Klasiku k nedělnímu obědu si můžete uvařit i v redukční verzi

  0:42
Nemusíte hned držet zázračné a složité diety, při nichž nejde dělat nic jiného, než shánět hůř dostupné suroviny. Stačí zůstat u svého vaření, jen sem tam něco ubrat, anebo vyměnit, třeba podle rad Ivy Málkové ze sdružení STOB.

Kuře a la kachna se zelím a bramborovým knedlíkem | foto: Stob

Knedlo vepřo zelo

1 porce

Jedna porce má 1 590 kJ, obsahuje 28 g bílkovin, 11 g tuku a 38 g sacharidů. Skládá se ze 2 plátků masa, 1,5 houskového knedlíku, 3 lžic vypečené šťávy z masa a 15 lžic zelí.

Vepřová pečeně

Omytý kus masa (400 g) osolíme, okmínujeme, dáme do pekáče společně s na plátky nakrájenou cibulí (80 g) a podlijeme vodou. Vložíme do rozehřáté trouby a pečeme do měkka při teplotě 180°C. V průběhu pečení maso podle potřeby podléváme a obracíme. Po dopečení slijeme výpek do pánvičky a vypečeme. Hotovou šťávu dochutíme solí, kmínem a přecedíme.

Houskové knedlíky

Dietní vepřo knedlo zelo

Z vlažného polotučného mléka (80 ml) a droždí (8 g) připravíme kvásek, do kterého postupně přidáváme hrubou mouku (120 g), vejce (1/4) a na kostky nakrájenou housku (1/2). Ze směsi vytvoříme těsto, vytvarujeme válečky o průměru cca 5 centimetrů a necháme vykynout. Po vykynutí vaříme v osolené vodě cca 15-20 minut.

Kysané zelí

Zbylou cibuli (40 g) nakrájíme na kostky a necháme zpěnit na troše řepkového oleje (12 ml), přidáme propláchnuté překrájené zelí (1000 g), ochutíme kmínem a solí a dusíme doměkka. Zaprášíme hladkou moukou (12 g), lehce povaříme a dle potřeby dochutíme octem, nekalorickým sladidlem (nap. stévie) a solí.

Svíčková na smetaně s karlovarským knedlíkem

Maso a omáčka

Svíčková

Omyté zadní maso (500 g) osolíme, opepříme, opečeme. Ve výpeku z masa osmažíme na kostky nakrájenou mrkev (80 g), celer (40 g) a petržel (40 g), přidáme celý pepř, bobkový list, nové koření, na kostky nakrájenou cibuli (40 g), na závěr přisypeme cukr (16 g). Necháme zhnědnout, přidáme na kolečka nakrájený oloupaný citron nebo citronovou šťávu, hořčici (8 g) a tymián. Vše orestujeme, podlijeme vodou, vložíme maso a dusíme doměkka cca 2 hodiny. Hotové maso vyjmeme, omáčku dolijeme vodou, krátce povaříme a rozmixujeme. Dochutíme cukrem, citronovou šťávou a solí, nakonec omáčku zjemníme mlékem (80 ml). Před podáváním přidáme brusinky.

1 porce

1 porce má 1 600 kJ, obsahuje 32 g bílkovin, 10 g tuku a 37 g sacharidů. Skládá se z dvou plátků masa, 6 lžic omáčky, 1,5 knedlíku a malé lžičky brusinkového kompotu.

Karlovarské knedlíky

Z hrubé mouky (80 g), mléka (80 ml) a žloutku (1/2) vytvoříme těsto a ochutíme solí a muškátovým květem. Do těsta přidáme na kostky nakrájenou housku (2 ks - 90 g), nasekanou petrželovou nať a sníh ušlehaný z bílku (1/2). Směs lehce promícháme a vytvoříme šišky zabalíme do potravinové fólie, vložíme do vroucí vody a vaříme cca 20 minut.

Kuře à la kachna

1 porce

1 780 kJ, bílkoviny: 43 gramů, tuky 12 gramů, sacharidy 34 gramů

Omyté a očištěné kuřecí stehno (na porci 180 g) osolíme, okmínujeme, dáme na pekáček, podlijeme vodou a v troubě upečeme doměkka. Během pečení přelijeme kuře sklenicí tmavého piva (50 ml).

Kuře a la kachna se zelím a bramborovým knedlíkem

Salát z červeného zelí
Omyté červené hlávkové zelí (na porci 150 g) nakrájíme na nudličky, spaříme vařící vodou, scedíme a dáme do mísy, cibuli (10 g) nadrobno nasekáme, zalijeme sladkokyselou zálivkou (olej 5 g, sůl, ocet, sladidlo).

Bramborový knedlík
Předem uvařené a oloupané brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme hrubou mouku, vejce, osolíme a zpracujeme těsto, utvoříme malou šišku, vaříme 25 minut, hotový nakrájíme na plátky, podáváme odvážené množství - 70 gramů.

Autor:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...