Doporučujeme

K pivu a hokejovému zápasu v televizi se hodí něco malého k zakousnutí.

K pivu a hokejovému zápasu v televizi se hodí něco malého k zakousnutí. | foto: Profimedia.cz

Hokejové jednohubky aneb něco malého a rychlého k pivu i televizi

  • 7
Kdo sleduje hokejové mistrovství, jistě dobře zná ten pocit, kdy sedíte napjatě před televizní obrazovkou a kolem vás nenápadně začne obcházet „mlsná“. Tyhle malé dobroty si v pohodě stihnete připravit ještě před začátkem utkání a k pivu (nebo vínu) se hodí naprosto dokonale.

Masové kuličky z trouby

Ingredience na 4 porce:

Masové kuličky z trouby
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 600 g mletého hovězího masa
  • 1/2 lžičky římského kmínu
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • kečup, hořčice a pečivo k podávání

Pracovní postup:

  1. Cibuli oloupeme a nasekáme na jemno. Česnek oloupeme a prolisujeme. Dáme předehřát troubu na 180 °C.
  2. Maso vložíme do větší mísy a vmícháme do něj římský kmín, mletý koriandr, sůl a čerstvě mletý pepř. Rukou prohněteme, aby se všechny ingredience rovnoměrně promíchaly.
  3. Pak navlhčenýma rukama tvoříme menší kuličky a klademe je na pečicím papírem vyložený plech. Pečeme v předehřáté troubě dozlatova asi 40 minut.
  4. Podáváme s kečupem, hořčicí a na kostky nakrájeným pečivem.

Tip: Před podáváním můžete kuličky napíchnout na párátka nebo party napichovátka, aby se při sledování hokejového zápasu lépe konzumovaly. Máte-li raději ostřejší chuť, přidejte k masu kromě římského kmínu a koriandru také lžičku mleté pálivé papriky.

Bageta s tuňákovou pomazánkou

Ingredience na 4 porce:

Tuňáková pomazánka s jarní cibulkou
  • 2-3 jarní cibulky i s natí
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 200 g tuňáka v oleji
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 1/2 citronu
  • čerstvé bagety k podávání

Pracovní postup:

  1. Cibulku nakrájíme nadrobno, část pokrájené zelené části si dáme stranou a zbytek v misce smícháme s měkkým tvarohem, hořčicí a slitým tuňákovým masem. To můžeme napřed trochu rozmělnit vidličkou.
  2. Dochutíme solí, pepřem a šťávou z půlky citronu.
  3. Bagetky nakrájíme na plátky, potřeme tuňákovou pomazánkou a posypeme cibulkovou natí.

Tip: Místo dijonské hořčice můžete použít plnotučnou, pomazánka bude mít jemnější chuť. Zkuste také zaměnit citron za limetku.

Super rychlí šneci z listového těsta

Ingredience pro 4 osoby:

Super rychlí šneci z listového těsta
  • 2 balení rozváleného listového těsta
  • 100 g rajčatového protlaku
  • 150 g plátkového uzeného eidamu
  • 150 g ricotty
  • 50 g kozího sýra
  • sušené oregano
  • sušená bazalka
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 1-2 vejce

Pracovní postup:

  1. Těsto rozbalíme a necháme na papíru, do kterého bylo zavinuté.
  2. Jeden plát potřeme rajským protlakem, osolíme, opepříme, posypeme sušeným oreganem a poklademe uzeným eidamem. Pevně svineme bez papíru jako roládu.
  3. Druhý plát potřeme ricottou, posypeme nakrájeným kozím sýrem, osolíme, opepříme a dochutíme sušenou bazalkou. Také pevně zavineme.
  4. Troubu předehřejeme na 190 °C a vejce rozšleháme v hrnečku.
  5. Obě rolády ostrým nožem nakrájíme na asi půlcentimetrová kolečka a ta klademe na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě asi 25 minut dozlatova.

Tip: Místo protlaku můžete klidně použít kečup, třeba pikantní. Kromě sýra zkuste do šneka přidat také nasekanou šunku nebo opečenou anglickou slaninu. Kdo nemusí kozí sýr, určitě si pochutná na balkánském sýru nebo nivě.


  • Vybrali jsme pro Vás