Doporučujeme

Jehněčí tažin | foto: Cranberry Marketing Committee

Americké brusinky na cestě kolem světa, ochutnejte

  • 7
Ačkoli domovem velkých šťavnatých červených brusinek zvaných cranberry je severoamerický kontinent, najde tento chutný a zdravý plod využití v kuchyních na celém světě. Vyzkoušejte, jak si brusinky notují třeba se švýcarským fondue, arabským tažinem, chilskými empanadas nebo indickým karí.

Indické kuřecí karí se sušenými brusinkami

Indické kuřecí kari s brusinkami

Množství: pro 4 osoby
Doba přípravy: 45 minut

  • 2 stroužky česneku
  • 1 kousek zázvoru velikosti vlašského ořechu
  • 1 cibule
  • 4 kuřecí prsní řízky (asi po 120 g)
  • 1 polévková lžíce přepuštěného másla
  • ½ čajové lžičky kurkumy
  • 1 čajová lžička kayenského pepře
  • 2 čajové lžičky mletého koriandru
  • ½ čajové lžičky směsi Tikka Masala
  • 300 g Basmati rýže
  • 400 g plnotučného jogurtu (3,5 % tuku)
  • 50 g vlašských jader
  • 100 g celých sušených brusinek
  • ½ svazku koriandru

1. Česnek, zázvor a cibuli oloupáme. Cibuli nakrájíme na drobné kostičky. Jemně nasekáme česnek a zázvor. Omyjeme kuřecí prsní řízky, osušíme je a nakrájíme je na kousky velikosti sousta.
2. Na velké pánvi rozehřejeme přepuštěné máslo. Opečeme na něm kuřecí prsa ze všech stran dozlatova. Vyjmeme je a odložíme na stranu. Do výpeku vložíme cibuli, česnek a zázvor a zpěníme je. Přidáme a zpěníme také kurkumu, kayenský pepř, koriandr a směs Tikka Masala. Přidáme kuřecí prsa a podlijeme 100 ml vody. Přivedeme k varu a necháme mírně vařit asi 1 až 2 minuty. Odstavíme z plotny a vmícháme jogurt (již se nesmí vařit, jinak by se jogurt srazil).
3. Rýži Basmati uvaříme podle návodu na obalu. Mezitím si nahrubo nasekáme vlašské ořechy. Nasekané ořechy a brusinky přidáme do karí a necháme 3 až 4 minuty táhnout. Mezitím omyjeme koriandr, osušíme jej a zdrhneme listy ze stonku. Karí podáváme s rýží a posypané koriandrem.

Jehněčí tažin s kuskusem a brusinkami

Jehněčí tažin

Množství: pro 4 osoby
Doba přípravy: 80 minut

  • 1 větší jemná cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 polévková lžíce přepuštěného másla
  • 1000 g jehněčího guláše z plece
  • 2 polévkové lžíce rajského protlaku
  • 1 celá skořice
  • 1 čajová lžička pálivé práškové papriky
  • ½ čajové lžičky římského kmínu (kumín)
  • 200 ml masového vývaru
  • 200 ml brusinkového džusu
  • 50 g vlašských jader
  • 70 g celých sušených brusinek
  • 1 svazek petržele
  • 250 g kuskusu
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • ½ čajové lžičky kurkumy
  • 500 ml zeleninového vývaru (instantního)
  • 100 g mraženého hrášku

1. Oloupeme česnek a cibuli. Cibuli nakrájíme nahrubo a česnek najemno. Ve větší pánvi nebo v pekáči rozehřejeme přepuštěné máslo. Opečeme jehněčí maso zprudka ze všech stran. Přidáme cibuli, česnek, rajský protlak, jednu celou skořici, práškovou papriku a římský kmín a krátce orestujeme. Podlijeme masovým vývarem a brusinkovým džusem.
2. Přendáme do tažinu a v předehřáté troubě dusíme cca 1 hodinu (elektrická trouba: 200 °C, horkovzdušná trouba: 175 °C, plynová trouba: stupeň 3). Pokud nemáme speciální nádobu na tažin, můžeme použít pekáč nebo pánev s pokličkou.
3. Mezitím si nahrubo nasekáme vlašské ořechy. Petrželku omyjeme a osušíme. Ponecháme si několik lístků na ozdobení, otrháme je ze stonků a najemno nasekáme. Necháme rozmrznout hrášek. Třicet minut před koncem doby přípravy pokapeme kuskus olivovým olejem a nakypříme vidličkou. Do kuskusu přidáme ½ čajové lžičky kurkumy a přelijeme vroucím zeleninovým vývarem. Vmícháme hrášek a necháme 10 minut nasáknout. Občas nakypříme vidličkou.
4. K jehněčímu přidáme vlašské ořechy a brusinky. Přidáme a vmícháme petrželku. Jehněčí tažin podáváme společně s kuskusem. Ozdobíme zbylou petrželkou.

