Namísto sacharózy, glukózy a dalších monosacharidů se do žvýkaček přidávají umělá sladidla. Jako nejlepší z nich se svými vlastnostmi jeví xylitol.
Žvýkání možná někdo považuje za neslušné a nepatřičné, nicméně existují argumenty, které roli žvýkačky v prevenci zubního kazu obhájí.
Žvýkání především stimuluje produkci a vylučování slin. Slina je co do složení poměrně komplikovaná, ale velmi důležitá tekutina. Omývá povrch zubů a protože je lehce zásaditá, neutralizuje kyseliny produkované kazotvornými bakteriemi.
Lidé s nedostatečnou produkcí nebo složením slin nejsou schopni tyto kyseliny efektivně neutralizovat, a jsou tak vystaveni vyššímu riziku vzniku zubního kazu.
Prokazatelné zvýšení produkce slin na odpovídající množství i hodnotu pH nastupuje u ohrožené skupiny lidí po každodenním dvoutýdenním ranním 10 minutovém žvýkání.
Sliny dále zvlhčují sousto a usnadňují jeho lehké sklouznutí do dalších partií trávícího traktu, obsahují také některé enzymy štěpící cukry a tuky, takže trávení začíná v podstatě již v dutině ústní.
Jednoduché cukry (tzv. monosacharidy) jako sacharóza, fruktóza, glukóza, maltóza a laktóza jsou ideální živnou půdou pro bakterie, které z nich vytvářejí kyseliny narušující povrch skloviny.
Tyto cukry se označují jako kariogenní, tzn. kaz způsobující. Nejlépe je se takovým výrobkům vyhnout a dát přednost žvýkačkám bez cukru. Pokud vám však žvýkačka s cukrem chutná a nejste ochotni se jí vzdát žvýkejte ji minimálně 20 minut. Po této době je již většina cukrů vyplavena a produkce sliny je natolik dostatečná, aby byla schopna neutralizovat vznikající kyseliny.
Ve snaze nepodporovat vznik zubního kazu a současně zachovat sladkou chuť žvýkačky přistoupili výrobci k použití umělých sladidel. Ta se dělí na dvě velké skupiny. S energetickou hodnotou a bez energetické hodnoty.
Do první skupiny patří xylitol, sorbitol, mannitol, lycasin a palatinit. V druhé skupině jsou látky jako sacharin, cyklamát, aspartam, acesulfam K a dulcin. Jako nejprogresivnější umělé sladidlo do žvýkaček se svými vlastnostmi jeví xylitol.
Tato sloučenina může zuby před vznikem zubního kazu chránit přímo. Studie provedená v Belize prokázala u dětí žvýkajících xylitolové žvýkačky nejen snížený výskyt zubního kazu, ale u již vzniklých drobných kazů došlo dokonce k zastavení jejich růstu.
Jak je to možné? Kariogenní bakterie se snaží využít xylitol jako zdroj energie, ale nejsou schopny jej zpracovat a nakonec doslova umřou hladem. K tomu, aby se účinky xylitolu v prevenci zubního kazu projevily je třeba žvýkat 3x až 5x denně nejméně po dobu 5 minut.
Kromě bakterií v dutině ústní ovlivňuje xylitol také životní rytmus mikrobů v hltanu. Infekce z hltanu u dětí relativně snadno přestupuje do středního ucha. U dětí pravidelně žvýkajících xylitol se ušní infekce vykytovaly až o dvě třetiny méně. Xylitol také působí proti bakterii Helicobacter pylori, která má na svědomí vznik žaludečních a dvanácterníkových vředů.
Výrobky u nichž v průběhu 30 minut po konzumaci potraviny nedojde k poklesu pH pod 5,7 jsou označeny logem zoubku s deštníkem nad hlavou, tzn. nepůsobí vznik zubního kazu.
Pokud si tedy kupujete žvýkačku, rozhodně dejte přednost výrobkům bez cukru, kterých je na trhu stejně většina. Výrobky s xylitolem jsou dobrá volba, ale zuby vám nezachrání. Žvýkačku, lépe řečeno její žvýkaní vnímejte pouze jako vhodný doplněk k osobní prevenci zubního kazu, nikoliv jako její klíčovou složku!
Správnou techniku čištění zubů správným kartáčkem zkrátka žádná žvýkačka (ani s xylitolem) nenahradí.