Praha a další města: Masopustní hody
Nenechte si ujít jedinečný gastronomický festival, v rámci kterého budou od 21. ledna do 10. února 2013 vybrané pražské restaurace nabízet to nejlepší z tradičních českých zabijaček. Masopustní hody nabídnou tříchodová degustační menu v ceně 290 korun a ochutnat můžete třeba konfitované vepřové kolínko na pivě, pečený bůček na kofole s pastiňákovým pyré nebo domácí vdolky s bio zavařeninou. Více ZDE.
Jihomoravský kraj: Otevřené sklepy a kopání písku pro Vídeň
Za obcí nový Šaldorf poblíž královského města Znojma se země nenápadně prohlubuje do malebného údolí, jemuž se říká Modré sklepy. Ano, sklípky jsou zde různobarevné, mnohé i modré, ale toto místo bylo pojmenováno podle namodralého pískovce, za jehož vznikem stojí mořský písek. Vydejte se v sobotu 19. ledna do této atraktivní obce plné překvapení a vynikajícího vína. Ochutnáte staročeskou kuchyni i ta nejlepší moravská vína netradičně ohřívaná ve vodní lázni. Na místě vás kromě pohárků čekají také lopaty... Více ZDE.
Středočeský kraj: Máslovický masopust
Masopustní pochoutky i veselí si můžete dopřát 26. ledna v Máslovicích. Na máslovické návsi se vám bude líbit zejména, pokud máte rádi venkovské zabíjačky. Masky se budou po vesnici prohánět za zvuku dechovky, vy si můžete prohlédnout Muzeum másla a pak se přidat do průvodu. Více ZDE.
Jihomoravský kraj: Košt ovocných pálenek a kysaného zelí
Již podvanácté si budete moci prolít hrdlo tím nejvoňavějším ovocem v kapalné podobě. V Mikulčicích se 19. ledna koná tradiční košt ovocných pálenek a kysaného zelí. A protože k říznému pití je zapotřebí jídla, které žaludek pěkně promastí, připravili si pro vás Mikulečtí nejrůznější speciality z kysaného zelí a škvarků. Udělejte si místečko na pravou slováckou zelňačku nebo škvarkové pagáčky. Do skoku bude hrát cimbálová muzika a budou se předávat diplomy pro nejlepší pálený mok. Více ZDE.