Rychlé a lehké večeře, se kterými vám půjde hubnutí samo

  0:27
Po svátcích snad každý potřebuje pár deka shodit. Poradíme vám pět rychlých večeří, se kterými to půjde lépe. Tahle zdravá jídla vám zajisté budou chutnat!
Pečené brambory s tvarohem

Pečené brambory s tvarohem | foto: Isifa

Kuřecí prsa s estragonem, šunkou a brokolicí

Pro 4 osoby

Příprava: 15 minut + 20 minut opékání a příprava šťávy

* 4 plátky z kuřecích prsou po 150 g
* 2 lžíce olivového oleje
* 1 červená cibule
* 2 stroužky česneku
* 4 žampiony, nakrájené nadrobno
* 100-150 g sušené šunky
* 200 ml bílého suchého vína
* 1-2 lžičky škrobové moučky, maizeny
* 1/2 lžičky sušeného estragonu
* citronová šťáva na dochucení
* čerstvá bazalka na ozdobu
* 1 hlávka brokolice k podávání
* vařené brambory k podávání

1. Plátky masa omyjeme, osušíme a z obou stran osolíme a opepříme.
Brokolici rozebereme na růžičky a omyjeme. V pánvi rozpálíme olej a maso zprudka opečeme po obou stranách. Vyjmeme a uchováme stranou přikryté. Do pánve vsypeme nakrájenou cibuli a česnek. Osmahneme a necháme zesklovatět a přidáme očištěné, nadrobno nakrájené žampiony, šunku a opékáme, dokud se neodpaří voda, kterou houby pustily.

2. Ve víně rozmícháme škrob a přilijeme ho do pánve a dochutíme solí, pepřem a estragonem. Promícháme a necháme přejít varem, stačí tak 2 minuty, popřípadě přilijeme trochu vody nebo vývaru. Brokolici uvaříme v osolené vodě takzvaně na skus. Kuřecí plátky vrátíme do pánve a společně krátce prohřejeme. Podle potřeby dotáhneme chuť citronovou šťávou a podáváme s vařenou brokolicí a bramborem. Maso přelité šťávou posypeme čerstvou bazalkou.

Palačinky se šunkou a špenátem

Příprava: 40 minut + 15 minut pečení a opékání

Na těsto:
* 200 g pohankové mouky
* 500 ml mléka
* 1 velké vejce

Na náplň:
* olivový olej
* 400 g špenátu
* 1 cibule
* 4-6 stroužků česneku
* 200 g uzené krůtí šunky
* 1 light zakysaná smetana
* bazalka a pažitka
* 1 citron k podávání

1. Mouku se solí, mlékem a vejcem dobře promícháme a zlehka prošleháme. Je-li těsto příliš husté, přidáme trochu vody, v opačném případě přidáme mouku a necháme stát půl hodiny. Na rozpálené pánvi vytřené olejem pak smažíme palačinky, hotové je ukládáme stranou na sebe a zakryjeme.

2. Špenát omyjeme, očistíme a listy spaříme vroucí vodou v cedníku a necháme okapat. Mražený špenát necháme povolit a vymačkáme z něj přebytečnou vodu. V hlubší pánvi osmahneme na oleji pokrájenou cibulku a česnek, přidáme špenát, na nudličky pokrájenou šunku, krátce prohřejeme, osolíme, opepříme a stáhneme z ohně. Palačinky lehce potřeme částí kysané smetany, rozdělíme na ně špenátovou směs, posypeme pažitkou a lístky bazalky, doplníme zbylou smetanou, zabalíme a spíchneme párátkem. Podáváme se skrojky citronu.

Tip
Podobně můžete naplnit bramboráky nebo jiné placky. Nejrychleji připravíte balíčky z opečeného arabského chleba nebo tortil.

Vepřový kebab se žampiony

Příprava: 15 minut + 10-15 minut grilování

* 500-600 g vepřové kýty
* 16 malých žampionů
* 16 cherry rajčat
* 1 lžíce citronové šťávy
* 2 lžíce olivového oleje
* 1 lžička sušené šalvěje
* snítka čerstvé šalvěje na ozdobu
* 600 g rajčatové rýže k podávání

1. V misce prošleháme citronovou šťávu, olej a sušenou šalvěj. Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na větší kostky, asi 4 ks na porci, osolíme, opepříme, vložíme do misky s marinádou a maso v ní obalíme.
Žampiony očistíme a přidáme s omytými a osušenými rajčaty k masu.

