Katův šleh nejezte, radši jděte jinam. 10 věcí, co vám kuchař neřekne

  0:30
Kuchyně restaurací v Česku se za poslední roky změnily. Většinou k lepšímu. Přesto stále v některých vaří kuchaři, o kterých se rozhodně nedá říct, že jsou profesionálové na svém místě. Nic to však nemění na tom, že vůči hostům vystupují velmi sebevědomě.
Jsou věci, které vám kuchař neprozradí. A dost možná ani nesmí. (Ilustrační...

Jsou věci, které vám kuchař neprozradí. A dost možná ani nesmí. (Ilustrační foto) | foto: Profimedia.cz

1. Jděte radši jíst jinam

I kuchařům se někdy něco nepovede a jejich výtvory pak chuťovým buňkám nelahodí. „Stane se, že přesolím polévku nebo rozvařím rýži. Hostům bych nejradši poradil, aby šetřili peněženky a šli se najíst jinam. Šéf by mě za to ale vyhodil, tak se tvářím, že je vše v pořádku. A když si někdo stěžuje, tvrdím, že jídlo je v naprostém pořádku,“ přiznává kuchař z jedné středočeské restaurace, který z pochopitelných důvodů nechtěl zveřejnit jméno – hosté už by k němu sotva chodili.

2. Čerstvé jídlo večer je chiméra

„Vždycky mě překvapí, když si někdo pozdě odpoledne objedná hotové jídlo a ptá se, jestli je čerstvé. Přece nemůžu říct pravdu, že guláš leží v teplé vodní lázni už několik hodin, zelenina je z mrazáku a polévku jsem musel ohřívat,“ říká kuchař.

Podle hygienických norem se sice musí veškeré jídlo zkonzumovat maximálně do tří hodin od doby, kdy bylo uvařeno, ale ne všude se tento předpis dodržuje. „Nejlepší je na hotovky chodit do restaurace kolem poledne, kdy jídla bývají skutečně čerstvá,“ radí kuchař.

3. Sám bych to nejedl

V Česku bohužel stále platí, že většina hostů preferuje cenu před kvalitou jídla. A to tlačí restaurace k používání levných a nekvalitních surovin. „Když občas vidím, z čeho musím vařit, tak se to bojím i ochutnat,“ přiznává kuchař a dodává: „Bylo by ideální, kdyby na sobě hosté nešetřili a raději si dali něco dražšího a kvalitnějšího.“

4. Vlas v polévce je můj

V jídle na talíři se může objevit vlas. Tam, kde jsou seriózní, pokrm odnesou a jako omluvu vám nové jídlo neúčtují, v těch druhých se s vámi budou přít, že vlas je váš. „Kuchař nikdy nepřizná, že je z jeho hlavy. My přece nosíme čepice a síťky po celou směnu,“ budou tvrdit zaměstnanci. Ale i je někdy svědí hlava...

5. Palačinky si nedávejte

Někteří kuchaři neradi připravují jídla, která nespadají do kategorie hotovek nebo minutek. Platí to třeba pro palačinky, které se pokaždé musí připravovat čerstvé. „Češi je milují, ale podle mě je s nimi spousta práce,“ vysvětluje kuchař, který by hostům nejraději tvrdil, že palačinky nejsou dobré, ať si radši objednají něco jiného.

6. Knedlíky jsou koupené ve výrobně od vedle

Snad žádný kuchař hostům neprozradí, že některá jídla jsou připravená z polotovarů nebo rovnou z nějaké výrobny a jen ohřátá. Jako třeba knedlíky. 

Lepší knedlíky, než dělá tchyně

Recepty na ty nejlepší domácí knedlíky najdete na webu Labužník.cz

„Někdy prostě není v našich silách uvařit úplně všechno, tak si vypomůžeme různými dehydrovanými či mraženými výrobky. Knedlíky nejsou domácí, kaše není z brambor, polévka je dochucená masoxem – s tím se opravdu neradi svěřujeme,“ říká kuchař a vysvětluje, že v některých špičkových restauracích mají zaměstnance třeba jen na válení nudlí, takže jsou skutečně čerstvé. Vše se však promítne do ceny, která je vyšší.

