Vápník je nejvíce rozšířeným minerálním prvkem v lidském těle a z toho naprostá většina je ho uložená v kostech a zubech. "Pro náš organismus je vápník naprosto nepostradatelný. Propůjčuje kostem pevnost a současně potřebnou míru elasticity, která zvyšuje jejich odolnost vůči mechanické zátěži," říká profesor Milan Bayer z Kliniky dětského a dorostového lékařství VFN v Praze.
"Kromě toho je ale například také nepostradatelný k navození stahu svalových vláken, k přenosu signálů v nervovém systému, srážení krve, nebo třeba při pohyblivosti spermií."
Důležité těhotenství
Skutečnost, že nedostatek vápníku ohrožuje především děti, je mimo jiné podmíněna i tím, že během prvního roku života se množství kostní hmoty zdvojnásobuje. Už mezi matkou a plodem dochází k aktivnímu transportu vápníku a dvě třetiny veškerého vápníku akumuluje plod během prvního trimestru těhotenství. Porucha přísunu živin a minerálních látek v těhotenství a v prvních týdnech po porodu je u dítěte tedy nepochybně spojena s rizikem sníženého množství kostní hmoty v dospělosti.
Problém je v tom, že ani v případě, že ta která potravina obsahuje určité množství vápníku, neznamená to, že jej tělo dokáže správně vstřebat a zpracovat. Víte, co všechno může využitelnost vápníku pro vaše tělo ovlivnit?
Pozor na sýry
"Vápník se v těle nejlépe vstřebává v kyselém prostředí," říká nutriční terapeutka Jitka Tomešová. "Kyselost můžeme podpořit například pitím ovocných šťáv či džusů." Potraviny s velkým množstvím vápníku by se navíc měly konzumovat v odpoledních a večerních hodinách, protože vstřebávání je nejúčinnější v noci.
Dáváte svým dětem tavené sýry v domnění, že jim tím zajišťujete kvalitní přísun vápníku? To nemusí být zcela pravda. Pro správné ukládání vápníku je totiž také důležitý poměr vápníku a fosforu. Při neúměrném množství fosforu vůči vápníku má tělo tendenci jejich nepoměr vyrovnávat, tudíž se snaží odebírat vápník odjinud. V krajním případě může dojít k jeho odebrání z kostí a zubů, varuje nutriční terapeutka.
Právě kvůli vysokému obsahu fosforečnanů jsou pro děti mimořádně nevhodné nápoje "colového" typu a ve větším množství i tavené sýry, které obsahují tavící soli. Namísto tavených sýrů odbornice na výživu doporučuje pro děti sýry tvrdé, měkké nezrající (například cottage), nebo rostlinné pomazánky.
Vápník a vegani
Využití vápníku je také závislé na obsahu vlákniny v jídelníčku. Velké množství vlákniny totiž urychluje průchod potravy střevem a tím pravděpodobnost využití vápníku snižuje. Odborníci proto doporučují nejíst často mléčné výrobky současně s celozrnným pečivem.
Vegani, kteří odmítají jíst jakékoli živočišné výrobky, často argumentují tím, že získávají vápník z rostlinných zdrojů, jakými je například mák. Odborníci však před podobným názorem důrazně varují. Látky obsažené v rostlinných potravinách totiž vstřebávání vápníku omezují. Zatímco z potravin živočišného původu dokáže tělo využít kolem čtyřiceti procent obsaženého vápníku, z rostlinných potravin je to jen okolo pěti procent.