Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

UKÁZKA: 500 receptů „pravěké“ paleodiety

  2:16aktualizováno  2:16
Takzvaná paleodieta je založená na tom, co jedli naši předkové. Zahrnuje tedy masa a ryby, ořechy a semena, volně rostoucí ovoce a zeleninu. Na rozdíl od jiných diet tedy nebudete jíst chemicky upravené potraviny a umělá sladidla. Podívejte se na ukázku z knihy paleo receptů.

Maso je základem jídelníčku. | foto: Prima TV

Tady nenajdete žádný lepek, ani trochu obilovin, ani stopu po sóje, vůbec žádné omega-6-zpracované oleje, žádné zvláštní zpracovávané výrobky. Objevíte tu bílkoviny a živočišné tuky v mnoha obměnách, kila zeleniny a také docela dost ovoce. K tomu ořechy a semínka. A navrch samozřejmě habaděj bylinek a koření.

Kokosové mléko

Snadno ho seženete v plechovce, ale pokud si ho chcete vyrobit sami, zde je návod. Postup je jednoduchý a vyjde vás levněji než kupovat konzervy.

  • 2 šálky (60 g) pokrájené kokosové dužiny
  • 4 šálky (950 ml) vody

500 receptů jako e-kniha

Autorka bestsellerů vás naučí, jak připravit paleo pokrmy snadno, rychle a neodolatelně lahodně. V knize najdete 500 snadných PALEO receptů od předkrmů, přes hlavní jídla až k dezertům.

obálka paelo recepty

Připravte si k ruce velkou mísu a cedník vyložený dvojitou vrstvou fáčoviny. V hrnci smíchejte kokosovou dužinu s vodou a přiveďte k varu. Nechte vařit 5 minut. Pak vše přelejte do mixéru a mixujte 5 minut. Směs nalijte do cedníku vyloženou fáčovinou. Nechte chvilku zchladnout a pak začněte pomocí spodní strany lžíce pasírovat. Pokud je směs dostatečně zchladlá, spojte okraje fáčoviny do ranečku, překruťte a vyždímejte do sucha. Chcete-li, můžete zbylý kokos použít na pečení.

Kokosové mléko skladujte v dobře uzavřených láhvích nebo nádobách v lednici a spotřebujte do několika dnů.

Výsledné množství: asi 3 šálky

Výživové hodnoty v celé várce: 566 kalorií, 54 g tuku, 24 g sacharidů, 14 g dietní vlákniny, 10 g čistých sacharidů.

Omeleta s kuřetem a guacamole

  • 1 avokádo
  • 2 polévkové lžíce (20g) nakrájené červené cibule
  • 1 stroužek česneku, nebo polovina velkého, prolisovaný
  • 2 čajové lžičky limetové šťávy
  • 55 g upečeného kuřete, nakrájeného na kostičky
  • 4 g nadrobno nakrájených čerstvých lístů koriandru (lze vynechat)
  • 2 polévkové lžíce (26g) kokosového oleje nebo jiného tuku
  • 4 vejce
  • 2 špetky mletého kmínu
  • 2 špetky oregana

Nejprve si připravte guacamole. Rozkrojte avokádo napůl a vyjměte pecku tak, že do ní zaseknete čepel ostrého nože a otočíte. Lžící vydlabejte dužinu do mísy.

Přidejte cibuli, česnek a limetkovou šťávu a rozmačkejte vidličkou, ne však úplně dohladka, chceme, aby nám zůstalo několik větších kousků. Ochutnejte, jestli je potřeba přidat sůl. Teď nakrájejte kuře na kostičky - můžete použít i zbytky krocana. Pokrájejte také koriandr. Připravte omelety podle „Danina snadného způsobu výroby omelet“ a při míchání do každých dvou vajec přidejte špetku kmínu a oregana. Když jsou vajíčka připravená na náplň, nejprve vložte kuře, pak na něj nandejte guacamole. Posypte lžící koriandru, přiklopte a nechte dodělat do požadované konzistence. Přehněte, dejte na talíř, posypte další lžící (1g) koriandru a přiklopte, aby omeleta zůstala teplá, než uděláte druhou. podávejte s oblíbenou pálivou omáčkou.

Výsledné množství: 2 porce

Výživové hodnoty na 1 porci: 468 kalorií, 39 g tuku, 22g bílkovin, 10g sacharidů, 3g dietní vlákniny, 7g čistých sacharidů.

Zelný salát po asijsko-texasko-mexicku

  • 5 šálků (350 g) čínského zelí
  • 115 g čerstvých lusků cukrového hrášku
  • 1 svazek jarních cibulek, nakrájených na kolečka
  • polovina červené kapie, nakrájená na kostičky
  • polovina šálku (80ml) habanerolimetkového balzamikového octa

Nejprve si připravte dresink. Nakrájejte čínské zelí na proužky. Odřízněte stonky lusků hrášku, zbavte lusky veškerých vláken a nastříhejte je na třetiny. Nakrájejte cibulky na kolečka včetně zelené části. Papriku nakrájejte najemno. Oloupejte pomeranč a jeho dílky nakrájejte na třetiny. Nyní všechno naházejte do velké mísy. Zalijte dresinkem a promíchejte. Před podáváním nechte salát asi hodinu chladit.

Výsledné množství: 4 porce

Výživové hodnoty na 1 porci: 304 kalorií, 25 g tuku, 7 g sacharidů, 1 g dietní vlákniny, 6 g čistých sacharidů







Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.