Diety, které vás nutí počítat kalorie, jsou otravné, tvrdí Zemanová

  0:54
Patří mezi naše nejznámější propagátorky zdravé stravy, vydala několik knih, které patří k nejprodávanějším. Ta poslední, Nová biokuchařka, zmizela z prodejen během tří měsíců. Hanka Zemanová se ale vyhýbá extrémům – nezakazuje, nediktuje, spíš na nabízí inspiraci, jak zdravěji vařit.

„Diety, které vás nutí počítat kalorie nebo sledovat, co s čím můžete a nemůžete kombinovat, jsou postavené na zákazech a celkově vám otravují život,“ říká Hana Zemanová. | foto: Petra Pikkelová

Hanka Zemanová

Narodila se před 41 lety v Praze.

Vystudovala Pedagogickou fakultu UK v Praze, během studií absolvovala dva studijní pobyty ve Francii, kde se mimo jiné věnovala ekologické výchově.

S bývalým manželem podnikali v oblasti biopotravin, dnes působí jako nezávislá odbornice na biopotraviny, spolupracuje s řadou médií na problematice zdravého vaření a ekologicky šetrného životního stylu.

Je autorkou BioAbecedáře a bestselleru Biokuchařka z roku 2006, na kterou loni na podzim navázala Novou biokuchařkou. První náklad se vyprodal během tří měsíců, dotisk bude na trhu v druhé polovině ledna.

Deset let žije ve vesnici u Sedlčan ve středních Čechách. Má dvě dcery, devítiletou Natálku a pětiletou Elišku. Více na www.biokucharka.cz.

Držela jste někdy dietu?
Nepamatuju se. Možná v období před dvacítkou, když jsem se vrátila po roce studia z Francie a měla jsem o nějakých patnáct kilo víc než teď. Tehdy jsem váhu řešila, experimentovala s různými stravovacími systémy a kila šla nahoru dolů. Za posledních dvacet let jsem žádnou dietu nedržela a mám stále stejnou postavu.

Přibrala jste, protože vám francouzská rodina na studijním pobytu vyvařovala?
V rodině, u které jsem žila, se vařilo dobře, měli jsme spoustu zeleniny, chodili na trhy a připravovali sezonní potraviny. Ale vyrůstala jsem v době, kdy u nás nebyly určité potraviny k sehnání, a tak jsem se jimi ve Francii přejídala. Vzpomínám si třeba na mou vášeň pro sladké jogurty, které u nás tehdy v takovém výběru nebyly. Klidně jsem snědla tři čtyři na posezení. A také jsem si užívala hodně sýrů a logicky jsem přibrala.

Jak jste potom zhubla?
Možná jsem vyrostla z toho kritického věku mezi šestnácti a dvaceti lety, kdy se holky zaobalují, ale určitě sehrála svou roli radikální změna jídelníčku, kterou jsem udělala kvůli zdraví, ne kvůli zhubnutí. Bývala jsem věčně nachlazená, často jsem brala antibiotika a lékařka mi doporučila omezit mléčné výrobky, sladkosti a nesezonní ovoce. A ono to zafungovalo. Musela jsem se hodně učit, experimentovat a zkoušet různé, do té doby pro mě neznámé ingredience. Od té chvíle jsem už řešila výživu jako koncept na celý život, ne jako dietu na tři měsíce, kdy se v něčem radikálně omezíte a za čas se stejně vrátíte do zajetých kolejí.

Proto většina diet nefunguje?
Diety, které vás nutí počítat kalorie nebo sledovat, co s čím můžete a nemůžete kombinovat, jsou postavené na zákazech a celkově vám otravují život. Poškozují váš vztah k jídlu a narušují rodinnou pohodu u stolu. Místo toho, abychom cítili vděčnost za jídlo a radost ze společných chvil, tak se týráme, soustřeďujeme se na to, jak neporušit nějaké pravidlo, vyčleňujeme se, protože jíme něco jiného než ostatní a v jinou dobu než ostatní, komplikujeme si tím vaření, obtěžujeme tím sebe i další členy rodiny a při každém soustu počítáme, kolik kilojoulů budeme muset spálit v posilovně. Postupně si vypěstujete z jídla strach a stres a to nemůže dlouhodobě fungovat.

Čtěte v pondělí

Hana Zemanová:se vyhýbá extrémům – nezakazuje, nediktuje, spíš na nabízí inspiraci, jak zdravěji vařit.

Velký rozhovor s Hanou Zemanovou čtěte v příloze MF DNES OnaDnes

Co tedy zabírá?
Celková změna jídelníčku a nastavení v mysli. Je dobré se naučit rozlišovat mezi potravinami a vybírat ty, které nás opravdu vyživují a posilují. Průmyslově zpracované jídlo nás sice zaplní, ale tělu nepřináší plnohodnotné živiny a dlouhodobě ho oslabuje a zatěžuje, proto je lepší se mu vyhýbat. Kvalita potravin je mnohem důležitější hledisko než množství kalorií. Doporučuji jíst jednoduchá jídla, která se skládají ze základních a přírodních potravin převážně rostlinného původu. I moje vaření doma je jednoduché, protože nechci trávit hodiny v kuchyni. Lidé mají často pocit, že jíme nějak extra zdravě nebo že se moc omezujeme. Já na to ale odpovídám, že jíme úplně normálně. Nicméně je otázka, co je dnes vlastně normální jídlo. Při pohledu do našeho špajzu by se možná mnoho lidí divilo.

Autor:
  • Nejčtenější

Sedmačtyřicetiletá žena se pyšní tělem dvacítky, může za to tanec

1. května 2024  8:40

Alice Hatcherová z Kalifornie mnohé šokuje svou dokonalou postavou, kterou si udržuje i před...

Pozor na přehnanou hygienu. Kdy sprchování může škodit zdraví?

28. dubna 2024

Asi to zní zvláštně, ale i přehnaná hygiena může škodit zdraví. Časté intenzivní sprchování vám...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Příběh Ireny: Nevlastní dcera k nám jezdí jako do hotelu, nic nedělá

29. dubna 2024

S partnerem jsme se poznali až ve středním věku, kdy jsme za sebou měli oba nepovedená a dávno...

Žena má rekordně dlouhé vlasy, užívá je i jako oblečení

29. dubna 2024  7:56

Aliia Nasyrovová má bez pár milimetrů vlasy dlouhé dvě stě osmapadesát centimetrů. Nyní je ženou s...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

S hubnutím mi pomohla chůze, říká Marie. Za rok shodila 15 kilogramů

30. dubna 2024

Paní Marie nikdy neměla problém přiznat, kolik váží. Přesto se pustila do hubnutí. A opravdu se jí...

Za znalosti o alergiích vyhráli knihu. Vyzkoušejte si kvíz také

26. dubna 2024,  aktualizováno  3.5 10:40

Alergií trpí v České republice každý pátý člověk. I proto jsme se během dubna snažili v tématu...

Vytrhli jsme z přírody sebe i zvířata, která teď trpí taky, říká alergolog

3. května 2024

Podcast Jak to, že během letošního jara trpí na oteklé sliznice a rýmu i lidé, kteří doposud alergičtí...

Mozek po padesátce už nereaguje jako dřív. Co se s tím dá dělat?

3. května 2024

Ať chcete nebo ne, právě po padesátce začne orgán zajišťující hlavně myšlení stárnout. Jde často i...

Puntíky jsou letos trendem. Návrháři je propašovali i do byznys módy

3. května 2024

Jedním z největších hitů tohoto roku jsou puntíky. Konečně trend, který sluší každému bez rozdílu...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...