Paella krok za krokem aneb vzpomínky na Středomoří

  1:21
Chcete si připomenout prosluněnou dovolenou na španělském pobřeží? Vybavte si vůně, které ji doprovázely. Určitě vám ve vzpomínkách zavoní mořské plody. Chcete, aby vzpomínaly také vaše chuťové buňky? Připravte si pravou středomořskou paellu.
Paella

Paella

Paella je typické španělské jídlo připravené v jedné pánvi z rýže, které se trochu podobá našemu rizotu. Není ale tolik lepivá. Přitom neexistuje jeden zaručený předpis na domácí paellu, každá španělská rodina má na ni totiž svůj vlastní recept. Zkuste si uvařit paellu podle šéfkuchaře Radka Kašpárka, který vede kurzy Středomořské kuchyně v kulinárním studiu Ola Kala. 

Suroviny vybírejte obezřetně

Většinu potřebných surovin seženete běžně v supermarketu. Pozor si dejte hlavně na mořské plody. Můžete využít mražené, ale pro poctivější chuť se vydejte s košíkem pro chlazené. Pokud je nekoupíte v supermarketech, kde je v dnešní době nabídka už poměrně rozsáhlá, vydejte se do specializovaných obchodů s rybami a plody moře nebo do Makra.

Malý zádrhel může představovat šafrán. Obloukem se vyhněte sáčkům s kořením za patnáct korun, raději investujte několik desetikorun navíc a zamiřte do skutečného kořenářství. Pravého certifikovaného šafránu je skutečně "jako šafránu", většinou se jedná jen o napodobeniny s dodanou chemickou vůní. Pravý šafrán se často prodává v miniaturních kelímcích, jejichž obsah je ideálně přesně na jeden pokrm.

Zainvestujte také do vyzrálých kvalitních rajčat. I když není jejich sezona, dají se najít voňavé kousky.

Šéfkuchař Radek Kašpárek středomořskou paellu připravuje s nakládanými citrony (recept na jejich přípravu najdete zde). Případně jej můžete nahradit kouskem čerstvého citronu.

Paella má jednu skvělou výhodu. Je to jídlo z jednoho hrnce, nepotřebujete žádné extra náčiní a ušpiníte jen jednu pánev.

Paella s mořskými plody a šafránem

Paella

  • 400 g mořských plodů
  • 300 g kuřecích prsou
  • 4 stroužky česneku
  • 2 cibule
  • 2 červené papriky
  • 3 dcl zeleninového vývaru
  • 2 dcl bílého vína
  • 12 cherry rajčátek
  • 300 g rýže
  • listová petržel
  • 1 nakládaný citron
  • šafrán
  • mletá paprika
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej

1. Nejprve si připravte všechny suroviny. Očistěte mořské plody, krevety zbavte krunýře a vytáhněte z nich střívko, rozřízněte je na polovinu. Ocásek okrajovat nemusíte. Z vnitřku kalamár vytáhněte kost a nakrájejte je na plátky (vytvoří se kolečka). Slávky pořádně vydrhněte. Nakrájejte na šikmé plátky kuřecí prsa. Oloupejte česnek a nakrájejte ho na plátky, nakrájejte na malé kousky papriku a nadrobno cibulku. Rajčata přepulte.

Krevety přeřízneme napůl.

Kuřecí prsa nakrájejte na šikmé plátky.

2. Na olivovém oleji orestujte česnek, cibuli a papriku. Poté přidejte mořské plody a kuřecí maso, po lehkém zarestování přidejte slávky a důkladně orestujte. Trvá to několik minut. Poté přisypte mletou papriku a šafrán. Přisypte i rýži, která se na paellu zásadně nepropírá. Všechno společně zarestujte. Poté celou směs zalijte vínem a vývarem, ochuťte solí a pepřem. Jako poslední přiedejte citron a rajčata.

Na olivovém oleji orestujte česnek a cibuli a papriku.

Po lehkém zarestování přidejte slávky a důkladně orestujte.

Rýže na její přípravu se zásadně nepropírá.

3. Pod poklicí dusíme doměkka, trvá to tak 15 minut. Směs nemícháme. Podáváme na vyhřátých talířích posypaných listovou petrželkou.

Paellu podávejte na vyhřátých talířích opepřenou čerstvě mletým pepřem a posypanou listovou petrželkou.

Tipy šéfkuchaře Radka Kašpárka

  • Použijte velkou teflonovou pánev.
  • Pokud nemáte na pánev vhodnou poklici, použijte místo ní alobal.
  • Tekutiny by v pánvi mělo být tolik, aby suroviny ještě byly namočené, ale neplavaly. Až se voda vydusí, máte hotovo. Na kvalitní pánvi by se vám nemělo jídlo připálit.
  • S paellou, která se dusí pod pokličkou, nemíchejte.
  • V regálech sáhněte po krátkozrnné rýži, vynechte tu ve varných sáčcích.
  • Rýži nepropírejte! Škrob, který pustí, skvěle zahustí šťávu.
  • Slávky, které se neotevřou, raději vyhoďte, ať vám není špatně. A před přípravou je kartáčkem pořádně vydrhněte, abyste neměli v jídle písek.
  • Vařte jen do té doby, než se otevřou mušle.
  • Talíř ozdobte naloženým citronem a všechno zlehka zasypejte čerstvě namletým pepřem.
  • Použijte hladkolistou petrželku, nikoliv kudrnku.
  • K paelle podávejte lehké bílé víno, můžete použít klidně to, co vám zůstalo z podlití.

 

Autoři:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...