Čokoláda je nejen dobrá , ale také zdravá

  • 1
Čokoláda je nejen dobrá, ale také zdravá. Díky flavonoidům v ní obsaženým může přispět k dobrému stavu lidského srdce, dobré cirkulaci krve a redukovat tvorbu krevních sraženin. Na vědecké konferenci v Glasgow to kolegům sdělil odborník na výživu z Kalifornské univerzity Carl Keen. Informovala o tom agentura Reuters. Kenn se spolupracovníky sledovali tři skupiny dobrovolníků. Jedna z nich pojídala po 25 gramech čokoládu bohatou na flavonoidy, druhá chléb a třetí čokoládu bez zvýšeného obsahu flavonoidů.

Všem byla odebírána krev dvě a šest hodin po jídle. Osobám, které jedly obohacenou čokoládu, byla naměřena nižší aktivace krevních destiček. Při vyšších hodnotách je považována za rizikový faktor tvoření krevních sraženin, jež vedou k ucpávání cév a infarktu.

Podle Keena studie dokládá předchozí hypotézy o blahodárném vlivu kakaa. Stejně jako nízké dávky aspirinu prý kakao pomáhá redukovat tvorbu krevních sraženin.

"Čokoláda může být součástí zdravé a vyvážené stravy," uzavřel Keen před účastníky pětidenní konference Britského sdružení pro vědecký pokrok. 300 vědců na ní seznámí s výsledky výzkumů z oborů od genetiky a mikrobiologie po globální oteplování a organické zemědělství.