Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Znáte jostu? Toto sladkokyselé ovoce využijete na koláč i do salátu

  0:50aktualizováno  0:50
Bobulovina se zvláštním jménem josta není v naší zemi úplným cizincem, doma je ale v bývalé NDR, kde byla vyšlechtěna jako kříženec angreštu a černého rybízu. Svědčí o tom i fakt, že josta je častou ingrediencí v letních dezertech. Není tak kyselá a navíc obsahuje velké množství vitamínu C.

Josta | foto: Jana Vašáková, www.receptyprodeti.cz

Obdobně jako angrešt nebo rybíz se josta hodí do bublanin, koláčů, na puding a podobně. Připravuje se z ní také šťáva, marmeláda, džem nebo kompot. Zajímavou chuť ale dodá i salátům v kombinaci s masem či sýry a ořechy.

Čím je josta zralejší, tím je také sladší. Proto ji sklízejte, když už má slupku na dotek měkčí. U menších dětí a citlivějších lidí může vyvolat alergickou reakci v podobě kopřivky, tepelným zpracováním se toto riziko snižuje. Kdo si nepotrpí na kyselou chuť, může jostu smíchat se sladším ovocem či si ji osladit přírodním cukrem, ovocným cukrem (fruktózou) nebo třeba agáve sirupem.

Jogurtové šátečky plněné jostou

Jogurtové šátečky s jostou

Na těsto:

  • 150 g bílého jogurtu
  • 2 lžíce třtinového cukru (nebo 1 sáček bio vanilkového cukru)
  • 1 žloutek
  • 200 g polohrubé mouky + 80 g žitné mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva (bez fosfátů)
  • 3 lžíce řepkového oleje
  • 1 bílek na potření těsta

Ingredience na náplň:

  • 200 g josty a červeného rybízu
  • 1 menší jablko
  • 1 - 2 lžíce třtinového cukru
  • ½ lžičky skořice

1. Jogurt utřeme spolu se žloutkem a cukrem, vmícháme mouku s práškem do pečiva a olej a vypracujeme těsto. To necháme chvilku uležet v chladu.

2. Jablko omyjeme a nastrouháme, jostu zbavíme stopky, přidáme rybíz a smícháme s cukrem a skořicí. Pokud ovoce pustí více vody, můžeme smíchat s troškou strouhanky.

3. Těsto vyválíme na 0,5 cm tenký plát, nakrájíme čtverečky, vložíme ovoce a překlopíme do trojúhelníčku. Po stranách uzavřeme nožem a šátečky potřeme rozšlehaným bílkem. Pečeme na pečícím papíře v předehřáté troubě na 180°C dozlatova.

Tip: Jostu můžete nahradit mixem angrešt a černý rybíz.

Salát s jostou a kuřecím masem

Salát s kuřetem a jostou

Ingredience:

  • 1 celý ledový salát
  • 500 g kuřecích prsou
  • ½ hrnku josty
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky třtinového cukru
  • šťáva z citronu
  • sůl a pepř

1. Maso omyjeme, nakrájíme na kousky, osolíme, opepříme a pokapeme šťávou z citronu. Rozehřejeme olivový olej na pánvi a orestujeme maso dozlatova.

2. Mezitím omyjeme a natrháme ledový salát do větší misky. Jostu zbavíme stonku a přidáme k již hotovému masu, zlehka podusíme s troškou třtinového cukru, asi tak 1 minutu.

3. Salát smícháme s masem, jostou a omáčkou. Podle potřeby ještě můžeme osolit, opepřit a pokapat troškou olivového oleje.

Tip: Vyzkoušejte také s hlávkovým salátem a cherry rajčátky, zajímavou chuť salátu dodá čerstvá máta.

Marmeláda z josty a jahod

Džem z josty a jahod

  • 500 g ovoce (josta a jahody v poměru 1:1)
  • ½ sáčku Gelfix 3:1
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • šťáva z citronu
  • vanilkový lusk

1. Ovoce očistíme, omyjeme a vložíme do menšího hrnce. Vmícháme Gelfix, třtinový cukr, šťávu z citronu a kousek vanilkového lusku.

2. Za stálého míchání vaříme na střední teplotě asi 1 minutu, poté vyzkoušíme kápnout na talířek trošku marmelády, zda už tuhne.

3. Vymyjeme zavařovací sklenice, naplníme je marmeládou až po okraj a uzavřeme. Otočíme dnem dolů a necháme tak, dokud sklenice nevychladnou.

Tip: Část hotové marmelády si můžete dát stranou a přidat ji na puding, lívance či vmíchat do bílého jogurtu.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Ledvinka jako oslnivý doplněk je opět v módě. Potěší nejen milovníky...
Devadesátky jsou zpět. Vrací se vysmívaná ledvinka

Malou kabelku, která se připíná k pasu či na boky, měl alespoň jednou za život snad každý z nás. Vejdou se do ní všechny nezbytné drobnosti a přitom se dá...  celý článek

(Ilustrační foto)
Příběh Dany: Přítel nenechá na své bývalé ženě nit suchou

Filipa jsem poznala před třemi lety. Právě se rozváděl a neprožíval zrovna příjemné chvíle. Z přátel jsme se stali milenci, teď už spolu dva roky žijeme. Jeho...  celý článek

Ilustrační fotografie
Nádorových onemocnění krve přibývá, řekl v on-line rozhovoru lékař

Krev je zázračná kapalina, která udržuje lidské tělo naživu. I ona ale může našemu organismu způsobit problém a to v případě, že se v ní něco pokazí....  celý článek

Móda na cenách Emmy 2017
V hlavní roli výstřihy a rozparky. Móda z televizních cen Emmy

Během udílení letošních cen Emmy v Los Angeles se to na červeném koberci celebritami jen hemžilo. Známé herečky jako by se předbíhaly v tom, která z nich ukáže...  celý článek

Další z rubriky

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Vanilkový pudink s mascarpone a ovocem
Oslaďte dětem konec prázdnin! Rychlé dezerty, které budou hned pryč

I když se před dvěma měsíci zdálo, že prázdniny budou skoro nekonečné, najednou dětem utekly mezi prsty a zase je tady škola. Možná se po všech těch...  celý článek

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Pět osvědčených tipů, jak líčit malé oči a spadlé víčko
Pět osvědčených tipů, jak líčit malé oči a spadlé víčko

Možná jste již dávno objevily kouzlo dekorativní kosmetiky. Pokud však patříte mezi začátečnice nebo si říkáte, proč bys... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.