Chutě Velikonoc: nadýchaný mazanec, beránek a nádivka jako muffin

  2:36
Jen málokdo z nás si odpustí velikonoční hodování. Tradičně k němu patří pečená masa i sladkosti. Upečte si s námi makového beránka, ten nejlepší mazanec a nádivku jako muffin, která se nebude nevzhledně povalovat po talíři.

Velikonoční mazanec | foto: Restaurace a hotel U Schnellů

Nejstarším doloženým velikonočním koláčem u nás je mazanec, který se podle tradic peče na Bílou sobotu, aby o Velikonoční neděli na stole nechybělo sladké pečivo. Nahoře bývá naříznutý do kříže, což symbolizuje ukřižování Ježíše Krista. O recept na mazanec se s námi podělil Jan Barták, šéfkuchař Restaurace U Schnellů.

Mazanec

  • 2 žloutky
  • 0,5 kg polohrubé mouky
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • 30 g droždí
  • 50 g rozinek
  • mandle
  • citronová kůra
  • malý panák rumu
  • 200 ml mléka
  • 100 g cukru krupice
  • 100 g másla

1. Z části mléka, droždí a lžíce cukru připravíme kvásek, který necháme nakynout.

2. Další suroviny smícháme, přidáme žloutek, mléko, rozpuštěné máslo a rum a smícháme s vykynutým kváskem. Zpracujeme na těsto a necháme kynout na teplém místě 30 - 40 minut.

3. Bochánek, který z těsta vytvarujeme, dáme na plech a ještě asi 10 minut necháme kynout. Poté ho potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a dáme péct do předem rozehřáté trouby na 200 stupňů asi na 10 minut. Pak teplotu snížíme na 150 stupňů a pečeme ještě asi 30 minut.

Makový beránek s kávou

Sladký beránek je tradičním symbolem českých Velikonoc a rozhodně nesmí chybět na žádném stole. Kdekdo zná recepty z piškotovéhobiskupského, tvarohového i kynutého těsta, ale v Českém ráji se od nepaměti pečou beránky makové.

Červená pole máků se totiž kdysi rozprostírala v celé této oblasti až do podhůří Krkonoš a drobné černé kuličky byly oblíbenou kulinářskou surovinou. Recept na makového beránka nám prozradil Jiří Mikula, majitel Pekárny Mikula, která je tradičními recepturami a výrobními postupy v Českém ráji a Pojizeří proslulá.

Těsto (pro velkou formu):

Makový beránek s polevou z bílé čokolády
  • 120 g středně mletého máku (zhruba jako na nudle s mákem)
  • 1 vejce
  • 200 g polohrubé mouky
  • 150 g cukru krupice
  • 50 g rozehřátého másla
  • čtvrt litru vychladlé silné černé kávy
  • půl prášku do pečiva
  • citronová kůra
  • ořechy
  • rozinky

1. Nejprve vyšlehejte vejce s cukrem a pak postupně zašlehávejte střídavě mák, mouku smíchanou s práškem do pečiva, máslo a vychladlou kávu. Na závěr přimíchejte citronovou kůru, ořechy a rozinky.

2. Nalijte do vymazané a vysypané formy (dobře chutná, když formu vysypete kokosem) a pečte ve středně vyhřáté troubě 40 – 50 minut. Zda je těsto upečené, zjistíte klasicky pomocí špejle. Pokud po vytažení z těsta nelepí, je hotovo.

3. Formu nechte zhruba 10 minut vychladnout a pak beránka vyklopte. Můžete ho jen pocukrovat, nebo polít čokoládovou či citronovou polevou. Zdobení je jen na vás. Odměnou vám bude šťavnatá chuť se zajímavou příchutí kávy.

Pokud chcete překvapit netradičně zeleným beránkem, podívejte se, jak jej nabarvíte zeleným čajem.

6. dubna 2012

Nádivkové muffiny

Na správné velikonoční hostině nesmí chybět ani velikonoční nádivka, často nazývaná jako hlavička nebo sekanice. Receptů na její přípravu existuje nepočítaně, ale jedno mají všechny společné: nesmí v ní chybět symbol jara, zelené bylinky, ať už jde o mladé kopřivy, petrželku, pažitku či špenát.

Tradičně se používaly až tři druhy masa, nejčastěji vepřové, skopové, králičí, jehněčí, kůzlečí nebo telecí, zkrátka z hospodářských zvířat. A právě maso z telecí hlavy dalo nádivce název hlavička. Nechte se inspirovat receptem na nádivku s ovesnými vločkami servírovanou jako muffiny v košíčcích.

Ovesné nádivkové muffiny
  • 3 celozrnné housky
  • 50 g jemných ovesných vloček
  • 3 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
  • 200 ml mléka
  • 300 g uzeného masa (nebo uzeného tofu)
  • 40 g čerstvých kopřiv
  • sůl a pepř

1. Troubu předehřejeme na 180 °C a vymažeme formu na muffiny. Housky a maso nakrájíme na drobné kostičky a promícháme s ovesnými vločkami. Zalijeme mlékem a znovu promícháme.
2. Kopřivy spaříme horkou vodou a nasekáme. Smícháme s masem, houskami a ovesnými vločkami. Přidáme žloutky, osolíme a opepříme.
3. Nakonec lehce vmícháme sníh ušlehaný z bílků. Naplníme formu a pečeme zhruba 30 minut.

Autor: , pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...