Porce nejzdravějšího jídla na světě vyjde na 75 korun (Ilustrační fotografie)

Porce nejzdravějšího jídla na světě vyjde na 75 korun (Ilustrační fotografie) | foto: Profimedia.cz

Známe nejzdravější jídlo na světě. Uvařte si ho

  • 203
Dva roky vymýšlel špičkový kuchař a odborník na výživu nejzdravější jídlo na světě. Až se zrodila opravdová lahůdka plná vitamínů: kuřecí kari s borůvkami a pilafem. Tento pokrm má například tolik antioxidantů, jako 49 porcí špenátu.

Nelehký úkol vymyslet nejzdravější jídlo si zadal uznávaný britský šéfkuchař a odborník na výživu Gurpareet Bains.

Superpotraviny

Borůvky
Jsou zdrojem antioxidantů, které působí pozitivně proti rakovině a obsahem svých cenných živin se řadí k našemu nejcennějšímu ovoci. Plody obsahují také třísloviny, bioflavonoidy, karotenoidy, provitamín A, resveratrol, vitamín C a vitamíny skupiny B. Borůvky zlepšují imunitu, chrání před Alzheimerovou chorobou, pomáhají při střevních onemocněních, snižují hladinu cholesterolu v krvi a mají rovněž protistresový účinek.

Bobule goji
Známé himalájské plody Kustovnice čínské se řadí mezi superpotraviny a u nás jsou k dostání v sušeném stavu. Chutí lehce připomínají brusinky a jsou přímo nabité vitamíny A, C, a E. Známé jsou jejich protizánětlivé a antioxidační schopnosti, posilují imunitu, jsou výborným zdrojem aminokyselin a minerálních a stopových prvků jakou jsou zinek, železo, měď, vápník nebo selen. Goji patří k nejbohatším zdrojům karotenoidů z rostlin vůbec.

Zázvor
Pomáhá při poruchách trávení, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a v játrech, zvyšuje produkci žluče. Působí antibakteriálně a protizánětlivě, pomáhá při chřipce a nachlazení.

Kurkuma
Neboli indický šafrán je koření žluté barvy, které má vynikající antioxidační a protizánětlivé účinky. Podle nejnovější výzkumů rovněž významně podporuje mozkové kognitivní funkce, zejména u starších lidí a pomáhá proti obezitě. udržuje zdravé srdce, mozek a klouby

Skořice
Je nejen výborný antioxidant, ale rovněž je známa svými dezinfekčními a antibiotickými účinky, snižuje krevní tlak, zlepšuje trávení a metabolismus a podporuje chuť k jídlu. Používá se i při nachlazení, kašli a chřipce.

Zkoumal nejlepší současné přírodní "superpotraviny" a pečlivě počítal přesné množství každé přísady.

Zdravější než hromada zeleniny

Bains pochází z Indie a může se například pochlubit vítězstvím v televizní show stanice BBC Headhunters o nejlepšího vývojového kuchaře.

Jeho recept i dlouhou cestu vedoucí k jeho vzniku zveřejnil deník Daily Mail. Noviny napsaly, že jedna porce Bainsova pokrmu obsahuje tolik zdraví prospěšných antioxidantů, jako 49 šálků špenátu, 23 hroznů vína nebo devět porcí brokolice.

Jeho kari je rovněž plné dalších prospěšných látek, například antivirotik, analgetik a antibakterik.

Jedna porce za 75 korun

Pokrm mísí tradiční přísady, u nichž jsou vyzkoušeny jejich zdravotní přínosy, se současnými "superpotravinami", které pomáhají snižovat riziko mnoha nemocí od rakoviny až po Alzheimerovu chorobu.

"Kari, které jsem vytvořil, přetéká zdraví prospěšnými ingrediencemi. Při pravidelném pojídání jednou týdně by mohly zasadit zničující úder mnoha nemocem," tvrdí Bains.

Autor nejzdravějšího jídla tvrdí, že kromě zdraví a výborné chuti je jídlo i poměrně levné. Jedna porce vyjde v přepočtu asi na 75 korun.

"Pokrm dokazuje, že kari nemusí být mastné, tučné, nezdravé jídlo" dodává šéfkuchař.

