Nejlepší službu svým zubům prokážete, pokud jim dopřejete jablko.

Nejlepší službu svým zubům prokážete, pokud jim dopřejete jablko. | foto: Profimedia.cz

Jídla, která vám zničí zuby

  • 56
Je známé, že sladká jídla mohou přispívat k tvorbě zubního kazu. Existují ale sladké potraviny, které jsou vašim zubům nebezpečnější než ostatní. Víte, které to jsou?

Zubaři už dlouho mluví o tom, že zubní kaz má souvislost nejen s nedostatečnou ústní hygienou, ale i se složením našeho jídelníčku. Výzkumy ukazují, že jídelní vzorce a stravovací návyky mají značný vliv na to, jestli a kdy se u člověka rozvine zubní kaz. Důvodem je tenký film bakterií na zubech, který je známý pod označením plak. Pokaždé, když tyto bakterie přijdou do kontaktu s cukry nebo škroby, začínají produkovat organické kyseliny, které rozpouštějí zubní sklovinu. A tento útok na zuby trvá celých dvacet minut po jídle. Oslabená sklovina je potom ideálním cílem pro zubní kaz.

Co našim zubům škodí nejvíc

1. slazené nápoje

2. sušené ovoce

3. tvrdé bonbony a lízátka

úplně nejhorší je jejich konzumace před spaním

Odtud také pochází doporučení zubařů, že by rodiče neměli zvykat své děti na příliš mnoho sladkostí a celkově by měli lidé omezit svou spotřebu cukrů. Ideální rozložení jídelníčku, který neohrozí vaše zuby najdete v infografice (jednotlivé porce znamenají poměrné zastoupení té které skupiny potravin v jídelníčku).

Problém je v tom, že existuje množství potravin, jejichž destruktivní účinek na zuby mnoho lidí podceňuje, nebo si jej ani neuvědomuje. Jednou z nejvíce ohrožujících potravin jsou slazené nápoje. Pokud si myslíte, že popíjení sladké limonády během dne vás ohrozí méně, než kdybyste si dali například kousek dortu, jste na omylu. Jedna plechovka nealkoholického slazeného nápoje obsahuje až jedenáct čajových lžiček cukru. To je množství, kterým byste si zřejmě svůj čaj neosladili, ale při popíjení limonády jej klidně ignorujete. Americká asociace zubních lékařů zveřejnila statistiku, podle které vypije každý Američan denně téměř dvě plechovky slazeného nealkoholického nápoje. To znamená, že jen v těchto nápojích zkonzumují denně šestnáct čajových lžiček cukru.

Stejně tak zrádné je sušené ovoce. Díky tomu, že ovoce považujeme za zdraví prospěšné, máme tendenci uvažovat stejně i o jeho sušené podobě. Jenže právě sušené ovoce působí na naše zuby mimořádně destruktivně. Má totiž vysoký obsah cukru, který na zubech ulpívá. Velké procento cukru v sobě obsahují i druhy ovoce, které se nám jeví jako nesladké.

Z tohoto pohledu je pro naše zuby mnohem lepší ovoce čerstvé a z něj zvláště jablka. Ačkoli i čerstvé ovoce obsahuje cukr, je z hlediska zdraví zubů, méně škodlivé, protože se při jeho žvýkání stimuluje produkce slin. Ty snižují kyselost v ústech a smývají částečky jídla. Speciálně jablka jsou tou nejlepší volbou, jakou svému chrupu můžete dopřát; stimulují dásně, povzbuzují produkci slin a redukují množství škodlivých bakterií.

Pokud už máte neodolatelnou chuť na něco sladkého, nejhorší volbou je lízátko, nebo tvrdý cucavý bonbón. Nejenže vás ohrožuje cukr, který je v nich obsažen, ale navíc jsou zuby jeho vlivu vystaveny po velmi dlouhou dobu. Dílo zkázy dokonáte, pokud si podobnou sladkost dáte pozdě odpoledne, nebo dokonce před spaním. Právě ve spánku jsou totiž naše zuby nejohroženější. Klesá produkce slin, které představují přirozený ochranný faktor zubů a pokud jste si je navíc před spaním řádně nevyčistili, destruktivní činnosti bakterií nestojí nic v cestě. Tvorbu slin navíc snižují i některé léky, například ty na vysoký krevní tlak.