Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


UKÁZKA: 500 receptů „pravěké“ paleodiety

  2:16aktualizováno  2:16
Takzvaná paleodieta je založená na tom, co jedli naši předkové. Zahrnuje tedy masa a ryby, ořechy a semena, volně rostoucí ovoce a zeleninu. Na rozdíl od jiných diet tedy nebudete jíst chemicky upravené potraviny a umělá sladidla. Podívejte se na ukázku z knihy paleo receptů.

Maso je základem jídelníčku. | foto: Prima TV

Tady nenajdete žádný lepek, ani trochu obilovin, ani stopu po sóje, vůbec žádné omega-6-zpracované oleje, žádné zvláštní zpracovávané výrobky. Objevíte tu bílkoviny a živočišné tuky v mnoha obměnách, kila zeleniny a také docela dost ovoce. K tomu ořechy a semínka. A navrch samozřejmě habaděj bylinek a koření.

Kokosové mléko

Snadno ho seženete v plechovce, ale pokud si ho chcete vyrobit sami, zde je návod. Postup je jednoduchý a vyjde vás levněji než kupovat konzervy.

  • 2 šálky (60 g) pokrájené kokosové dužiny
  • 4 šálky (950 ml) vody

500 receptů jako e-kniha

Autorka bestsellerů vás naučí, jak připravit paleo pokrmy snadno, rychle a neodolatelně lahodně. V knize najdete 500 snadných PALEO receptů od předkrmů, přes hlavní jídla až k dezertům.

obálka paelo recepty

Připravte si k ruce velkou mísu a cedník vyložený dvojitou vrstvou fáčoviny. V hrnci smíchejte kokosovou dužinu s vodou a přiveďte k varu. Nechte vařit 5 minut. Pak vše přelejte do mixéru a mixujte 5 minut. Směs nalijte do cedníku vyloženou fáčovinou. Nechte chvilku zchladnout a pak začněte pomocí spodní strany lžíce pasírovat. Pokud je směs dostatečně zchladlá, spojte okraje fáčoviny do ranečku, překruťte a vyždímejte do sucha. Chcete-li, můžete zbylý kokos použít na pečení.

Kokosové mléko skladujte v dobře uzavřených láhvích nebo nádobách v lednici a spotřebujte do několika dnů.

Výsledné množství: asi 3 šálky

Výživové hodnoty v celé várce: 566 kalorií, 54 g tuku, 24 g sacharidů, 14 g dietní vlákniny, 10 g čistých sacharidů.

Omeleta s kuřetem a guacamole

  • 1 avokádo
  • 2 polévkové lžíce (20g) nakrájené červené cibule
  • 1 stroužek česneku, nebo polovina velkého, prolisovaný
  • 2 čajové lžičky limetové šťávy
  • 55 g upečeného kuřete, nakrájeného na kostičky
  • 4 g nadrobno nakrájených čerstvých lístů koriandru (lze vynechat)
  • 2 polévkové lžíce (26g) kokosového oleje nebo jiného tuku
  • 4 vejce
  • 2 špetky mletého kmínu
  • 2 špetky oregana

Nejprve si připravte guacamole. Rozkrojte avokádo napůl a vyjměte pecku tak, že do ní zaseknete čepel ostrého nože a otočíte. Lžící vydlabejte dužinu do mísy.

Přidejte cibuli, česnek a limetkovou šťávu a rozmačkejte vidličkou, ne však úplně dohladka, chceme, aby nám zůstalo několik větších kousků. Ochutnejte, jestli je potřeba přidat sůl. Teď nakrájejte kuře na kostičky - můžete použít i zbytky krocana. Pokrájejte také koriandr. Připravte omelety podle „Danina snadného způsobu výroby omelet“ a při míchání do každých dvou vajec přidejte špetku kmínu a oregana. Když jsou vajíčka připravená na náplň, nejprve vložte kuře, pak na něj nandejte guacamole. Posypte lžící koriandru, přiklopte a nechte dodělat do požadované konzistence. Přehněte, dejte na talíř, posypte další lžící (1g) koriandru a přiklopte, aby omeleta zůstala teplá, než uděláte druhou. podávejte s oblíbenou pálivou omáčkou.

