Hana Šindlerová vyrábí vyhlášené marmelády. | foto: Ondřej Košík

Vaření mi pomáhalo překonat bolest, říká podnikatelka s marmeládami

  • 41
Její marmelády jsou vyhlášené. Za čtyři roky se Hana Šindlerová z nuly vypracovala v úspěšnou majitelku firmy prodávající výrobky v desítkách obchodů i v prestižních hotelích. Podnikat přitom nikdy nechtěla. Na začátku všeho stál krach vztahu.

Čtěte v pondělí

Velký rozhovor s Hanou Šindlerovou čtěte v příloze MF DNES OnaDnes.

Hana Šindlerová vyrábí vyhlášené marmelády

V hlavě nikdy neměla podnikatelské sny, jenže když byla těhotná a čekala druhé dítě, partner jí oznámil, že má jinou ženu. Po dvaceti letech práce v zahraničí se ocitla zpátky v Praze. Předtím žila v Německu. Když byla na návštěvě v Česku, otec dětí jí zavolal, ať už se k němu domů nevrací. Věci jí a synovi přivezl v igelitových pytlích. Hana Šindlerová se s celou situací snažila psychicky a existenčně vyrovnat. Myslela, že se svými jazykovými a pracovními zkušenostmi nebude mít potíže sehnat zaměstnání, ale spletla se.

„S malými dětmi mě nikdo nezaměstnal. Zároveň jsem ani neměla nárok na rodičovskou. Naštěstí jsem měla vlastní byt a byla tu moje rodina. I tak to bylo šílené,“ vzpomíná na návrat před sedmi lety.

Protože vždycky ráda vařila a příprava jídla ji uklidňuje, po nocích začala zpracovávat ovoce. „Ráno jsem nakoupila jahody na trhu a večer, když děti usnuly, jsem vařila džem. V tom prvním bylo kromě jahod taky hodně slz. Brečela jsem nad tím, co se mi stalo, že se mi rozpadla rodina, ale zároveň mě všechny ty přípravy a práce uklidňovaly. Pomáhalo mi to překonat bolest,“ vzpomíná.

Hana Šindlerová (46)

  • Vystudovala střední ekonomickou školu zahraničního obchodu, VŠE nedokončila, odešla pracovat do zahraničí.
  • Začínala jako au-pair, pak dvacet let pracovala v cestovním ruchu v zahraničí. Procestovala Evropu, Asii a Afriku.
  • Několik let žila v Německu s partnerem a otcem svých dvou dětí, po rozchodu se vrátila do Prahy, kde začala podnikat, protože se ocitla téměř bez prostředků.
  • Dnes má prosperující firmu Marmelády s příběhem, vyrábí okolo stovky druhů džemů, marmelád, čatní, pest, zavařuje okurky. Má vlastní provozovnu a obchod, svoje výrobky prodává na trzích a prostřednictvím řady dalších prodejců. Dodává je do vyhlášených pražských hotelů a podniků, jako jsou hotel Alcron, Four Seasons, Corinthia, do kavárny Cafe-Cafe a řady dalších.
  • Má syna Mathiase (10) a dceru Karolinu (7).

Dnes má více než deset zaměstnanců, na začátku byla sama. Protože nemá řidičský průkaz, dojížděla do provozovny za Prahu autobusem. Všechno bylo jen na ní. Vstávala ve čtyři ráno, domů se vracela v noci a časem zkolabovala.

„Skončila jsem v nemocnici a hodně věcí jsem musela přehodnotit. Nešlo jen o moje zdraví, ale tehdy šly kvůli podnikání na druhou kolej i děti, nechala jsem se prací moc pohltit,“ říká Hana Šindlerová. Její prací trpěl zejména starší syn.

„Nebyl v tom žádný špatný úmysl, musela jsem nás zabezpečit, protože jsem najednou byla máma a táta dohromady, živitelka rodiny,“ vysvětluje vysoké pracovní nasazení. „Čtyřiadvacet hodin mi bylo málo. Vlastně je mi to málo i teď, ale už v tom umím líp chodit,“ říká Hana Šindlerová.