Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Žvýkačky bez cukru? Správná volba!

  0:01aktualizováno  0:01
Jsou žvýkačky zdravé? Ty bez cukru ano. Pomáhají v boji proti zubnímu kazu a při tvorbě slin. Žvýkačky bez cukru jsou dnes již samozřejmostí. Bakterie přítomné v dutině ústní totiž cukr snadno a rychle přeměňují v kyseliny způsobující zubní kaz.

Namísto sacharózy, glukózy a dalších monosacharidů se do žvýkaček přidávají umělá sladidla. Jako nejlepší z nich se svými vlastnostmi jeví xylitol.

Žvýkání možná někdo považuje za neslušné a nepatřičné, nicméně existují argumenty, které roli žvýkačky v prevenci zubního kazu obhájí.

Žvýkání především stimuluje produkci a vylučování slin. Slina je co do složení poměrně komplikovaná, ale velmi důležitá tekutina. Omývá povrch zubů a protože je lehce zásaditá, neutralizuje kyseliny produkované kazotvornými bakteriemi.

Lidé s nedostatečnou produkcí nebo složením slin nejsou schopni tyto kyseliny efektivně neutralizovat, a jsou tak vystaveni vyššímu riziku vzniku zubního kazu.

Prokazatelné zvýšení produkce slin na odpovídající množství i hodnotu pH nastupuje u ohrožené skupiny lidí po každodenním dvoutýdenním ranním 10 minutovém žvýkání.

Sliny dále zvlhčují sousto a usnadňují jeho lehké sklouznutí do dalších partií trávícího traktu, obsahují také některé enzymy štěpící cukry a tuky, takže trávení začíná v podstatě již v dutině ústní. 

Jednoduché cukry (tzv. monosacharidy) jako sacharóza, fruktóza, glukóza, maltóza  a laktóza jsou ideální živnou půdou pro bakterie, které z nich vytvářejí kyseliny narušující povrch skloviny.

Tyto cukry se označují jako kariogenní, tzn. kaz způsobující. Nejlépe je se takovým výrobkům vyhnout a dát přednost žvýkačkám bez cukru. Pokud vám však žvýkačka s cukrem chutná a nejste ochotni se jí vzdát žvýkejte ji minimálně  20 minut. Po této době je již většina cukrů vyplavena a produkce sliny je natolik dostatečná, aby byla schopna neutralizovat vznikající kyseliny.

Ve snaze nepodporovat vznik zubního kazu a současně zachovat sladkou chuť žvýkačky přistoupili výrobci k použití umělých sladidel. Ta se dělí na dvě velké skupiny. S energetickou hodnotou a bez energetické hodnoty.

Do první skupiny patří xylitol, sorbitol, mannitol, lycasin a palatinit. V druhé skupině jsou látky jako sacharin, cyklamát, aspartam, acesulfam K a dulcin. Jako nejprogresivnější umělé sladidlo do žvýkaček se svými vlastnostmi jeví xylitol.

Tato sloučenina může zuby před vznikem zubního kazu chránit přímo. Studie provedená v Belize prokázala u dětí žvýkajících xylitolové žvýkačky nejen snížený výskyt zubního kazu, ale u již vzniklých drobných kazů došlo dokonce k zastavení jejich růstu.

Jak je to možné? Kariogenní bakterie se snaží využít xylitol jako zdroj energie, ale nejsou schopny jej zpracovat a nakonec doslova umřou hladem. K tomu, aby se účinky xylitolu v prevenci zubního kazu  projevily je třeba žvýkat 3x až 5x denně nejméně po dobu 5 minut.

Kromě bakterií v dutině ústní ovlivňuje xylitol také životní rytmus mikrobů v hltanu. Infekce z hltanu u dětí relativně snadno přestupuje do středního ucha. U dětí pravidelně žvýkajících xylitol se ušní infekce vykytovaly až  o dvě třetiny méně. Xylitol také působí proti bakterii Helicobacter pylori, která má na svědomí vznik žaludečních a dvanácterníkových vředů.

Výrobky u nichž v průběhu 30 minut po konzumaci potraviny nedojde k poklesu pH pod 5,7 jsou označeny logem zoubku s deštníkem nad hlavou, tzn. nepůsobí vznik zubního kazu.

Pokud si tedy kupujete žvýkačku, rozhodně dejte přednost výrobkům bez cukru, kterých je na trhu stejně většina. Výrobky s xylitolem jsou dobrá volba, ale zuby vám nezachrání. Žvýkačku, lépe řečeno její žvýkaní vnímejte pouze jako vhodný doplněk k osobní prevenci zubního kazu, nikoliv jako její klíčovou složku!

Správnou techniku čištění zubů správným kartáčkem zkrátka žádná žvýkačka (ani s xylitolem) nenahradí.

Autoři:






Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Jana Bělobrádková se stará o tři děti.
Bartošová, Bělobrádková a Babišová: Své manžely v politice podporujeme

Bez podpory své partnerky žádný politik dlouhodobě neuspěje. Kdo stojí po boku nejvýraznějších osobností letošních voleb? Oslovili jsme manželky lídrů...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Dcera má účes na ježka. Jak reagovat na sexistické poznámky?

Nechala jsem své sedmileté dceři ostříhat vlasy nakrátko a strašně mě překvapila reakce některých lidí z našeho okolí. Nevím vůbec, jak na jejich nemístné...  celý článek

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

Další z rubriky

Ilustrační fotografie
Plodnost mužů se stále zhoršuje. Na vině může být i umělé oplodnění

Mužům mizí spermie. Za posledních pětadvacet let jejich počet klesl o šedesát procent. „A plodnost se bude dál zhoršovat,“ předpovídá v rozhovoru pro páteční...  celý článek

Ilustrační fotografie
Lékařka: Za nárůst očních vad může zírání do počítače a málo aktivit venku

Nejčastější oční vadou na světě je podle průzkumů krátkozrakost. Jen v Česku trápí zhruba pětinu populace. "Za nárůstem této oční vady stojí hlavně fakt, že...  celý článek

Ilustrační fotografie
Srdce se náhle zastaví až 70 lidem ze sta tisíc. Do 10 minut je pozdě

Když náhlá zástava srdečního oběhu potká někoho s dobrou fyzickou kondicí, jeho okolí je zděšeno. Obecně se totiž má za to, že sportem si zdraví utužujeme, tak...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy
5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy

Vlasy vám zdobí čerstvé ombré, jenže co dál? Na hlavě máte teď hned dvě barvy s rozdílnými nároky a obě se hlasitě dožad... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.