Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Zmrzliny v podobách, jak je ještě neznáte

aktualizováno 
Příprava studené lahůdky je překvapivě snadná. S našimi recepty zvládnete klasiku i ovocné sorbety a připravili jsme pro vás i zmrzlinové dezerty.

Smažené zmrzlinové knedlíčky s meruňkovým kompotem | foto: Stockfood.cz

Stejně jako u jakéhokoliv jiného snažení v kuchyni i u zmrzlin platí, že největší parádu naděláte z nešizených a kvalitních surovin. Pokud v receptech uvádíme šlehačku, raději ji nevyměňujte za obyčejnou smetanu. Výsledek by sice byl zmrzlinou, ale vůbec ne tak dobrou. Také nešiďte vanilkovou zmrzlinu vanilinovým cukrem a pro jednou vyzkoušejte, co dokáže vanilkový lusk. Zaručeně se pak už k používání umělé náhražky nevrátíte.

Pokud nemáte dost času, a přesto chcete od zmrzliny něco navíc, kupte kvalitní čokoládovou nebo vanilkovou, nechte ji lehce povolit v lednici a přidejte k ní nakrájené měkké karamely nebo gumové medvídky. Promíchejte a uložte zpět na mrazák. Za půl hodiny můžete servírovat "domácí" lahůdku.

Připravte doma: tři základní příchutě

Vanilková zmrzlinová příchuťVANILKOVÁ INGREDIENCE

Pro 4-6 osob

* 400 ml smetany ke šlehání s 33 % tuku
* 1 vanilkový lusk nebo kávová lžička drcené vanilky (prodává např. Oxalis)
* 3 lžíce moučkového cukru

1. Vanilkový lusk podélně rozřízneme a ostrým nožem seškrábneme zrníčka. Smetanu nalijeme do větší mísy, přidáme cukr a vanilková zrníčka (nebo lžičku drcených vanilkových lusků) a vše ušleháme do polotuha.

2. Směs přendáme do kovové misky a uložíme na 4 hodiny do mrazničky. Každou půlhodinu směs promícháme.

Jahodová zmrzlinová příchuťJAHODOVÁ INGREDIENCE

Pro 4-6 osob

* 400 g jahod
* 250 ml šlehačky
* 2 bílky
* 100 g krystalového cukru

1. Jahody umyjeme, osušíme, zbavíme stopek a rozmixujeme je s krystalovým cukrem na hladkou hmotu.

2. Šlehačku ušleháme do tuha a zvlášť vyšleháme i bílky. Obě hmoty pak střídavě vmícháme do rozmixovaných jahod. Směs naplníme do kovové nádoby, přetáhneme potravinovou fólií a dáme mrazit. Trvá to asi čtyři hodiny. Během mražení směs po půlhodině promícháváme.

Čokoládová ingredienceČOKOLÁDOVÁ INGREDIENCE

Pro 4-6 osob

* 100 g hořké čokolády, 70% kakaa
* 250 ml smetany ke šlehání s 33 % tuku
* 2 vejce
* 2 žloutky
* 1 vanilkový cukr

1. Šlehačku ušleháme do tuha a uložíme do ledničky. Hořkou čokoládu nalámeme na kousky a nad vodní lázní (či v mikrovlnné troubě) ji necháme rozpustit.

2. Čokoládu necháme chladnout a nad párou do pěny ušleháme dvě vejce, dva žloutky a vanilkový cukr. Směs mícháme do vychladnutí, přidáme vychladlou čokoládu a šlehačku. Uložíme do mrazáku.

Co dál se zmrzlinou

Když vás omrzí ohrané poháry, zkuste "vyšší zmrzlinářskou" s dezerty, ve kterých není tahle pochoutka na první pohled znát.

Pečená aljaška s jahodamiPečená aljaška s jahodami

Pro 4 osoby

Příprava: 45 minut + 45-60 minut pečení + doba na dosušení a vychladnutí

* 3 bílky
* 175 cukru moučka + 1 lžíce na poprášení
* 15 g kakaa holandského typu
* 4 lžíce mandlových lupínků
* 2 lžíce rozinek
* 400 ml vanilkové zmrzliny
* 100 g lískových oříšků
* 100 g drobných jahod
* 200 ml smetany na šlehání 33%

1. Bílky ušleháme v suché, dobře odmaštěné míse na pevný sníh. Potom do něj postupně zašleháme cukr, až se zcela rozpustí a sníh je krásně lesklý. Nakonec do hmoty vmícháme kakao, spařené a okapané rozinky a mandlové lupínky.

2. Plech vyložíme pečicím papírem, obkreslíme si na něj čtyři kruhy velikosti malého talířku a sníh rozetřeme lžící podle šablony. Vytvarujeme vyšší okraje a střed necháme nižší, abychom vytvořili sněhové mističky. Vložíme do předehřáté trouby na 140 stupňů a pečeme 45-60 minut.
Potom troubu vypneme a necháme je dosušit cca 45 minut. Mističky po 10 minutách sejmeme z papíru a necháme úplně vychladnout.

