Kobylky nebo cvrčci? Jíst hmyz je zdravé, zkuste to i vy

  8:30
Paleo dieta? Kadeřávek? Květáková rýže? Známé jídelní trendy, které hýbou světem foodies, možná brzy nahradí kontroverzní novinka: pojídání hmyzu. Je to ekologický způsob, jak do sebe dostat zdravé množství proteinů a možná i strava budoucnosti. Je libo pizzu z cvrčků nebo smaženou kobylku?
Část 1/4
Ilustrační snímek

Vlastně to žádná novinka není, hmyz byl součástí lidského jídelníčku už v pravěku a v celé řadě kultur jí stále je. Vaří s ním běžně víc než dvě miliardy lidí. To jen v naší „západní“ společnosti se jedná o raritu: naprostá většina obyvatel Evropy a Severní Ameriky nemá s hmyzem v jídle žádnou zkušenost a dívá se na něj spíš s předsudky.

Z vybíravé foodie milovnicí hmyzu

Zejména mezi západními foodies, tedy lidmi, pro které je experimentování v jídle koníčkem a životním stylem, se ovšem najdou i odvážlivci, kteří se smaženého cvrčka nebo červa neleknou. „Naprosto chápu, že pohlédnout do tváře larvě a zakousnout se do ní může jednomu připadat dost zvláštní, ale sama jsem se s tím velmi rychle vyrovnala,“ svěřila se britskému Daily Mailu čtyřiadvacetiletá Joy Nemersonová.

Filadelfská ekoložka a specialistka na recyklování odpadu sama sebe označuje za „extrémně vybíravou, co se jídla týče“. S jídlem to prý měla složité vždycky, především kvůli tomu, že ji trápily nejrůznější alergie: mimo jiné na lepek a některé druhy ovoce a zeleniny. Právě to ji paradoxně přivedlo k hmyzí dietě.

20. prosince 2017

Všechno začalo loni, když na jedné konferenci poprvé ochutnala bezlepkové chipsy s moukou z rozemletých cvrčků. „Hned mi zachutnaly, měly takovou zemitou, oříškovou chuť,“ říká. „O jedlém hmyzu jsem pak slýchala čím dál častěji a čím dál víc mě zajímal. Brzy jsem se rozhodla, že s ním taky začnu.“

Hmyz je podle ní – i podle mnoha dalších odborníků – zdravou alternativou nejen pro alergiky, ale úplně pro všechny. Propagátorka hmyzích lahůdek se mimo jiné odkazuje na nedávný výzkum, který naznačil, že právě pojídání cvrčků prospívá trávicí soustavě, podporuje totiž množení prospěšných bakterií a zároveň pomáhá předcházet zánětům.

Brouci a červi – strava budoucnosti?

Je to také ekologická volba. Zatímco lidstvu dochází přírodní zdroje, hmyz jen tak nedojde. Chov hmyzu na farmách má na planetu mnohem nižší negativní dopad než velkochovy, odkud pochází většina masa v obchodech. Přitom je hmyz výjimečně bohatý na proteiny a železo. „Stačí pár cvrčků, abyste získali stejné zdravotní výhody jako třeba z celé krávy,“ podotýká Joy Nemersonová. „A pro budoucnost Země je to mnohem lepší.“

Nejde samozřejmě jen o cvrčky. Joy doporučuje třeba smaženou kobylku, „škvarky“ z červů nebo tacos s mravenčími vajíčky, která prý nejvíc ze všeho připomínají kaviár. Úplně nejradši má brouky, kteří mají kouřové aroma a dají se různě dochutit. Domů si kupuje nejen cvrččí mouku, která je bohatá na bílkoviny, ale i celé brouky z organických chovů.

Zajímá vás, jak se dá s hmyzem vařit? Na dalších stránkách najdete tři recepty, které zvládne každý. Chce to jen odvahu.

Autor:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...