Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Jako dítě jsem byla v kuchyni pořád, říká blogerka Markéta Pavleje

  0:54aktualizováno  0:54
Když si prohlédnete její blog o vaření, začnou se vám sbíhat sliny, budete obdivovat krásné fotky a nejspíš něco uvaříte. Markéta Pavleje patří mezi respektované a oceňované blogery. Svůj Kitchenette založila před čtyřmi lety na mateřské s dcerou, dnes čeká třetí dítě.

Markéta Pavleje | foto: Lucie Robinson

Markéta Pavleje

  • Narodila se před 33 lety v Praze.
  • Vystudovala gymnázium s výtvarným zaměřením.
  • Pracovala jako vizážistka, v roce 2012 založila blog o jídle Kitchenette, který se stal velmi brzo populárním a respektovaným.
  • V současné době jej navštíví kolem půl milionu lidí měsíčně.
  • Opakovaně se v anketě stala blogerkou roku v oboru food blogů, naposledy v roce 2015.
  • Spolupracuje s řadou magazínů a novin, pro které píše recepty, na Facebooku má 40 tisíc fanoušků.
  • Vydala knihu Kitchenette Rok v kuchyni, kterou si produkovala, včetně textů, fotografií a food stylingu.
  • Je vdaná, má dceru (6) a syna (2,5). Třetí dítě čeká na konci května.

Trpíte teď v těhotenství zvláštními chutěmi?
Ujela jsem na mangu, za celý život jsem ho nesnědla tolik jako teď. S prvorozenou Gretkou se mi chutě moc nezměnily, zato když jsem čekala syna, měla jsem pořád chuť na maso a steaky. Bylo to až extrémní, dávala jsem si i tatarák, přestože se to nemá, ale chuť byla silnější.

Když těhotná nejste, na čem si nejvíc pochutnáte?
Moje chutě se mění, hodně souvisí s ročním obdobím, někdy mě udělá absolutně šťastnou miska ovoce a jogurtu, mám ráda avokádo s lučinou na dobrém chlebu, vajíčka na měkko, ztracená vejce. Nic opulentního, taková obyčejná jídla.

Jakou chuť si vybavíte při vzpomínce na dětství?
U každé babičky to bylo jiné a odlišně se vařilo doma u mámy. Ta, přestože hodně pracovala, téměř denně dělala teplou večeři. Vařila dobře a obdivuju u ní, že experimentovala. Připravovala arabská a asijská jídla, často se u nás dělala dobrá čína, měla asi deset druhů receptů, třeba kuře s ananasem, kachnu na medu, koule z vepřového masa „lví hlavy“. Dnes se nad tím nikdo nepozastaví, ale na tehdejší dobu to byla hodně exotická jídla.

Čtěte v pondělí

Markéta Pavleje

Velký rozhovor s Markétou Pavleje čtěte čtěte v příloze MF DNES OnaDnes.

A babičky?
Každá vařila jinak. Babička od táty, dobříšská, dělala klasiku – knedlíky, kachnu se zelím, vepřo knedlo zelo, buchty, jednoduchá, ale tučná jídla, což souviselo s jejím dětstvím. Vyrůstala na vesnici jako sirotek a měla to dost těžké. Byla to nesmírně hodná babička, neskutečný anděl, milovala nás a hýčkala, navíc sdílela můj kýčovitý vkus, kdy jsem jako malá milovala peří a třpytivé věci. Druhá babička, od mámy, pocházela ze Zlína a byla to prvorepubliková dáma, která nevyšla bez podpatků a rtěnky. Byla ten typ ženy, která vstala brzo ráno, aby napekla koláče. Pocházela z bohatší rodiny a vařila dobré, lehce gurmánské jídlo. S ní jsem strávila docela dost času v kuchyni a vzpomínám na to moc ráda.

Tam někde se zrodila vaše láska k vaření?
Jako dítě jsem byla v kuchyni pořád, nejen s babičkou. Až dnes jako rodič si uvědomuju, jak málo času máme, a stejné to měla moje máma i babičky. Kuchyně vlastně bylo jedno z mála míst, kde jsme byly vždycky spolu.

Vařila jste už jako malá?
Já si nepamatuju rané stadium, až to, že jsem přišla z oběda ze školní jídelny a doma jsem se vrhla na pečení, to ano. Nepotřebovala jsem k tomu ani recepty. Někdy to samozřejmě nevyšlo a všechno letělo do koše, ale hodně mi pomohlo, že mi za to máma nevynadala, že mi vaření nezošklivila, protože třeba moje kamarádky mámy do kuchyně nepustily.

Autor:




Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Čtyřicítka je zlomový věk. Právě teď se svému tělu věnujte víc než dřív

Zatímco o zdraví dětí a seniorů se mluví na každém kroku, takzvaný střední věk tolik pozornosti nepřitahuje. Jako by se rozumělo samo sebou, že se dospělý...  celý článek

Riwaa Nerona se kromě výroby korzetů věnuje i šití spodního prádla a večerních...
Všechno, co jste chtěli vědět o korzetech, ale báli jste se zeptat

Bez korzetu si ženy v minulosti nedokázaly svůj život vůbec představit. Tento dříve nepostradatelný kousek spodního prádla své kouzlo neztrácí ani dnes. Dokáže...  celý článek

Máte občas pocit, že se vizážisté zbláznili? Pokud ano, nejste v tom sami....
Hvězdičky na obličeji, mokré vlasy a další podivné kosmetické trendy

V záplavě všemožných kosmetických vychytávek je nadlidské se orientovat. Některé mohou být inspirativní, nad jinými člověk kroutí hlavou. Vybrali jsme pro vás...  celý článek

Zuzana Kečkéšová, bioložka z Ústavu organické chemie a biologie
Strach z rakoviny může být inspirací, tvrdí bioložka Zuzana Kečkéšová

Podívala se na rakovinu z opačné strany než všichni před ní - do míst v těle, kde rakovina nebývá. A položila si základní vědeckou otázku: Proč? Proč...  celý článek

Ilustrační fotografie
Ze sexu nás už hlava nebolí. Častěji se z milování vymlouvají muži

Co se změnilo v posledních letech za dveřmi našich ložnic? V sexu jsme odvážnější, ale spíme spolu méně často. Ze společných hrátek se spíš vymlouvají muži,...  celý článek

Další z rubriky

Gabourey Sidibe (New York, 15. února 2015)
Sidibe: Když jsem měla anorexii, už jsem měla naplánované, jak se zabít

Cesta boubelaté herečky Gabourey Sidibe (34) ke štěstí byla velmi trnitá. V mládí měla problémy s poruchou příjmu potravy a v pozdějším věku pak pracovala na...  celý článek

Tak Luis vypadá, když se vydá třeba jen na procházku.
Muž se díky plastikám mění v elfa, protože miluje fantasy příběhy

Luis Padron (25) z Argentiny miluje příběhy fantasy a nejvíc je zamilovaný do postav elfů. Už od malička snil o tom, že bude jednou stejný jako oni. A nyní si...  celý článek

Kim Cattrallová (28. dubna 2013)
Stáří nemá v Hollywoodu šanci. I já si to myslela, říká Kim Cattrallová

Kim Cattrallová (60) je přesvědčená, že starší herečky mají problém uplatnit se ve filmovém průmyslu. Chybí pro ně adekvátní role. Přitom i ona sama přiznává,...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.