Sýrové fondue s domácí brusinkovou bagetou

Sýrové fondue s brusinkovou bagetou

Množství: pro 4 osoby
Doba přípravy: 90 minut

Na bagetu:

  • 150 ml mléka
  • ½ kostky droždí (20 g)
  • ½ čajové lžičky cukru
  • 250 g mouky
  • sůl
  • 1-2 polévkové lžíce oleje
  • 100 g sušených brusinek

Na fondue:

  • 300 g malých šalotek
  • 100 ml červeného vinného octa
  • 200 ml vody
  • 100 ml brusinkového džusu
  • 2 polévkové lžíce medu
  • ½ čajové lžičky soli
  • 1 čajová lžička hořčičných semínek
  • 3 kuličky pepře
  • 100 g čerstvých brusinek
  • 500 g sýru Gruyére
  • 500 g sýru Appenzeller
  • 2 stroužky česneku
  • 400 ml suchého bílého vína
  • 2-3 polévkové lžíce škrobu
  • 20 ml vermutu
  • pár kapek citronové šťávy
  • čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
  • pepř
  • uzavíratelná sklenička (s obsahem asi 650 ml)
  • 300 g švýcarského masového nářezu
  • 300 g žampionů
  • 1 sklenice kyselých okurek

1. Ohřejeme mléko. Rozpustíme v něm droždí a cukr. Do mísy dáme mouku, čajovou lžičku soli a olej a zpracujeme na hladké těsto pomocí ručního hnětače s háky. Přikryjeme a necháme odpočívat na teplém místě 30 minut.
2. Mezitím oloupáme šalotky. V hrnci svaříme ocet, vodu, brusinkový džus, 1/2 čajové lžičky soli, med, hořčičná semínka a kuličky pepře. Přidáme 250 g šalotky a čerstvé brusinky. Přivedeme k varu a necháme mírně vařit asi 10 minut. Plníme do připravených sklenic o obsahu asi 650 ml a ihned uzavřeme.
3. Sušené brusinky nasekáme nahrubo a přidáme do kynutého těsta. Vše ještě jednou prohněteme a vytvoříme bagety, které několikrát šikmo nařízneme. Bagety položíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě (elektrická trouba: 200 °C, horkovzdušná trouba: 175 °C, plynová trouba: stupeň 3) asi 20 minut.
4. Očistíme žampiony. Nastrouháme sýr. Oloupeme a jemně nasekáme česnek. V dostatečně velkém hrnci svaříme víno, zbytek šalotek a česnek a necháme 5 minut lehce vařit. Přecedíme přes jemné síto do rendlíku na fondue (caquelon). Svařte a po částech za stálého míchání přidáváme sýr. Škrob rozmícháme v troše vody dohladka. Dochutíme vermutem, citronovou šťávou, muškátovým oříškem a pepřem.
5. Bagetu nakrájíme na kostičky a namáčíme do sýrového fondue. Společně podáváme naložené cibulky a brusinky, žampiony, masový nářez a okurky.

Taštičky empanadas s náplní z mletého masa a brusinek

Taštičky empanadas s mletým masem

Množství: cca 12 kousků
Doba přípravy: 90 minut

  • 125 ml a 1 polévková lžíce mléka
  • 325 g mouky
  • 1½ čajové lžičky prášku do pečiva
  • sůl
  • 125 g másla
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 2 polévková lžíce olivového oleje
  • 200 g míchaného mletého masa
  • 1 polévková lžíce sladké papriky
  • 1 čajová lžička římského kmínu (kumínu)
  • ½ čajové lžičky kayenského pepře
  • 50 g nasekaných sušených brusinek
  • 3-4 snítky petržele
  • 1 žloutek

1. Ohřejeme mléko. Smícháme mouku s práškem do pečiva. Mouku, 1/2 čajové lžičky soli a rozdrobené máslo zpracujeme na hladké těsto pomocí ručního hnětače s háky. Při hnětení postupně přidáváme mléko. Zabalíme těsto do fólie a necháme 30 minut stát v chladu.
2. Mezitím si oloupeme česnek a cibuli. Cibuli nakrájíme na drobné kostičky. Česnek nasekáme najemno. Na pánvi rozehřejeme olej a rozdrobené mleté maso na něm opečeme. Přidáme a zpěníme cibuli a česnek. Osolíme, přidáme papriku a římský kmín a kayenský pepř. Vmícháme brusinky a necháme vychladnout.
3. Petržel omyjeme, osušíme, lístky otrháme ze stonků a najemno nasekáme. Petrželku přimícháme do mletého masa. Na pomoučněné pracovní ploše rozválíme těsto dotenka a vykrojíme 12 koleček (o průměru asi 10 cm). Smícháme žloutek a 1 polévkovou lžíci mléka.
4. Na každé vykrojené kolečko těsta položíme vrchovatou polévkovou lžíci mletého masa. Okraje potřeme vaječným mlékem, těsto přeložíme a okraje přitlačíme vidličkou. Taštičky z těsta potřeme zbývajícím žloutkovým mlékem a položíme na plech vyložený pečicím papírem.
5. Pečeme dozlatova v předehřáté troubě (elektrická trouba: 175 °C, horkovzdušná trouba: 150 °C, plynová trouba: stupeň 2) asi 35 minut. Empanadas můžeme podávat studené i teplé.

Víte, že...

… zánět močového měchýře u nás prodělá alespoň jednou v životě polovina ženské populace.

brusinky obsahují rostlinné látky zvané proantokyanidy, které pomáhají předcházet infekcím močových cest.

… podle studie Harvardské lékařské fakulty v Bostonu může konzumace 300 ml brusinkového džusu nebo 30 g sušených čerstvých brusinek denně znatelně snížit riziko návratnosti zánětů močových cest.


  • Vybrali jsme pro Vás