Devět dobrých důvodů, proč jíst čokoládu

  0:36
Chcete být zdraví, krásní a štíhlí? Dejte si denně kousek čokolády. Ona je totiž důkazem, že co je zdravé, může být zároveň i chutné. A to je dobrá zpráva úplně pro všechny, nejen pro čokoholiky.

Denně alespoň kousek pravé čokolády... | foto: Profimedia.cz

Začátek roku si mnoho žen spojuje s odříkáním, dietami a urputnou snahou shodit kila, která se na jejich těle usadila během mnohaměsíčního lenošení (ruku na srdce, jen Vánoce za to fakticky nemůžou). A tak v lednu bereme ztečí fitness centra a tělocvičny, chroupeme rýžové chlebíčky a kolem cukrárny chodíme obloukem.

Zbytečně. Ne že bychom cestou z tréninku musely zbodnout dva větrníky a jeden harlekýn, něco sladkého si přece jen dopřát můžeme. Chceme být přece štíhlé a krásné, ne frustrované a vzteklé. Trocha kvalitní čokolády denně náš dietní program nenabourá a navíc nám dodá dobrou náladu a upevní naše zdraví.

Navštivte Kavárničku u Oněnky

Máte rády čokoládu? Proč ji jíst a proč ne? Máte po ní horší pleť a špatné trávení, anebo je to pověra? Vyměňte si své zkušenosti s ostatními čtenářkami.

Oněnka

Není čokoláda jako čokoláda

"Kvalitní čokoláda voní kakaem, můžeme v ní rozeznávat nejrůznější tóny chutí: ovocné, kořeněné, květinové. Má jemnou konzistenci, ostrý lom (při lámání čokolády slyšíte křup), hedvábný lesklý povrch a rozplývá se na jazyku," vysvětluje Klára Frycová, majitelka Čokoládové cukrárny v Praze 5.

Pokud si chcete opravdu pochutnat, pak se ptejte po pravé čokoládě, která je sice dražší, ale na rozdíl od podezřele levných rádobyčokolád slibuje skutečně vynikající chuťový zážitek. Pravá (hořká) čokoláda obsahuje kakaovou hmotu, kakaové máslo a cukr. Taková čokoláda je vyrobena pouze z kakaového másla bez jakéhokoliv jiného rostlinného tuku. Obsah kakaové sušiny je nejméně 35 %. Dalo by se říci, že hořká čokoláda by neměla obsahovat žádný cukr. Vzhledem k tomu, že taková čokoláda by asi nebyla moc chutná, musí se osladit.

Další kategorií je čokoláda s ekvivalentem, která obsahuje kakaovou hmotu, kakaové máslo, přidaný rostlinný tuk a cukr. Kakaové máslo může být nahrazeno jinými rostlinnými tuky, takzvanými ekvivalenty. Mohou nahradit maximálně 5 % kakaového másla. Tyto tuky se nesmějí upravovat a musí být vždy uvedeny na obalu čokolády. Minimální obsah sušiny je 35 %.

Imitace čokolády obsahuje kakaovou hmotu (pouze do 10 %), levný rostlinný tuk místo kakaového másla a cukr. Imitace čokolády neboli náhražková čokoláda je něčím, co zdánlivě čokoládu jen připomíná a pod názvem čokoláda se nesmí prodávat. Na výrobcích je často označována jako pochoutka nebo poleva. Je určena k použití jako poleva na sušenky nebo do zmrzliny, avšak často slouží k výrobě celých levných (a na našem trhu běžně prodávaných) tabulkových čokolád, figurek a podobně.

Čokoláda

Takže si s klidem dopřejte kousek dobré čokolády, když ji nebudete polykat po kilech, určitě nijak zvlášť nenaruší plnění vašeho novoročního předsevzetí. Koneckonců čokoláda se přece vyrábí z kakaa. A kakao je rostlinného původu, tedy vlastně úplně dietní... ;-)

9 důvodů, proč si dopřát čokoládu

  1. Zlepšuje náladu – čokoláda zvyšuje hladinu serotoninu v mozku, takže se po její konzumaci cítíme lépe a šťastnější. Navíc bylo zjištěno, že i vůně čokolády pomáhá duševnímu uvolnění a relaxaci, což potvrzuje i stále větší obliba čokoládových masáží.
  2. Snižuje krevní tlak – američtí vědci přišli na to, že lidé, kteří si pravidelně dopřávají malé množství hořké čokolády, mají nižšší krevní tlak i hladinu "špatného" cholesterolu v krvi.
  3. Pomáhá při hubnutí - dánští odborníci na výživu zjistili, že pokud si před jídlem dáte kvalitní hořkou čokoládu s vysokým podílem kakaa, sníží se vaše chuť na sladké a tučné pokrmy.
  4. Je lepší než líbání – alespoň podle britských vědců, kteří tvrdí, že čokoláda může člověka vzrušit více než líbání. Lidské tělo na její konzumaci reaguje až čtyřnásobně déle než na vášnivý polibek.
  5. Chrání před mrtvicí – pravidelná konzumace čokolády snižuje podle výzkumu, jehož se zúčastnilo přes 44 tisíc mužů a žen, riziko mrtvice o 22 %.
  6. Prodlužuje život – podle některých výzkumů žijí lidé, kteří jedí čokoládu, o rok déle než ti, kdo se této pochoutce vyhýbají.
  7. Zlepšuje fungování mozku – bylo zjištěno, že po požití šálku horké čokolády měli testovaní jedinci lepší výsledky při řešení matematických úloh než ti, kdo si před hodinou nedopřáli sladké občerstvení.
  8. Snižuje riziko rakoviny – čokoláda zvyšuje hladinu flavonoidů v krvi, které chrání buňky před poškozením volnými radikály.
  9. Bojuje proti zubnímu kazu – kakao, které je základní surovinou pro výrobu čokolády, totiž obsahuje antibakteriální látky, které pomáhají bojovat proti zubnímu kazu. To ovšem neplatí pro sladké mléčné čokolády.
Autor:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...