Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

OnaDnes.cz

  • Čtvrtek 21. srpna 2014. Johana

Manuál správného stravování při kojení. Pozor na éčka i zeleninu

  2:58
Přemýšlíte, co jíst při kojení, abyste měla dostatek energie a zdraví prospěšných látek? Bojíte se, aby vaše miminko nebolelo bříško? Nechcete zbytečně přibývat na váze? Vyzkoušejte manuál pro správné stravování při kojení, který pro vás připravila výživová poradkyně Jana Vašáková.
Ilustrační snímek

Při kojení se nemusíte bát toho, že přiberete. Jezte často a kvalitně. V prvních měsících mateřství vydáte energie víc než dost. | foto: Profimedia.cz

1. Dopřejte si od všeho trochu

Během kojení je zapotřebí dbát na pestrý a vyvážený jídelníček. Zaručí vám dostatečný příjem všech nutričních látek, jako jsou sacharidy, bílkoviny, tuky, ale také vitaminy a minerální látky. Zaměřte se především na přísun vlákniny, probiotických kultur, vitaminu A, C a z minerálních látek zvyšte příjem vápníku, železa, jódu a zinku.

Potraviny vhodné při kojení

  • libové maso (drůbeží, králičí a telecí) a ryby
  • polotučné mléčné výrobky (bílý jogurt, kefírové a acidofilní mléko), přírodní a tvrdé sýry
  • kvalitní rostlinné oleje, v menší míře margaríny a máslo
  • cereální výrobky, těstoviny, rýže, brambory
  • ne příliš nadýmací zelenina (mrkev, cuketa, špenát, okurka apod.)
  • méně kyselé ovoce (jablka, hrušky, banány, meruňky, borůvky, švestky, třešně apod.)
  • luštěniny (hrášek, loupaná čočka)

2. Jezte pětkrát denně

Pokud se budete stravovat podle zásad zdravé výživy, nemusíte se bát, že byste přibrala na váze. Zvýšený přísun energie je během kojení zcela normální. A kdy jindy než právě teď a tady vyzkoušet pravidlo pěti porcí? Zapomeňte na hladovění a jezte v průběhu dne i vícekrát menší porce. Vyhýbejte se však potravinám, které by vám i miminku mohly škodit.

Co byste měla při kojení vyloučit z jídelníčku

  • tepelně neupravené výrobky (např. majonézové saláty, syrová vejce, maso, nepasterizované mléčné výrobky, zrající a čerstvé sýry) a tepelně neopracované maso (např. tatarský biftek nebo sushi)
  • polotovary a potraviny obsahující konzervační látky, umělá sladidla a barviva, příliš tučná, slaná a sladká jídla
  • vyhýbejte se bylinkovým čajům nevhodným pro kojící ženy, černému a zelenému čaji, nápojům obsahujícím chinin, kofein a alkohol

3. Snídaně vám dodá energii

Pokud jste doteď nesnídala, je ten správný čas na změnu. Po probdělé noci je třeba dodat tělu dávku energie. Sladká snídaně vás sice na chvilku "nabije", ale brzy se budete zase cítit unavená.

Proto se zaměřte spíš na potraviny s nízkým glykemickým indexem a cukr dodejte ve formě cereálií, celozrnného pečiva, ovoce nebo zeleniny. Nezapomínejte ani na mléčné výrobky a pitný režim. Vypít bystě měla alespoň 2,5 litru tekutin denně.

Nápoje vhodné při kojení

  • atestovaná neperlivá voda a lehce mineralizovaná voda bez bublinek
  • čaje pro kojící ženy a ovocné čaje (z jahodníku, maliníku, ostružiníku, lipový květ nebo šípky)
  • domácí mošty, ovocné a zeleninové 100% džusy ředěné vodou 1:1

4. Vybírejte si jen to nejlepší

Na kvalitě potravin opravdu záleží. Proto pečlivě čtěte informace uvedené na obalech potravin. Příliš cukru, soli, tuku a éček vám i vašemu miminku spíše uškodí. Abyste z jídla získala co nejvíce zdraví prospěšných látek, vybírejte si pokud možno čerstvé a lokální suroviny. Jídlo upravujte tak, aby v něm zůstalo co nejvíce vitaminů a minerálních látek a už jej znovu neohřívejte.

Éčka nevhodná pro kojící ženy

  • E 249, E 250, E 251, E 252 - dusičnany a dusitany
  • E 310, E 311, E 312 - syntetické antioxidanty
  • E 620, E 621, E 622, E 623, E 624, E 625 - glutamáty
  • E 951, E 962, E 953 - umělá sladidla

5. Pozor na potraviny s nadýmacím účinkem

Některá miminka, zvláště pak chlapečci, reagují na některé potraviny, které žena při kojení sní, nadmutým a bolestivým bříškem. Proto raději v prvních 4. měsících vylučte z jídelníčku (nebo omezte) čerstvé světlé pečivo a luštěniny, jako je hrách, fazole nebo neloupaná čočka.

Dále pak kedlubny, ředkvičky, cibuli a česnek. Někdy může nadýmat i květák, kapusta, rajčata, pórek nebo hrášek. Trávicí problémy může způsobit i potravinová alergie.

Potraviny, které mohou vyvolat alergickou reakci

  • kravské, kozí, ovčí a sojové mléko
  • vejce a ryby
  • kakao, čokoláda, ořechy a mák
  • exotické a příliš kyselé ovoce
  • rajčata a celer

Autor: pro iDNES.cz




mobilní verze
© Copyright 1999–2014 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.