Přestože jsou játra nesmírně výkonná, schopná pracovat dokonce při vysokém stupni poškození a mají neuvěřitelnou schopnost regenerace, existuje celá řada vlivů, které je můžou výrazně oslabit: zejména alkohol nebo nadbytek některých léků, konzumace potravin s velkým množstvím „éček“, umělá sladidla a v neposlední řadě smažené pokrmy, zvlášť pokud si je dopřáváme v hojné míře.
Hlavní příčina? Nestřídmost!
Steatóza (neboli ztučnění jater) je tou nejčastější metabolickou poruchou jater, což v praxi znamená, že v jaterní tkáni dochází k nežádoucím změnám normálních biologických pochodů a ke zvýšené tvorbě tukových složek.
Hlavní příčinou steatózy je jedním slovem nestřídmost, tedy nadměrná konzumace alkoholu, přejídání se a jídelníček, který překypuje nezdravými tuky (milovníci fast foodu moc dobře vědí, o čem je řeč). Svou roli ale často sehrává také stav nazvaný hypercholesterolémie (zvýšená hladina cholesterolu), cukrovka, malabsorpční syndrom (porucha vstřebávání živin), špatná výživa (zejména nedostatek bílkovin v potravě) a dlouhodobé užívání některých léků (tetracykliny, kortikoidy, salicyláty či valproát: lék užívaný mimo jiné na epilepsii).