Andrea Beamanová z pořadu Zdraví na talíři, televize Fine Living | foto: Archiv

Jezte, brojí výživářka Beamanová proti dietám. Zkuste její minestrone

  • 59
Drastické diety, nízkotučné jogurty, stresy z kalorií... S tím vším musíte přestat, pokud chcete konečně zhubnout a získat pevné zdraví i pěknou figuru. Odbornice na výživu Andrea Beamanová z pořadu Zdraví na talíři naopak doporučuje výživné jídlo, pohyb a dobrou náladu.

3 zlaté rady Andrey Beamanové

pro zdraví a krásu

1. Nahraďte tučné a nízkotučné potraviny. Vyškrtněte ze svého jídelníčku balené, vysoce rafinované potraviny a nahraďte je zdravou, skutečně výživnou stravou. Když musíte mlsat, upečte si své dobroty doma z přírodních surovin.

2. Věnujte jídlu čas. Ať děláte cokoli, v žádném případě nevynechávejte snídani, oběd a večeři - to je to nejhorší, co můžete udělat a co nastaví vaše tělo na přejídání.

3. Nezapomeňte na svačiny. Ořechy a semínka se sušeným ovocem, humus s celozrnným pečivem, marmeláda s celozrnným chlebem nebo ovoce a sýr, to jsou moje tipy.

Certifikovaná školitelka celostní medicíny, která má svůj vlastní pořad o vaření na televizní stanici Fine Living, nebyla vždycky fit a štíhlá. "Pořád jsem držela nějakou novou a módní dietu, ale moje váha se nikdy neustálila. Jednou jsem byla nahoře, pak zase dole, ale nikdy jsem nebyla tam, kde bych chtěla být," vzpomíná.

"A protože jsem byla pořád na nějaké dietě a svému tělu jsem stále odpírala skutečnou výživu, můj imunitní systém pořád kolaboval. Nachlazení, chřipky, nevzhledné opary..."

Její život změnila až diagnóza: porucha funkce štítné žlázy. Navzdory tvrzení lékařů se Andree podařilo zdravotní potíže úplně zažehnat. "Já radím, přestaňte držet diety a začněte kvalitně a zdravě jíst. Naši předkové nikdy žádné diety držet nemuseli. Jedli opravdovou stravu a každý den se hýbali," prozrazuje klíč k úspěchu.

"Na tajemství, jak vypadat zdravě, není vůbec nic tajemného. Kvalitní jídlo, denně cvičit, pít dostatek vody, sluníčko a harmonické vztahy - to jsou ty nejdůležitější ingredience pro to, aby člověk byl zdravý tělesně i duševně," tvrdí Andrea Beamanová, která vaří výhradně z kvalitních surovin, jako jsou organické potraviny, neošetřené pesticidy ani jinými chemikáliemi, a maso, které nepochází z velkovýroby. Zkuste si podle ní uvařit třeba italskou zeleninovou polévku. 

Minestrone s mangoldem a parmazánem

podle Andrey Beamanové z pořadu Zdraví na talíři

Minestrone

Doba přípravy: 30 - 40 minut
Množství: pro 6 osob

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 pórek, očištěný a nasekaný
  • 3 - 4 stroužky česneku, oloupané a nakrájené na kostičky
  • 4 - 5 šálky vývaru (hovězí nebo kuřecí)
  • 2 mrkve, nakrájené na širší kolečka
  • 1 řapíkatý celer, nakrájený
  • půl konzervy rajčat
  • 1 a půl lžičky mořské soli
  • 1 lžička sušeného tymiánu (nebo 1 lžíce čerstvého tymiánu)
  • půl šálku semolinových těstovin
  • 1 a půl konzervy vařených fazolí cannellini, vařené
  • 2 listy mangoldu, nasekané
  • parmazán na dochucení

1. Pórek osmahneme na másle a olivovém oleji a restujeme 2 až 3 minuty.Přidáme česnek, mrkev, celer, rajčata, vývar, mořskou sůl a tymián. Zakryjeme a vaříme na středním plameni po dobu 5 až 7 minut.

2. Přidáme těstoviny, vařené fazole a mangold. Znovu přivedeme k varu. Zakryjeme a necháme zvolna vařit dalších 10 až 12 minut.

3. Před podáváním ozdobíme hoblinami parmazánu a servírujeme s opečeným celozrnným chlebem potřeným bylinkovým máslem nebo česnekem.