Právě tyto vyšlechtěné druhy vyvolávají mezi zubaři obavy. Ostatně údaje, které zveřejnilo americké ministerstvo zdravotnictví, jim dávají za pravdu. Hladina cukru v moderním jablku dosahuje 15 procent, což jinými slovy znamená čtyři lžičky
cukru. Ještě před deseti lety ale například sorta Delicious obsahovala deset až jedenáct procent cukru, píše list.
Určité výhrady k nekritickému vychvalování jablek mají ale i dietetičtí odborníci. Profesor Tom Sanders z londýnské King's College upozorňuje, že výrazněji trpí zubními kazy děti pocházející z přísně vegetariánských rodin, které vyloučily ze
své stravy vajíčka i mléčné výrobky a které konzumují výlučně ovoce.
"Tyto děti vykazují následkem rozsáhlé konzumace ovoce a různých šťáv vysoký obsah cukrů," konstatuje Sanders a dodává, že pokud jde o koncentraci cukru, "mezi Coca colou a jablečnou šťávou není příliš velký rozdíl".
Na nebezpečí spojené s přemrštěným důrazem na příznivé výsledky konzumace jablek upozorňuje i sdružení britských dentistů BDA. BDA doporučuje, aby se ustoupilo od svačin doplněných jablkem, ovocnými šťávami a dokonce zeleninou, a to z jediného důvodu - jejich kyselina silně poškozuje zubní sklovinu. Podle zubařů by bylo rozumnější konzumovat jablka mezi jídly a pak si okamžitě vypláchnout ústní dutinu.
A těm, kteří si už navykli těsně před odchodem do postele sníst jablko, BDA radí: než se uložíte ke spánku, ještě jednou si vyčistěte chrup!
- pondělí 11. února 2002
- 2