Hořká čokoláda prospívá srdci

  • 11
Čokoláda prospívá našemu zdraví. Obsahuje totiž antioxidanty, účinné látky, které působí příznivě na kardiovaskulární systém. Dostávají se do krevní plazmy a neutralizují molekuly kyslíku, neboli volné radikály, které jsou škodlivé pro buňky.

Tento poznatek potvrdila nejnovější studie britských a italských vědců, o níž informuje odborný časopis Nature. Zároveň však autoři studie upozorňují na to, že příznivě působí pouze čokoláda hořká. 

Pokusné osoby byly při zkoumání rozděleny do tří skupin: členové první skupiny jedli hořkou čokoládu, druhé mléčnou a ve třetí opět hořkou, ale zapíjeli ji mlékem.

Pouze u první skupiny byl ale poté zjištěn výrazně zvýšený obsah užitečných antioxidantů. Ukázalo se, že mléko na sebe tyto příznivé látky váže a tím zabraňuje jejich přístupu do krevní plazmy.