- vepřové maso
- brambory
- kysané zelí
- vejce
- cibule
- hořčice
- mouka
- škrob - rezistentní
- ocet
- kmín
- sůl
- pepř
- vinný ocet
- cukr
Tip:Rezistentní škrob je ze speciální kukuřice, je nestravitelný, vypadá jako bílá mouka, chutná jako bílá mouka, ale chová se jako vláknina, takže s ním docílíme normální knedlíky s poměrně vysokým obsahem vlákniny. |
1. Knedlík:
Uvaříme brambory ve slupce, necháme vystydnout a postrouháme. Mezitím odvážíme hrubou mouku (350 g) a přibližně 15 % z mouky nahradíme škrobem. Ve velké míse smícháme mouku, škrob, postrouhané brambory a jedno vejce a vypracujeme těsto. To vyválíme na čtyři válečky a dáme vařit do vroucí vody. Až knedlíky vyplavou jsou uvařené.
Nejsme jen to, co jíme. Hubnutí je i v hlavě, pochopil Václav |
2. Maso:
Očistíme vepřové maso od přebytečného tuku a orestujeme ho na pánvi nasucho. Maso vyndáme na talíř, opepříme a potřeme hořčicí. Poté necháme na pánvi zesklovatět cibulku, položíme na ni maso, lehce podlijeme vodou a dáme bez pokličky dopéct do trouby.
3. Zelí:
Slijeme vodu ze zelí a vložíme ho do velké mísy. Nakrájíme velkou cibuli na čtverečky a promícháme se zelím a okmínujeme. Z 3-4 dcl vody, 3 lžiček vinného octa, 2-3 lžic cukru a soli (podle chuti) si připravíme zálivku, kterou nalijeme do mísy a smícháme se zelím. Necháme odležet.