2. Předehřejeme si gril nebo grilovací pánev a maso a zeleninu střídavě napícháme na předem namočené špejle nebo grilovací jehly. Pečeme na rozpáleném grilu ze všech stran, aby bylo maso propečené, trvá to asi 10-15 minut, sejmeme a necháme chvíli odpočinout. Podáváme s rajčatovou či jinak upravenou rýží.

Tip
Na rajčatovou rýži osmahneme na lžíci oleje najemno usekanou cibulku a česnek, vlijeme plechovku sekaných rajčat a uvedeme k varu. Přidáme rýži, osolíme, dolijeme vodou a dusíme, dokud rýže není měkká.

Pečené brambory s tvarohem

Příprava: 10 minut + 60 minut pečení

* 800 g brambor
* 250 g měkkého tvarohu
* 2 lžíce bílého jogurtu
* 2-3 stroužky česneku
* 1-2 lžíce bylinek (pažitka, rozmarýn, bazalka apod.)
* hlávkový salát
* 4 rajčata

1. Brambory i se slupkou omyjeme a vydrhneme kartáčkem. Důkladně je propícháme vidličkou a zabalíme do alobalu matnou stranou ven. Zabalené brambory přendáme na plech, vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 200 stupních asi hodinu. Během pečení brambory nejméně jednou otočíme. Tvaroh promícháme s jogurtem, osolíme, opepříme a ochutíme prolisovaným česnekem, čerstvými bylinkami a uchováme v chladu.

2. Listy salátu omyjeme, necháme okapat, rajčata omyjeme a nakrájíme na dílky. Měkké brambory rozbalíme, nařízneme do kříže a na dvou koncích stlačíme proti sobě, aby se otevřely. Pokud z nich neuniká pára a neotevřou se, jsou brambory málo upečené. Otevřené brambory osolíme a podáváme s ochuceným bylinkovým tvarohem a čerstvou zeleninou.

Tip
Brambory můžete péct i nezabalené a potřené trochou oleje, nezapomeňte je ale propíchat vidličkou, aby pára mohla unikat.

Vegetariánská paella s tofu

Příprava: 35-40 minut

* 6 lžic olivového oleje
* 1 cibule
* 3-4 stroužky česneku
* 200 g rajčat
* 2 papriky
* 1/2 lžičky rozmarýnu, tymiánu
* špetka šafránu
* 300 g rýže Arborio
* 700 ml vývaru
* 150 g hrášku
* 2 lžíce kaparů
* 200 g tofu

1. Rajčata omyjeme, vyřízneme jim zelený střed od stopky a nakrájíme je na kousky. Papriky omyjeme, očistíme a nakrájíme na kostičky. Česnek a cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Rýži propláchneme, prolijeme horkou vodou a necháme v cedníku okapat.

2. V hlubší pánvi rozpálíme polovinu oleje a osmahneme na něm cibuli a česnek. Přidáme nakrájené papriky a rajčata, osmahneme a chvíli podusíme. Přidáme rýži, rozmarýn, tymián, šafrán a zalijeme horkým vývarem. Dochutíme solí a pepřem, přikryjeme a dusíme asi 20 minut. Nakonec vmícháme hrášek, kapary a podle potřeby ještě chvíli dusíme bez poklice, aby se odpařila přebytečná tekutina.

3. Tofu nakrájíme na kostičky a opečeme v pánvi na zbylém oleji. Promícháme s paellou a podáváme sypané zelenou natí, strouhaným sýrem a se skrojky citronu.

Tip
Pokud nejste vegetariáni, můžete do paelly přidat mražené krevetky nebo směs mořských plodů. Zeleninu můžete také osmahnout zvlášť a podávat ji až nakonec s dušenou rýží.

Další tipy na „hubené“ večeře

* Vsaďte na saláty - nakrájejte oblíbenou zeleninu a přidejte kousek nízkotučného sýra, vajíčko natvrdo, libovou šunku či konzervovanou rybu. Pozor na kalorické dresinky, vyhněte se majonéze a raději volte lehčí zálivku z octa a olivového oleje.

* O rychlou teplou večeři se postará kuskus se zeleninou. Okořeňte ho kari a přidejte k němu kukuřici. Své udělají také předem namočené rozinky.

* Místo přílohy k masu v podobě brambor, rýže či těstovin si uvařte zeleninu. Téměř ke každému masu se hodí brokolice a fazolové lusky. Se sáčkem míchané zeleniny také nic nezkazíte.

Autoři:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...