Koláče a koblihy, které nesmějí na masopustním veselí chybět

  3:04
Sladké koblihy, plněné koláče, tvaroh, povidla a mák, to jsou pochutiny, bez nichž se masopust neobejde.
Kynuté koláče s náplní.

Kynuté koláče s náplní. | foto: Isifa

Makové koláče

Makové koláče.

Příprava: 2 hodiny + pečení 25 minut

Pro 4 osoby

* 1 kostka droždí
* 450 ml mléka
* 100 g cukru moučka
* 500 g hladké mouky
* vanilkový cukr
* 3 vejce
* 100 g másla
* 250 g mletého máku
* 60 g cukru krupice
* 1 lžíce másla
* 2 lžíce rumu
* 1 lžíce kandované pomerančové kůry
* 100 g loupaných mandlí

1. Z rozdrobeného droždí, trochy vlažného mléka a lžíce cukru necháme vzejít kvásek.
2. Mouku prosejeme do mísy, přidáme zbylý cukr, vanilkový cukr, kvásek, dva žloutky, 1/4 l mléka a rozehřáté máslo. Vařečkou vypracujeme těsto, poprášíme ho moukou, zakryjeme a necháme asi hodinu kynout.
3. Umletý mák svaříme se 200 ml mléka, cukrem a máslem, přidáme rum a jemně nasekanou kandovanou pomerančovou kůru. Troubu předehřejeme na 180 °C.
4. Těsto rozdělíme na pomoučněný vál na větší kuličky, necháme je vykynout, skleničkou vytlačíme důlky, naplníme mákem a ozdobíme rozpůlenými mandlemi.
5. Okraje koláčů pomažeme rozšlehaným vejcem a pečeme 25 minut ve vyhřáté troubě.

Koblihy s jablečným pyré

Koblihy s jablečným pyré.

Příprava: 90 minut + smažení 30 minut

Pro 4 osoby

* 1 kostka droždí
* 250 ml mléka
* 3 lžíce cukru krupice
* 300 g hladké mouky
* 50 g másla
* 4 žloutky
* 200 polohrubé mouky
* špetka soli
* 2 lžíce rumu
* jablečná povidla nebo pyré
* 500 ml oleje

1. Rozdrobené droždí promícháme s několika lžícemi vlažného mléka, lžící cukru a lžíci mouky a necháme vzejít kvásek.
2. Máslo utřeme s cukrem, přidáme žloutky, mouku, sůl, rum a mléko. Zpracujeme těsto a necháme vykynout.
3. Na vále rozválíme těsto na plát silný asi 1,5 cm. Skleničkou kolečka vytlačíme a necháme je vykynout.
4. Jablečná povidla podle potřeby naředíme, dochutíme, naplníme jimi plničku.
5. Kolečka smažíme ve vyšší vrstvě rozehřátého oleje, dvě minuty pod pokličkou, pak je obrátíme a dosmažíme odkryté. Koblihy by se neměly dotýkat, aby se neslepily.
6. Koblihy dáme okapat na ubrousek, ještě horké plníme povidly a poprášíme moučkovým cukrem.

Kynuté koláče s náplní

Kynuté koláče s náplní.

Příprava: 2 hodiny + pečení 45 minut

Pro 4 osoby

* 30 g droždí
* 250 ml mléka
* 80 g moučkového cukru
* 80 g másla
* 400 g hladké mouky
* 100 g hrubé mouky
* špetka soli
* 4 vejce
* 400 g tvarohu
* 1 vanilkový cukr
* 80 cukru moučka
* povidla
* 50 g mandlových lupínků

1. Z rozdrobeného droždí, několika lžic teplého mléka a lžíce cukru uděláme kvásek. Máslo rozpustíme.
2. Mouku prosejeme do mísy, přidáme sůl, kvásek, 2 žloutky, cukr a mléko, zpracujeme na těsto, poprášíme moukou a necháme vykynout.
3. Tvaroh utřeme s vejcem, vanilkovým cukrem a moučkou. Povidla rozmícháme, případně naředíme trochou horké vody. Troubu předehřejeme na 180 °C.
4. Z vykynutého těsta uděláme kuličky, pomoučněnou sklenicí je roztlačíme, okraje potřeme rozšlehaným vejcem, důlky naplníme cukrářským sáčkem tvarohem a povidly.
5. Hotové koláče necháme na plechu ještě vykynout, posypeme lupínky a pečeme 40 - 45 minut.

Jablka v karamelu

Jablka v karamelu.

Příprava: 20 minut

Pro 4 osoby

* 6 menších jablek
* 250 g cukru krupice
* 100 ml medu
* 150 ml smetany ke šlehání
* 2 lžíce másla
* špetka soli
* kapka vanilkové esence
* čokoládová poleva
* nasekané mandle, vlašské ořechy
* rozdrcené dropsy, pokrájené želatinové bonbony

1. Jablka dobře omyjeme horkou vodou, odstopkujeme. Plech vyložíme pečicím papírem nebo alobalem potřeným olejem.
2. V hrnci promícháme cukr, med, smetanu, máslo a sůl, pomalu přivedeme k varu, promícháme a necháme zakryté pokličkou vařit tři minuty.
3. Odkryjeme pokličku a necháme povařit, dokud směs není zlatohnědá. Stáhneme z plotýnky, přimícháme vanilkovou esenci a necháme trochu zchladnout.
4. Do jablek zapíchneme dřevěné špejle, namočíme je do karamelu a dáme vychladit na pět minut do ledničky.
5. Po vychlazení je buď namočíme v rozpuštěné čokoládě nebo jen obalíme v nasekaných mandlích, oříšcích, ozdobíme rozehřátou bílou čokoládou.

Růžicový koláč

Růžicový koláč.

Příprava: 90 minut pečení 30-40 minut

Pro 4 osoby

* 1 kostka droždí
* 250 ml mléka
* 60 g cukru krupice
* 500 g hladké mouky
* špetka soli
* 2 velká vejce
* 120 g másla
* 200 g vlašských ořechů
* 60 g přírodního cukru
* 1 lžička strouhané citronové kůry
* 100 g marcipánu

1. Droždí rozdrobíme do trochy teplého mléka s lžičkou cukru a necháme vzejít kvásek.
2. Kvásek přilijeme do mísy s moukou, solí, přidáme mléko, vejce, zbylý cukr, 1/2 rozpuštěného másla, zaděláme těsto. Přikryté je necháme hodinu kynout.
3. Ořechy umeleme, promícháme s citronovou kůrou a cukrem. Marcipán nahrubo nastrouháme.
4. Na vále vyválíme obdélník 40x50 cm, posypeme ořechy a marcipánem, zavineme, rozkrájíme nožem na 12 kousků.
5. Troubu předehřejeme na 180 °C, větší kulatou formu vymažeme.
6. Každý kousek pomažeme máslem, těsně je naskládáme do formy a necháme 30 minut kynout. Pečeme 30-40 minut.

Autoři:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...