3. Na pánvi opražíme oříšky, promneme je v utěrce a odstraníme slupky. Vychladlé oříšky nasekáme najemno. Mezitím si necháme povolit zmrzlinu, přisypeme nasekaná jádra, promícháme a vmícháme ušlehanou smetanu a část pokrájených jahod. Zmrzlinovou směs necháme opět ztuhnout . Sněhové misky poprášíme moučkovým cukrem, naplníme je zmrzlinou a ozdobíme zbylými jahůdkami.

Tip
Do povolené zmrzliny můžete vmíchat posekané pistáciové oříšky, loupané mandle, strouhaný kokos nebo kousky čokolády, v podstatě cokoliv, co máte rádi. Potom ji nechte opět ztuhnout v mrazničce.

Smažené zmrzlinové knedlíčky s meruňkovým kompotemSmažené zmrzlinové knedlíčky s meruňkovým kompotem

Pro 4 osoby

Příprava: 30 minut + doba na mražení + smažení 1-2 minuty

* 400 ml smetanové zmrzliny
* 100 g mletého kokosu
* 50 g strouhanky
* 50 g mandlí
* 2-3 vejce
* špetka soli
* 1 lžička kukuřičného škrobu
* olej na smažení
* 400 g kompotovaných meruněk

1. Z povolené zmrzliny vytvarujeme pomocí naběračky menší knedlíčky, asi 2-3na porci. Rozložíme je na tác a dáme do mrazničky ztuhnout.

2. Vejce prošleháme se špetkou soli, lžící vody a maizenou. Strouhanku promícháme s nasekanými mandlemi. Ztuhlé knedlíčky obalíme v kokosu, rozšlehaných vejcích a strouhance s mandlemi a dáme znovu do mrazničky.

3. Zbylý kokos promícháme se strouhankou s mandlemi. Zamražené knedlíčky znovu protáhneme ve vejcích a obalíme v sypké směsi a dáme zmrazit.

4. V kastrolu rozpálíme vrstvu oleje, knedlíčky krátce osmažíme a ihned podáváme s meruňkami.

Zmrzlinový jahodový dortZmrzlinový jahodový dort

Na 1 dort o průměru 23 cm

Příprava: 40 minut + doba na chladnutí

Na těsto:
* 5 vajec (žloutky a bílky zvlášť)
* 120 g moučkového cukru
*70 g čokolády na vaření
* 50 g hrubé mouky
* trocha másla na potření pečicího papíru

Na náplň:
* 2,5 l jahodové zmrzliny
* 200 g čerstvých jahod
* 500 ml smetany na šlehání 33%
* 50 g hoblinek z bílé čokolády (na ozdobu)

1. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Žloutky a cukr vyšleháme do pěny, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

2. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Zchladlou čokoládu vlijeme do žloutkové pěny.

3. Z bílků ušleháme tuhý sníh a společně s prosetou moukou zlehka vmícháme ke žloutkům s čokoládou.

4. Dno otvírací dortové formy vyložíme pečicím papírem a potřeme máslem. Těsto vlijeme do formy, uhladíme a pečeme 25-35 minut.

5. Většinu jahodové zmrzliny (trochu si necháme na dozdobení dortu) přendáme do mísy a promícháme s jahodami.

6. Přidáme do tuha ušlehanou šlehačku.

7. Dort rozřízneme na dva pláty, jeden vložíme zpět do dortové formy a nalijeme na něj zmrzlinovou směs. Přiklopíme druhý plát dortu a dáme zmrazit do mrazničky. Po 3 hod. dort ozdobíme povolenou zmrzlinou, čokoládou a jahodami.

Ovocné sorbety

Ovocné sorbety vás v horku osvěží ze všech zmrzlin nejlépe. Mnohé se navíc připravují bez cukru, a jsou tak ideální pro všechny, kteří si hlídají váhu. Navíc si je můžete "opepřit" kapkou alkoholu.

Melounový sorbetMelounový sorbet

Pro 4 osoby

Příprava: 15 minut + mražení minimálně 4 hodiny

* 400 g dužiny dobře zralého ananasového melounu (kantalup)
* šťáva z 1/2 citronu
* 150 g cukru krupice
* 200 ml vody
* 20 ml vodky nebo likéru
* 100 ml šlehačky 33%

1. V kastrůlku rozpustíme na mírném ohni vodu s cukrem a krátce svaříme na cukrový sirup.

2. Dužinu melounu bez jadérek rozmixujeme, promícháme s cukrovým sirupem, citronovou šťávou a alkoholem. Směs vložíme do zmrzlinového strojku nebo kovové nádoby a dáme mrazit.