Jídlo, které zpomaluje stárnutí

Každá porce Bainsova kari obsahuje 25 tisíc jednotek ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity), což je vědecká míra pro antioxidační kapacitu v potravinách.

Potraviny s vysokou hodnotou ORAC dokáží podle vědců bojovat proti rakovině, Alzheimerově chorobě, srdečním onemocněním a cukrovce. Antioxidanty neutralizují volné radikály v organismu, čímž zpomalují proces stárnutí a snižují riziko některých civilizačních chorob.

Jen pro srovnání, většina "zdravých" jídel, jako jsou třeba zeleninové saláty, má méně než pět tisíc jednotek ORAC.

Téměř čtvrtinu potravin bohatých na antioxidanty tvoří různé druhy koření. Například jedna čajová lžička skořice má stejnou hodnotu ORAC jako dvě porce hroznového vína nebo sklenice čerstvě vymačkaného džusu z granátového jablka.

Recept na nejzdravější oběd nebo večeři není složitý, příprava zabere maximálně hodinu a přísady se dají snadno sehnat i v českých supermarketech či prodejnách zdravé výživy.

RECEPT NA NEJZDRAVĚJŠÍ JÍDLO NA SVĚTĚ

Kuřecí kari s borůvkami

20 g nasekaného koriandru + trošku na ozdobu
200g čerstvých nebo mražených borůvek
2 lžičky čerstvě nastrouhaného zázvoru
asi 3/4 lžičky soli, nebo podle chuti
500 g nízkotučného řeckého jogurtu
4 stroužky jemně nasekaného česneku
3 lžíce olivového oleje
1 lžička kurkumy
2 lžičky mleté skořice
1 lžička chilli
500 g kuřecích prsou, nakrájených na menší kousky
1 lžička indického koření garam masala

Pilaf s bobulemi goji

2 lžičky římského kmínu
2 lžičky olivového oleje
1 malá nakrájená cibule
1 lžička kurkumy
1 nastrouhaná mrkev
1 šálek rýže Basmati
půl lžičky soli, nebo dle chuti
50 g bobulí goji
hrst hrášku

Postup

1. Smíchejte nasekaný koriandr, borůvky, zázvor a sůl s nízkotučným řeckým jogurtem a dejte stranou.

2. Nasekaný česnek dejte na pánev s olivovým olejem a na středním plameni nechte zezlátnout až lehce zhnědnout, což by nemělo trvat déle než jednu nebo dvě minuty. Přidejte kurkumu, dobře promíchejte a ještě asi dvacet vteřin zahřívejte. Pak přidejte skořici a chilli a vařte dalších 20 vteřin.

3. Přidejte nakrájená kuřecí prsa a pod pokličkou nechte dusit asi pět minut, občas promíchejte. Pak pomalu vlijte jogurtovou směs, smíchejte s kuřetem a při nízké teplotě přiveďte k varu. Vařte bez pokličky asi 10 minut, občas promíchejte. Poté přidejte koření garam masala a ozdobte zbytkem koriandru.

4. Zahřejte římský kmín na olivovém oleji až semínka začnou vyskakovat, což trvá asi 3 minuty. Pak přidejte cibuli a vařte do změknutí. Poté přidejte kurkumovou moučku, zamíchejte a zahřívejte asi dvacet vteřin a pak přidejte ještě nastrouhanou mrkev. Vše vařte ještě dvě minuty.

5. Cibulovou směs, rýži basmati, špetku soli a 1 a 3/4 šálku vroucí vody vložte do velké mísy vhodné pro mikrovlnnou troubu a zamíchejte. Vařte odkryté v mikrovlnné troubě 4 minuty (700 w), 3 a půl minuty (800 w), nebo 3 minuty (900 w). Zamíchejte a vařte další 4 minuty (700 w), 3 a půl minuty (800 w) nebo 3 minuty (900 w). Nakonec přikryjte a vařte ještě 4 minuty (700 w), 3 a půl minut (800 w) nebo 3 minuty (900 w).

6. Vyndejte z mikrovlnné trouby, přidejte bobule goji a hrášek a přikryjte na dalších deset minut. Poté promíchejte a podávejte s kuřecím kari s borůvkami.