I dietního chleba stačí málo

  • 9
Nejez přílohy, budeš hubený. Tak zní jedna rada, kterou si lidé usilující o štíhlou linii předávají jako štafetu. Koneckonců, něco na tom je, neboť přílohy - pečivo, ale i brambory či rýže - jsou plné sacharidů, a tudíž i kilojoulů.

Kdo to s nimi přehání, zadělává si na nadváhu. Na druhou stranu však do výživy patří, a proto není úplně rozumné se jich vzdát.

Navíc pečivo namazané sýrem či nějakou vhodnou pomazánkou je rychlou a chutnou svačinou. Vhodným kompromisem se jeví třeba dietní suchary, jenže i s nimi se musí zacházet opatrně.

"Byla by veliká chyba si myslet, že třeba knackebrotu je možné sníst, kolik chci, protože v něm skoro nejsou kalorie," říká Iva Málková ze společnosti Stop obezitě.

Stačí srovnat: deset dekagramů knackebrotu obsahuje 1400 kilojoulů, což je více než klasický chléb, a dokonce více než deset deka hranolků smažených na oleji.

Jistě, knackebrot a podobné suchary zase váží méně, a proto jich člověk pravděpodobně nesní tolik, i tak je však dobré mít na paměti, že ani dietní chleba sám o sobě zdraví ani štíhlost nezajistí. Platí to i o různých rýžových sucharech a podobně.