Klobása - (c) profimedia.cz/corbis - Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Jak moc je třeba omezit příjem tuků

  • 1
Pokud se snažíme úspěšně zdolat nadbytečné kilogramy, musíme se zaměřit na množství a kvalitu tuků v redukčním jídelníčku. Počítáme-li s příjmem energie přibližně 5 tisíc kilojoulů za den, měli bychom přijmout něco kolem čtyřiceti gramů tuků.

PŘEDCHOZÍ DÍL SERIÁLU ZDE

To je 30 procent z celkové energetické hodnoty jídelníčku.

Možná to vypadá, jako by čtyřicet gramů bylo až moc, musíme si ovšem uvědomit, že většinu tuku přijmeme skrytou formou - v masných a mléčných výrobcích a v některých druzích tolik oblíbeného pečiva.

Uzeniny, paštiky
Mezi nejtučnější potraviny patří většina uzenin a paštik, smetana, chipsy, slané krekry, oplatky, čokoláda, ořechy a některé druhy sýrů. Tyto potraviny by se v průběhu hubnutí v jídelníčku neměly vyskytovat raději vůbec.

Většinu z nevhodných potravin můžeme nahradit jinými, aniž máme pocit nepřiměřeného omezování. Pokud si místo smetanového jogurtu (8 až 10 gramů tuku na sto gramů) vybereme polotučný (tři gramy), ušetříme pět až sedm gramů tuku, rozdíl mezi jogurtem polotučným a zcela bez tuku přitom již není tak markantní.

Pokud si dáme místo sto gramů salámu typu poličan (47 gramů tuku) drůbeží šunku (4,5 gramu tuku), přijmeme tuku desetkrát méně!

Tuky v uzeninách patří k těm nejméně vhodným, protože mastné kyseliny v nich obsažené zvyšují hladinu cholesterolu v krvi. Totéž ostatně platí pro všechny tučné druhy masa, takže pokud chcete zhubnout, můžete si do svého zápisníku "zakázaných" potravin připsat další položky...

Jestliže tedy při hubnutí musíme množství tuku regulovat, měli bychom o to více dbát na jejich složení.

Z hlediska prevence srdečně-cévních chorob je velmi vhodné používání olivového oleje (zejména do salátů, přídavek tuku k zelenině zlepší vstřebávání vitaminů rozpustných v tucích). Pro organismus výhodné složení má i řepkový olej, protože je zdrojem nedostatkových omega-3 nenasycených mastných kyselin.

Ryby, ryby, ryby
Jedinou skupinou potravin, u nichž můžeme občas (to znamená jednou až dvakrát týdně) i při hubnutí přestat počítat gramy tuku, jsou ryby.

Zejména mořské ryby obsahují ve svém tuku již výše zmíněné omega-3 nenasycené mastné kyseliny, které snižují tendenci krve ke tvorbě krevních sraženin a tvoří tak významnou součást prevence srdečně-cévních chorob. Nejbohatším zdrojem tohoto "zdravého" tuku jsou sledě, losos, tuňák, makrela anebo sardinky.

Jídelníček pro dnešní den

SNÍDANĚ: chléb s pomazánkou
1 kus celozrnného pečiva
pomazánka ze 100 g polotučného tvarohu s bylinkami (možno přidat česnek, nadrobno nakrájenou papriku, drcený kmín apod.)
960 kJ, 5,9 g tuku

SVAČINA: jogurtový nápoj
530 kJ, 0,4 g tuku

OBĚD: krůtí maso s bramborem a zeleninou
krůtí prsa (100 g) přírodní na pánvi nebo na grilu (+1 lžička oleje)
200 g brokolice nebo květáku v páře
1 malý brambor
1130 kJ, 7 g tuku

SVAČINA: sleďový salát s jogurtem
1 balení salátu 130 g
1 celozrnný rohlík
1320 kJ, 17,2 g tuku

VEČEŘE: salát se šunkou a volským okem
50 g salátu roketa
50 g salátu polníček (pokud nejsou k dispozici, tak jakýkoli hlávkový salát)
1 rajče
1 paprika
100 g okurky
100 g kuřecí šunky
1 vejce
2 lžíce jogurtu
bylinky, sůl

Zeleninu rozložte na talíř, přidejte plátky šunky a polijte dresinkem z jogurtu, soli a bylinek. Doprostřed talíře dejte volské oko.
1080 kJ, 11 g tuku

CELKEM: 5020 kJ 41,5 g tuku

,