Výsledné množství: 2 porce

Výživové hodnoty na 1 porci: 468 kalorií, 39 g tuku, 22g bílkovin, 10g sacharidů, 3g dietní vlákniny, 7g čistých sacharidů.

Zelný salát po asijsko-texasko-mexicku

  • 5 šálků (350 g) čínského zelí
  • 115 g čerstvých lusků cukrového hrášku
  • 1 svazek jarních cibulek, nakrájených na kolečka
  • polovina červené kapie, nakrájená na kostičky
  • polovina šálku (80ml) habanerolimetkového balzamikového octa

Nejprve si připravte dresink. Nakrájejte čínské zelí na proužky. Odřízněte stonky lusků hrášku, zbavte lusky veškerých vláken a nastříhejte je na třetiny. Nakrájejte cibulky na kolečka včetně zelené části. Papriku nakrájejte najemno. Oloupejte pomeranč a jeho dílky nakrájejte na třetiny. Nyní všechno naházejte do velké mísy. Zalijte dresinkem a promíchejte. Před podáváním nechte salát asi hodinu chladit.

Výsledné množství: 4 porce

Výživové hodnoty na 1 porci: 304 kalorií, 25 g tuku, 7 g sacharidů, 1 g dietní vlákniny, 6 g čistých sacharidů







Nejčtenější

Francouzský prezident Emmanuel Macron a jeho manželka Brigitte Macronová...
Láska se zajíčkem. Velké rozdíly vztahu neprospívají, tvrdí psycholog

Muž si najde partnerku mladší o generaci, a nikoho to nenadzvedne. Zato když se žena zamiluje do syna kamarádky, všichni nevěřícně kroutí hlavou. Takových...  celý článek

Jedlý make-up. Youtuberka se líčí jídlem
Jedlý make-up. Číňanka se nalíčila jídlem, které našla v ledničce

Jste-li skutečnou milovnicí líčení, nemusíte si kupovat drahé šminky, stačí se porozhlédnout v kuchyni. Ze sušenek, barevných lentilek, ovoce nebo třeba kečupu...  celý článek

ilustrační snímek
Nalokalo se dítě při koupání vody? Dejte pozor na sekundární tonutí

Sekundární tonutí je celkem vzácný úkaz, o kterém je ale rozhodně dobře vědět. Pokud se totiž při koupání a plavání dostanou vaše děti do potíží a nalokají se...  celý článek

Portugalský Mazagran
Osvěžující míchané nápoje pro horké dny i na zahradní party

Tropické teploty bohužel nezažíváme jen u bazénu nebo na dovolené, ale také v každodenním životě, kdy prostě musíme fungovat. Přes den je nejlepší džbán ledové...  celý článek

Kateřina Emmons
Kateřina Emmons: Máme mnohem větší rodinu, než jsme plánovali

Je mistryní Evropy i světa a k tomu má doma tři olympijské medaile. Sportovní kariéra Kateřiny Emmons je už ale nějaký čas na druhé koleji. Teď je především...  celý článek

Další z rubriky

Tatarák z červené řepy
Jde to i bez masa. Z čeho vyrobit tatarák, abyste si pochutnali

Hned na začátek si pojďme vyjasnit jednu věc. Pravý hovězí tataráček, namíchaný podle vlastní chuti a natřený na křupavou topinku, je zkrátka pecka. Ale to...  celý článek

Trifle s jahodami a pistáciemi
Jahodové mámení. Hurá, konečně je tady nejsladší sezóna v roce

Nedá se nic dělat, jahody prostě musí milovat každý. Ať už jen tak posypané cukrem a s kopečkem nadýchané šlehačky, nebo v podobě zmrzliny, jako náplň do...  celý článek

Soufflé au chocolat
Hříšně dobré čokoládové dezerty nejen na víkend

Už žádné pocity viny. Čokoláda není jen božská mana, která vám pomůže překonat stresové situace a zlepšit náladu. Ona je dokonce zdravá. Prospívá srdci,...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Barevné líčení
Barevné líčení

Barevné líčení krásně rozjasní celý obličej a zvýrazní vaše oči. Nemusíte použít zrovna ty nejdivočejší barvy, vyzkoušejte si prvně světlejší odstíny a postupně... celý článek

Ovesné košíčky plněné jogurtem
Ovesné košíčky plněné jogurtem

Zdravá rychlovka pro celou rodinu.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.