Tapas: vykouzlete tak trochu jiné jednohubky

  0:04
Zapomeňte pro jednou na chlebíčky a jednohubky a nechte se inspirovat španělskou kuchyní. Uvidíte, že uzobávání "tapasek" podlehnete snadno.

Švestky ve slanině. | foto: Isifa

Na jedno sousto

  • Tapas je španělská specialita, která se servíruje k vínu či pivu. V mističce dostanete k ochutnání například olivy, sýry, salámy, klobásy, teplé či studené. Výhodou je, že díky malým porcím toho můžete ochutnat co nejvíc.
  • Tapas nabízí nespočet variací - grilovaný lilek s kozím sýrem, osmažené chorizo marinované v červeném víně, plněné papričky jalapeňos, sušená šunka s melounem.
  • Je to ideální jídlo na party. Díky tomu, že jsou na "jedno sousto", zvládáte bez problémů se bavit.

Dále čtěte: Pravé španělské tapas aneb když malá jídla udělají hodně muziky

Bramborová tortilla

Bramborová tortilla.

Příprava: 15 minut + vaření 30 minut

Pro 4 osoby

* 4 střední brambory
* 2 stroužky česneku
* 1/4 cibule
* 4 vejce
* sůl, bílý pepř
* olej
* olivy
* salátové listy

1. Brambory oloupeme a nakrájíme na tenčí plátky. Stroužky česneku najemno nasekáme spolu s cibulí. Vejce prošleháme se solí a pepřem.
2. Na větší pánvi rozpálíme vyšší vrstvu oleje a opékáme na něm plátky brambor, opatrně je rozhrnujeme a otáčíme, aby se neslepily. Po 5-7 minutách opékání přidáme česnek a cibuli. Když jsou brambory měkké, vyjmeme je a necháme je i s cibulí a česnekem na cedníku okapat a pak je promícháme v míse s vajíčky.
3. Z pánve slijeme použitý olej, přidáme dvě lžíce nového, rozpálíme ho a přidáme brambory s vejci. Směs na mírném ohni opékáme, občas pánví zatřeseme. Po 8-10 minutách zakryjeme pánev talířem - tortillu na něj překlopíme a vrátíme ji do pánve neopečenou stranou dolů a dopečeme asi pět minut.
4. Hotovou omeletu necháme zchladnout, rozkrájíme ji a podáváme s olivami a salátem.

Toasty se sardinkami

Toasty se sardinkami.

Příprava: 10 minut + odležení 2 hodiny

Pro 4 osoby

* 1 jarní cibulka
* 1/2 zelené papriky
* 1/2 červené papriky
* pepř, sůl
* 2 lžíce bílého vinného octa nebo bílého vína
* 2 lžíce olivového oleje
* 2 konzervy sardinek ve vodě
* 1 střední bageta

1. Jarní cibulku a papriky pokrájíme nadrobno a promícháme je s pepřem, solí, vinným octem a olejem.
2. Sardinky slijeme, položíme na talíř a zasypeme zeleninou s marinádou, přetáhneme potravinovou fólií a necháme v chladu dvě hodiny odležet.
3. Bagetu rozkrájíme na plátky a dáme opéct do trouby či do toasteru.
4. Toasty poklademe sardinkami, zeleninou a pokapeme zbylou marinádou.

Gazpacho

Gazpacho.

Příprava: 20 minut + chlazení 2-3 hodiny

Pro 4 osoby

* 1 plátek toastového chleba
* špetka mletého kmínu
* 2 stroužky česneku
* 4 velká zralá rajčata
* 1 šalotka
* 1 červená paprika
* 1/2 salátové okurky
* 2 lžíce olivového oleje
* 1 lžíce červeného vinného octa
* sůl, pepř
* kukuřičné tortilla chipsy
* černé olivy

1. Toastový chleba namočíme ve vodě a vymačkáme. Utřeme ho s kmínem a rozdrceným česnekem.
2. Rajčata nakrojíme navrchu do kříže, spaříme horkou vodou, oloupeme a rozkrájíme na malé kousky. Oloupanou šalotku najemno nasekáme. Papriku rozkrojíme, vyjmeme jádřinec, vypláchneme a pokrájíme.
3. V míse rozmixujeme chleba, rajčata a papriku. Přidáme oloupanou, pokrájenou okurku, olej, vinný ocet, naředíme studenou vodou a umixujeme dohladka.
4. Polévku dochutíme solí, pepřem, přepasírujeme přes síto a necháme vychladit.
5. Podáváme vychlazenou s kukuřičnými tortilla chipsy a olivami.

Aioli omáčka s krevetami

Aioli omáčka s krevetami.

Příprava: 30 minut + vaření 15 minut

Pro 4 osoby

* 2 stroužky česneku
* 1/2 lžičky soli
* 1 velký nebo 2 malé žloutky
* 1/4 l olivového oleje
* 24 středních krevet
* 1 světlá bagetka
* 1 limetka

1. Stroužky česneku oloupeme, a utřeme dohladka se solí.
2. Přidáme žloutek, prošleháváme a přidáváme olej nejdříve po kapkách, pak tenkým pramínkem.
3. Pokud je omáčka příliš hustá, můžeme ji naředit jednou nebo dvěma lžícemi teplé vody.
4. Krevety oloupeme až na ocásek a krátce spaříme horkou vodou.
5. Podáváme s omáčkou aioli, plátky bagety a na kolečka nakrájenou limetkou.

Švestky ve slanině

Švestky ve slanině.

Příprava: 10 minut + pečení 10-15 minut

Pro 4 osoby

* 12 plátků slaniny
* 24 vypeckovaných sušených švestek
* 24 loupaných mandlí

1. Troubu předehřejeme na 220 °C. Menší plech vyložíme pečicím papírem.
2. Plátky slaniny přepůlíme na poloviny. Švestky naplníme mandlí.
3. Do každého plátku slaniny zabalíme naplněnou švestku a spíchneme párátkem.
4. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 15 minut, v polovině pečení švestky obrátíme.

Autoři:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...