát, karotka. Barevné jarní polévky k obědu i večeři

Jarní počasí se nám chvílemi převléká do letního hávu, ale období záplavy čerstvé domácí zeleniny je ještě před námi. Přesto nám zelináři mají co nabídnout....  celý článek

Zelné listy plněné mletým masem
Špičaté zelí je hit. Zabalte do něj maso nebo si udělejte skvělý salát

Možná jste u stánku svého oblíbeného zelináře narazili na hlávkové zelí neobvyklého zašpičatělého tvaru. Je to některá z méně známých odrůd této v Česku velmi...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Svatební líčení krok za krokem: Namalovat se zvládnete i sama
Svatební líčení krok za krokem: Namalovat se zvládnete i sama

V den D budete nejkrásnější i bez toho, abyste utratila majlant za profesionálního vizážistu. Ono totiž líčení pro nevěsty není zas taková věda. Jen se držte pá... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.