7. Mluvte česky, když anglicky nerozumíte

„Vadí mi údiv některých zákazníků, že mají na talíři krvavé maso, když si objednali raw nebo very rare steak,“ říká kuchař. „Kdyby hosté rovnou řekli obsluze, jak chtějí maso propéct, a nepoužívali výrazy, kterým ve skutečnosti vůbec nerozumějí, předešlo by se tak mnoha sporům,“ dodává kuchař.

8. Katův šleh může být životu nebezpečný

Katův šleh a jídla s podobnými názvy jsou hodně diskutované hospodské pokrmy. A to především díky televizním pořadům, kde se odhalilo, co všechno se pod těmito názvy ve skutečnosti na talíři skrývá. „Většinou v takovém jídle končí zbytky z předešlého dne,“ prozrazuje kuchař. Pokud tedy restaurace mají jídla s neidentifikovatelnými názvy a na jídelním lístku není nikde uvedeno, co v nich přesně je, nedávejte si je.

9. Jídla neměníme, pouze upravujeme

Skutečně si myslíte, že když ve svém talíři najdete cokoliv, co tam nepatří, například mouchu, a požádáte číšníka, aby vám jídlo vyměnil, dostanete novou porci? Bohužel v mnohých restauracích obsluha jen věc z jídla vyndá a vrátí vám talíř zpět. Jak si pojistit, aby se vám to nestalo? Zkuste si na talíři udělat třeba zespoda rtěnkou malou značku.

10. Nejvíc vyděláváme na špagetách aglio olio

Mnoho hostů se chce ‚předvést‘ a dává si jídla, jejichž názvy zní velice honosně. „Třeba takové špagety aglio olio. Ty stojí průměrně 80 korun, ale reálné náklady na jednu porci jsou maximálně do osmi korun. Vždyť to jsou jen špagety, olivový olej a česnek,“ diví se kuchař.

Autor: , pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

5. května 2024

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku...

Beru to jako svůj úkol. Simona Postlerová o synově nemoci i smrti manžela

21. května 2021,  aktualizováno  5.5 15:48

Premium Herečka, žádaná dabérka a žena s podmanivým hlasem Simona Postlerová pocházela z herecké rodiny. Po...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sedmačtyřicetiletá žena se pyšní tělem dvacítky, může za to tanec

1. května 2024  8:40

Alice Hatcherová z Kalifornie mnohé šokuje svou dokonalou postavou, kterou si udržuje i před...

Nenuťte děti do turistiky, takový pohyb jim není přirozený, kárá ortoped rodiče

3. května 2024

Premium Chůze je nejzdravější pohyb pro lidské tělo, říká ortoped Martin Stárek. Běžná turistika podle něj...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mozek po padesátce už nereaguje jako dřív. Co se s tím dá dělat?

3. května 2024

Ať chcete nebo ne, právě po padesátce začne orgán zajišťující hlavně myšlení stárnout. Jde často i...

Žena zhubla čtyřiačtyřicet kilo kvůli nepříjemnému zážitku v letadle

7. května 2024  12:42

Adele Thorntonová vyrazila s rodinou na dovolenou letadlem a na palubě ji čekalo zděšení. Nestačil...

OBRAZEM: České hvězdy, které odešly za tragických okolností

7. května 2024  7:46

Odchod kohokoli z tohoto světa je vždy tragédii. Když ovšem lidé odejdou za nevyjasněných nebo...

K nakupování potřebujete vášeň i rozum. Jděte na to chytře a ušetříte

7. května 2024

Někdy z toho jde člověku hlava kolem. Spousta věcí zdražila a platy zase tak moc nerostou. Když se...

Závislost na plastikách je trend. Přijmout svou nedokonalost může být problém

7. května 2024

O závislosti na úpravách vzhledu se v poslední době hovoří často. V nedávné době obletěly svět...

Byt 2+kk, 40 m2, Mariánské lázně
Byt 2+kk, 40 m2, Mariánské lázně

Palackého, Mariánské Lázně - Úšovice, okres Cheb
12 000 Kč/měsíc

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...