Tapas: vykouzlete tak trochu jiné jednohubky

  0:04
Zapomeňte pro jednou na chlebíčky a jednohubky a nechte se inspirovat španělskou kuchyní. Uvidíte, že uzobávání "tapasek" podlehnete snadno.

Švestky ve slanině. | foto: Isifa

Na jedno sousto

  • Tapas je španělská specialita, která se servíruje k vínu či pivu. V mističce dostanete k ochutnání například olivy, sýry, salámy, klobásy, teplé či studené. Výhodou je, že díky malým porcím toho můžete ochutnat co nejvíc.
  • Tapas nabízí nespočet variací - grilovaný lilek s kozím sýrem, osmažené chorizo marinované v červeném víně, plněné papričky jalapeňos, sušená šunka s melounem.
  • Je to ideální jídlo na party. Díky tomu, že jsou na "jedno sousto", zvládáte bez problémů se bavit.

Dále čtěte: Pravé španělské tapas aneb když malá jídla udělají hodně muziky

Bramborová tortilla

Bramborová tortilla.

Příprava: 15 minut + vaření 30 minut

Pro 4 osoby

* 4 střední brambory
* 2 stroužky česneku
* 1/4 cibule
* 4 vejce
* sůl, bílý pepř
* olej
* olivy
* salátové listy

1. Brambory oloupeme a nakrájíme na tenčí plátky. Stroužky česneku najemno nasekáme spolu s cibulí. Vejce prošleháme se solí a pepřem.
2. Na větší pánvi rozpálíme vyšší vrstvu oleje a opékáme na něm plátky brambor, opatrně je rozhrnujeme a otáčíme, aby se neslepily. Po 5-7 minutách opékání přidáme česnek a cibuli. Když jsou brambory měkké, vyjmeme je a necháme je i s cibulí a česnekem na cedníku okapat a pak je promícháme v míse s vajíčky.
3. Z pánve slijeme použitý olej, přidáme dvě lžíce nového, rozpálíme ho a přidáme brambory s vejci. Směs na mírném ohni opékáme, občas pánví zatřeseme. Po 8-10 minutách zakryjeme pánev talířem - tortillu na něj překlopíme a vrátíme ji do pánve neopečenou stranou dolů a dopečeme asi pět minut.
4. Hotovou omeletu necháme zchladnout, rozkrájíme ji a podáváme s olivami a salátem.

Toasty se sardinkami

Toasty se sardinkami.

Příprava: 10 minut + odležení 2 hodiny

Pro 4 osoby

* 1 jarní cibulka
* 1/2 zelené papriky
* 1/2 červené papriky
* pepř, sůl
* 2 lžíce bílého vinného octa nebo bílého vína
* 2 lžíce olivového oleje
* 2 konzervy sardinek ve vodě
* 1 střední bageta

1. Jarní cibulku a papriky pokrájíme nadrobno a promícháme je s pepřem, solí, vinným octem a olejem.
2. Sardinky slijeme, položíme na talíř a zasypeme zeleninou s marinádou, přetáhneme potravinovou fólií a necháme v chladu dvě hodiny odležet.
3. Bagetu rozkrájíme na plátky a dáme opéct do trouby či do toasteru.
4. Toasty poklademe sardinkami, zeleninou a pokapeme zbylou marinádou.

Gazpacho

Gazpacho.

Příprava: 20 minut + chlazení 2-3 hodiny

Pro 4 osoby

* 1 plátek toastového chleba
* špetka mletého kmínu
* 2 stroužky česneku
* 4 velká zralá rajčata
* 1 šalotka
* 1 červená paprika
* 1/2 salátové okurky
* 2 lžíce olivového oleje
* 1 lžíce červeného vinného octa
* sůl, pepř
* kukuřičné tortilla chipsy
* černé olivy

1. Toastový chleba namočíme ve vodě a vymačkáme. Utřeme ho s kmínem a rozdrceným česnekem.
2. Rajčata nakrojíme navrchu do kříže, spaříme horkou vodou, oloupeme a rozkrájíme na malé kousky. Oloupanou šalotku najemno nasekáme. Papriku rozkrojíme, vyjmeme jádřinec, vypláchneme a pokrájíme.
3. V míse rozmixujeme chleba, rajčata a papriku. Přidáme oloupanou, pokrájenou okurku, olej, vinný ocet, naředíme studenou vodou a umixujeme dohladka.
4. Polévku dochutíme solí, pepřem, přepasírujeme přes síto a necháme vychladit.
5. Podáváme vychlazenou s kukuřičnými tortilla chipsy a olivami.

Aioli omáčka s krevetami

Aioli omáčka s krevetami.

Příprava: 30 minut + vaření 15 minut

Pro 4 osoby

* 2 stroužky česneku
* 1/2 lžičky soli
* 1 velký nebo 2 malé žloutky
* 1/4 l olivového oleje
* 24 středních krevet
* 1 světlá bagetka
* 1 limetka

1. Stroužky česneku oloupeme, a utřeme dohladka se solí.
2. Přidáme žloutek, prošleháváme a přidáváme olej nejdříve po kapkách, pak tenkým pramínkem.
3. Pokud je omáčka příliš hustá, můžeme ji naředit jednou nebo dvěma lžícemi teplé vody.
4. Krevety oloupeme až na ocásek a krátce spaříme horkou vodou.
5. Podáváme s omáčkou aioli, plátky bagety a na kolečka nakrájenou limetkou.

Švestky ve slanině

Švestky ve slanině.

Příprava: 10 minut + pečení 10-15 minut

Pro 4 osoby

* 12 plátků slaniny
* 24 vypeckovaných sušených švestek
* 24 loupaných mandlí

1. Troubu předehřejeme na 220 °C. Menší plech vyložíme pečicím papírem.
2. Plátky slaniny přepůlíme na poloviny. Švestky naplníme mandlí.
3. Do každého plátku slaniny zabalíme naplněnou švestku a spíchneme párátkem.
4. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 15 minut, v polovině pečení švestky obrátíme.

Autoři:
  • Nejčtenější

Snídaně je grunt. Pomůže s hubnutím i soustředěním, dodá energii. Jak na ni?

18. května 2024

Mezinárodní průzkum Barometr Food ukázal, že stravování Čechů není tak úplně v pořádku. Tak třeba...

Snídaně je grunt. Pomůže s hubnutím i soustředěním, dodá energii. Jak na ni?

18. května 2024

Mezinárodní průzkum Barometr Food ukázal, že stravování Čechů není tak úplně v pořádku. Tak třeba...

Sýrové kloboučky

Sýrové kloboučky

Lehké

25 min

Skvělá a zábavná chuťovka.

Sýrové kloboučky

Sýrové kloboučky

Lehké

20 min

Báječná chuťovka na každou oslavu.

Grilovaná zelenina s dipem z kozího sýra

Grilovaná zelenina s dipem z kozího sýra

Lehké

20 min

Báječný grilovací recept pro ty co neholdují masu.

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Plné divadlo i bazilika. Nad rakví Postlerové mluvila dcera, Töpfer i Šťastný

S herečkou Simonou Postlerovou se v prostorách Divadla na Vinohradech rozloučili kolegové i veřejnost. Nad rakví...