3. Při mražení v mrazničce směs po půlhodině opakovaně promícháváme a seškrabujeme ze stěn nádoby. Nakonec zmrzlou směs prošleháme. Zmrzlinovou lžící nebo kleštěmi tvarujeme kopečky a podáváme ve sklenici ozdobené ušlehanou smetanou a sladkou brioškou.

Pomerančový sorbet s campariPomerančový sorbet s campari

Pro 4 osoby

Příprava: 15 minut + 4 hodiny na chladnutí a mražení

* 4 velké pomeranče + 4 plátky k podávání
* 250 g cukru krupice
* 600 ml vody
* 2-3 lžíce campari bitter + 100 ml k podávání
* 2 bílky
* 400-600 ml 100% pomerančového džusu

1. Pomeranče dobře omyjeme a vrchní oranžovou kůru ostrouháme. Cukr rozpustíme ve vodě na mírném ohni, povaříme pár minut a stáhneme z ohně. Do sirupu vmícháme pomerančovou kůru a rozvar necháme vychladnout.

2. Z pomerančů vymačkáme šťávu (asi 125-150 ml), přecedíme ji k vychladlé směsi a vmícháme 2-3 lžíce campari. Hmotu přecedíme do mísy, necháme dobře vychladit v chladničce a vmícháme tuhý sníh z bílků. Směs přendáme do kovové nádoby a dáme mrazit. Směs po každé půlhodině dobře promícháme nebo nakonec rozmixujeme na hladkou hmotu. Přikryjeme fólií a dále uchováme v mrazničce.

3. Před podáváním necháme sorbet chvíli povolit. Kopečky zmrzliny podáváme ve sklenici doplněné asi do poloviny pomerančovou šťávou s campari a ozdobené plátkem pomeranče. Podáváme s brčkem a lžičkou.

Citronový sorbetCitronový sorbet

Pro 4-6 osob

Příprava: 25 minut + 4 hodiny na chladnutí a mražení

* 6 velkých citronů, nejlépe bio
* 1 l vody
* 250 g cukru krupice

1. Do hrnce nalijeme litr vody, vsypeme cukr, rozmícháme a vaříme na mírném ohni,dokud se cukr nerozpustí a cukrový sirup trochu nezhoustne. Citrony dobře omyjeme, žlutou část kůry jemně ostrouháme a vmícháme do cukrového sirupu.

2. Citrony rozpůlíme, vymačkáme z nich šťávu a přecedíme ji přes jemné sítko do hrnce se svařeným cukrem a citronovou kůrou. Necháme vychladnout a potom směs přelijeme do kovové nádoby vhodné do mrazničky nebo stroje na zmrzlinu.

3. Při mražení v mrazničce po každé půlhodině směs promícháme, celkem to trvá asi 4 hodiny. Nakonec zmrzlou směs rozmixujeme nebo vyšleháme a přendáme do mrazicí nádoby.

Autoři:






Nejčtenější

Ellen DeGeneresová na People's Choice Awards (Los Angeles, 7. ledna 2015)
Měla jsem deprese a navštěvovala jsem terapeuta, přiznala DeGeneresová

Ellen DeGeneresová (59) patří mezi nejúspěšnější ženy Hollywoodu. Má vlastní televizní show, je šťastně zadaná a nebojí se mluvit o své sexuální orientaci....  celý článek

Christina Applegateová (Los Angeles, 27. července 2015)
Preventivně jsem si nechala odstranit vaječníky, přiznala Applegateová

Před devíti lety Christině Applegateové (45) diagnostikovali rakovinu prsu a herečka podstoupila oboustrannou mastektomii. Nyní prozradila, že nedávno si...  celý článek

Vínová rtěnka na přehlídce Marca De Vincenza.
Tmavá rtěnka je i pro vás. Zkuste extra lesk i sametově matný vzhled

Rtěnky v tmavých odstínech byly ještě nedávno na přehlídkách i v obchodech spíš výjimka, natož abychom je běžně potkávali na ulici. Během pár let se z nich...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Gabrielle Unionová (Beverly Hills, 26. února 2017)
Devětkrát jsem potratila. Dítě pořád chci, říká herečka Unionová

Americká herečka Gabrielle Unionová (44) se s manželem Dwaynem Wadem (36) snaží delší dobu o potomka. Devětkrát podstoupila umělé oplodnění, ale pokaždé...  celý článek

Další z rubriky

Obrácený jablečný koláč
Tři nejjednodušší a přitom rafinované koláče ze zahradního ovoce

Co naplat, léto i se svými typickými plody se pomalu loučí a blížící se podzim signalizují jablka, švestky a hrušky dozrávající do své nejsladší chuti. Koláče...  celý článek

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

11 makeup podvodů: Líčení, ve kterém vás jen tak někdo nepozná
11 makeup podvodů: Líčení, ve kterém vás jen tak někdo nepozná

Trocha řasenky, rtěnky, pudru a najednou si říkáte, že vypadáte i jako člověk. Tak toho zkuste někdy nanést trochu víc, ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.