Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Znáte jostu? Toto sladkokyselé ovoce využijete na koláč i do salátu

  0:50aktualizováno  0:50
Bobulovina se zvláštním jménem josta není v naší zemi úplným cizincem, doma je ale v bývalé NDR, kde byla vyšlechtěna jako kříženec angreštu a černého rybízu. Svědčí o tom i fakt, že josta je častou ingrediencí v letních dezertech. Není tak kyselá a navíc obsahuje velké množství vitamínu C.

Josta | foto: Jana Vašáková, www.receptyprodeti.cz

Obdobně jako angrešt nebo rybíz se josta hodí do bublanin, koláčů, na puding a podobně. Připravuje se z ní také šťáva, marmeláda, džem nebo kompot. Zajímavou chuť ale dodá i salátům v kombinaci s masem či sýry a ořechy.

Čím je josta zralejší, tím je také sladší. Proto ji sklízejte, když už má slupku na dotek měkčí. U menších dětí a citlivějších lidí může vyvolat alergickou reakci v podobě kopřivky, tepelným zpracováním se toto riziko snižuje. Kdo si nepotrpí na kyselou chuť, může jostu smíchat se sladším ovocem či si ji osladit přírodním cukrem, ovocným cukrem (fruktózou) nebo třeba agáve sirupem.

Jogurtové šátečky plněné jostou

Jogurtové šátečky s jostou

Na těsto:

  • 150 g bílého jogurtu
  • 2 lžíce třtinového cukru (nebo 1 sáček bio vanilkového cukru)
  • 1 žloutek
  • 200 g polohrubé mouky + 80 g žitné mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva (bez fosfátů)
  • 3 lžíce řepkového oleje
  • 1 bílek na potření těsta

Ingredience na náplň:

  • 200 g josty a červeného rybízu
  • 1 menší jablko
  • 1 - 2 lžíce třtinového cukru
  • ½ lžičky skořice

1. Jogurt utřeme spolu se žloutkem a cukrem, vmícháme mouku s práškem do pečiva a olej a vypracujeme těsto. To necháme chvilku uležet v chladu.

2. Jablko omyjeme a nastrouháme, jostu zbavíme stopky, přidáme rybíz a smícháme s cukrem a skořicí. Pokud ovoce pustí více vody, můžeme smíchat s troškou strouhanky.

3. Těsto vyválíme na 0,5 cm tenký plát, nakrájíme čtverečky, vložíme ovoce a překlopíme do trojúhelníčku. Po stranách uzavřeme nožem a šátečky potřeme rozšlehaným bílkem. Pečeme na pečícím papíře v předehřáté troubě na 180°C dozlatova.

Tip: Jostu můžete nahradit mixem angrešt a černý rybíz.

Salát s jostou a kuřecím masem

Salát s kuřetem a jostou

Ingredience:

  • 1 celý ledový salát
  • 500 g kuřecích prsou
  • ½ hrnku josty
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky třtinového cukru
  • šťáva z citronu
  • sůl a pepř

1. Maso omyjeme, nakrájíme na kousky, osolíme, opepříme a pokapeme šťávou z citronu. Rozehřejeme olivový olej na pánvi a orestujeme maso dozlatova.

2. Mezitím omyjeme a natrháme ledový salát do větší misky. Jostu zbavíme stonku a přidáme k již hotovému masu, zlehka podusíme s troškou třtinového cukru, asi tak 1 minutu.

3. Salát smícháme s masem, jostou a omáčkou. Podle potřeby ještě můžeme osolit, opepřit a pokapat troškou olivového oleje.

Tip: Vyzkoušejte také s hlávkovým salátem a cherry rajčátky, zajímavou chuť salátu dodá čerstvá máta.

Marmeláda z josty a jahod

Džem z josty a jahod

  • 500 g ovoce (josta a jahody v poměru 1:1)
  • ½ sáčku Gelfix 3:1
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • šťáva z citronu
  • vanilkový lusk

1. Ovoce očistíme, omyjeme a vložíme do menšího hrnce. Vmícháme Gelfix, třtinový cukr, šťávu z citronu a kousek vanilkového lusku.

2. Za stálého míchání vaříme na střední teplotě asi 1 minutu, poté vyzkoušíme kápnout na talířek trošku marmelády, zda už tuhne.

3. Vymyjeme zavařovací sklenice, naplníme je marmeládou až po okraj a uzavřeme. Otočíme dnem dolů a necháme tak, dokud sklenice nevychladnou.

Tip: Část hotové marmelády si můžete dát stranou a přidat ji na puding, lívance či vmíchat do bílého jogurtu.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Velká fotosoutěž: posílejte snímky na téma Léto v plavkách

Mini velikost v plavkovém podání ukazuje australská rapperka Iggy Azalea.

Plavky jsou pro nás nepostradatelnou součástí léta. Na pláži u moře, u rybníka i na koupališti, ale i při opalování na...

Napřed porodím a pak se vdám. Jméno vybere dcera, říká Eliška Kaplický

Eliška Kaplický je podruhé těhotná.

Eliška Kaplický (40) zakládá po devíti letech novou rodinu. „Tentokrát to bude obráceně. Nejdřív porodím a potom se...



Chození naostro patří k létu. Jaká jsou pro a proti?

Chodit bez kalhotek je příjemné, na kole bez nich raději nejezděte. Mohlo by...

Jsou ženy, které nenosí pod letním oblečením zhola nic. Je to příjemné, ale zároveň poněkud nebezpečné. Někdy stačí...

Sára Saudková: Dědeček Jan je pro mé děti něco jako paní Columbová

Sára Saudková

Žila s fotografem Janem Saudkem, dnes vychovává čtyři děti s jeho synem Samuelem. Rodinné vztahy Sáry Saudkové jsou...

Pět věcí, které chcete vědět o spodním prádle, ale bojíte se zeptat

Kalhotky si můžete vzít i dva dny po sobě, pokud nejsou špinavé, vlhké a...

Existují otázky, na které se stydíte zeptat i důvěrné kamarádky. Přitom o nich často přemýšlíte a pořád nemáte jasno....

Další z rubriky

VIDEORECEPT: Minicheesecakes s ovocem pro maminku

Minicheesecakes s ovocem

Plánujete sladkou oslavu Dne matek, ale klasické dorty už vás nebaví? Zkuste geniálně snadné minicheesecakes podle...

Limonáda z tibi krystalů. Letní hit pro osvěžení i elixír zdraví

tibi krystaly

Fermentovaná voda je nápoj, který si snadno připravíte doma a překvapíte jeho lahodnou chutí rodinu i návštěvu. Záleží...

Chcete jíst a pít jako vévodkyně Meghan? Dejte si smoothie nebo steak

Meghan Markle den před svatbou s princem Harrym (18. května 2018)

Od nejočekávanější společenské události letošního roku už uběhlo pár dní, ale o nové člence britské královské rodiny se...



Najdete na iDNES.cz