Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak si zavařit si ovoce nebo si udělat vlastní marmeládu?

  16:09
Přes léto jsme se dobili vitamíny, tak proč si nějaké neschovat i na zimu? Stačí ovoce zavařit.

Zavařujeme ovoce

Zavařování, tedy uchovávání potravin pomocí tepla – sterilací, je už dvě století stará metoda, která vznikla v kuchyni francouzského kuchaře a cukráře Nicollase Aperta, jako další ze způsobů konzervace potravin. Vynález plechové konzervy byl nejprve použit pro vojáky ve válkách, ale plech později nahradilo sklo a s ním sterilace vstoupila do domácností, kde si získala velkou oblibu.

Dříve šlo spíše o uchování potravin do zásoby a až dnes se ze zavařování stává umění, při kterém se uplatňuje mnoho neotřelých nápadů. Můžete tak vytvořit zdravou dobrotu, kterou v žádném supermarketu nekoupíte.

Co je možné z ovoce vytvořit?

Kompot – sterilované čerstvé ovoce, zalité nálevem
Džem – rosolovitá konzistence s kousky ovoce nebo celými drobnými plody
Marmeláda – ovocný protlak, zahuštěný odpařením a přidáním cukru, tužší než džem
Povidla – rozvařené ovoce, zahuštěné odpařením, bez přidání cukru (nejen švestky!!!)
Rozvářka (klevela) – sterilované ovoce, lehce rozvařené a lehce zahuštěné cukrem
Rosol – čistá šťáva, získaná zatepla nebo lisováním, zahuštěná odpařením a přidáním cukru
Sýr – tuhá rosolovitá konzistence z protlaku, který se zahustí odpařením a cukrem
Pasta – prolisované rozvařené ovoce, zahuštěné odpařením a cukrem se v tenké vrstvě suší v troubě

Jaká pravidla při zavařování platí?

Ovoce zpracovávejte hned po natrhání, zvláště v teplém počasí. Pokud není možné okamžité zpracování, uchovávejte ho v chladu a temnu.

Do kompotů používejte výhradně zdravé, pevné ovoce. Do džemů a marmelád lze použít i přezrálé a měkké plody, ne ale nahnilé nebo s plísní.

Zavařujeme ovoce

Všechno nádobí a kuchyňské pomůcky udržujte v maximální čistotě. Pokud džemy či nálevy ochutnáváte, musíte lžíci či měchačku znovu opláchnout. Přítomnost slin totiž způsobuje vyšší kazivost kompotů či marmelád.

Sklenice včetně víček musejí být vždy dobře umyté a suché. Pro marmelády a džemy by měly být nahřáté, aby při nalití horké směsi nepraskly.

Hotové výrobky uchovávejte v chladnu a temnu. Před konzumací je vždy pečlivě zkontrolujte, zda nejsou znehodnocené.

Důležité je při domácí výrobě nezabít chuť, barvu ani přírodní pektin, který způsobuje rosolovitou konzistenci džemů. Pektin obsahuje většina ovoce, ale ne v každém je ho tolik, aby po rozvaření vznikla krásná konzistence. Pro džemy proto doporučuji zpracovávat ovoce, bohaté na přírodní pektin, například rybíz nebo angrešt a při výrobě marmelád zase vařte ovoce trochu déle, aby se hmota zahustila. Jen tak uvaříte opravdu přírodní lahůdky bez chemických přísad. Ke konzervaci stačí už jen cukr, citrónová šťáva a koření.

Buďte při zavařování originální!

Není nutné zavařovat každý druh ovoce zvlášť ve velkých dávkách. Vytvořte si například vlastní výjimečnou sérii kompotů. Záleží jen na vás, jaké druhy ovoce i zeleniny zkombinujete, co přidáte za koření a jestli osladíte cukrem nebo medem.

Zavařujeme ovoce

Zavařte broskve a místo pecky vložte do plodu jahodu, nebo zkombinujte hrušky s hroznovým vínem či dokonce švestky a rozinky. Zkuste přidat zázvor do pomerančového džemu. A marmeládu můžete udělat i z mrkve nebo z rajčat.

Na závěr mám pro vás jeden tip na úžasnou marmeládu, která je právě z rajských jablíček a jablek, kterých je nyní hojně v každé domácnosti.

Marmeláda z jablek a rajčat

Na 1 kilogram pokrájených jablek potřebujete 1 kilogram celých rajčat, 1 kilogram cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 6 lžic rumu a šťávu z 2 citronů.

Omytá rajčata a nakrájená jablka podusíte s trochou vody. Pak směs propasírujte, nebo umelte v mlýnku na ovoce. Přidejte cukr, vanilkový cukr a hmotu vařte do zhoustnutí. Nakonec přidejte citronovou šťávu a rum. Když směs zrosolovatí, naplňte jí skleničky, zavíčkujte a obraťte je dnem vzhůru a nechte je tak až do vychladnutí.

Autor:
  • Nejčtenější

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

5. května 2024

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku...

Beru to jako svůj úkol. Simona Postlerová o synově nemoci i smrti manžela

21. května 2021,  aktualizováno  5.5 15:48

Premium Herečka, žádaná dabérka a žena s podmanivým hlasem Simona Postlerová pocházela z herecké rodiny. Po...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sedmačtyřicetiletá žena se pyšní tělem dvacítky, může za to tanec

1. května 2024  8:40

Alice Hatcherová z Kalifornie mnohé šokuje svou dokonalou postavou, kterou si udržuje i před...

Nenuťte děti do turistiky, takový pohyb jim není přirozený, kárá ortoped rodiče

3. května 2024

Premium Chůze je nejzdravější pohyb pro lidské tělo, říká ortoped Martin Stárek. Běžná turistika podle něj...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena má rekordně dlouhé vlasy, užívá je i jako oblečení

29. dubna 2024  7:56

Aliia Nasyrovová má bez pár milimetrů vlasy dlouhé dvě stě osmapadesát centimetrů. Nyní je ženou s...

K nakupování potřebujete vášeň i rozum. Jděte na to chytře a ušetříte

7. května 2024

Někdy z toho jde člověku hlava kolem. Spousta věcí zdražila a platy zase tak moc nerostou. Když se...

Závislost na plastikách je trend. Přijmout svou nedokonalost může být problém

7. května 2024

O závislosti na úpravách vzhledu se v poslední době hovoří často. V nedávné době obletěly svět...

Na ideální postavě nelpím, říká Lada. Za půl roku shodila 21 kilogramů

7. května 2024

Paní Lada byla odjakživa boubelka. I když muž o jejích nadbytečných kilech říkal, že jedno je hezčí...

OBRAZEM: České osobnosti, které na čas skončily za mřížemi

6. května 2024  12:27

Podívejte se do galerie na osobnosti z Česka, které se v minulosti dostaly do potyčky se zákonem a...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...