Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Veganská zmrzlina: jahodový sorbet s thajskou bazalkou

  0:57aktualizováno  0:57
„Pamatuju si, když jsem před mnoha lety ještě pracoval pro italské zmrzlináře, s jakým neúspěchem se tehdy v Praze zkoušely zmrzliny v Itálii běžné jako lékořice, kandované ovoce, případně chilli a pepřové zmrzliny,“ vzpomíná zmrzlinář Jan Hochsteiger.

Jahodový sorbet s thaiskou bazalkou (veganská zmrzlina) | foto: Zdeněk Lhoták

Čtěte v pondělí

Jahodový sorbet s thaiskou bazalkou (veganská zmrzlina)

Lektor školy vaření Vladislav Stuparič a mistr zmrzlinář Honza Hochsteiger pro vás nachystali deset variant osvěžujících letních „dezertů“. Kuchařku najdete v příloze MF DNES OnaDnes.

Dnes jsou zmrzlináři mnohem odvážnější a levandulová nebo třeba bazalková zmrzlina jsou ve stálé nabídce po celý rok.

„Největším trendem poslední doby jsou ale určitě veganské neovocné zmrzliny, jichž se prodává stále větší množství, protože veganství se dávno se neomezuje jen na lidi, kteří nemohou živočišnou stravu nebo její části ze zdravotních důvodů. Vedle toho stále více sílí i hlasy těch, kteří volají po málo sladkých a zdravých zmrzlinách. Jako trendy ve zmrzlině tedy vidím zmrzliny netradiční, originální, ale zároveň zdravé a samo sebou chutné,“ prozrazuje zmrzlinář z Crème de la Crème.

Jahodový sorbet s thaiskou bazalkou (veganská zmrzlina)

Potřebujete: Rozmixované jahody 350 g, voda 450 g, cukr 80 g, hroznový cukr 70 g, vláknina 5 0g, thaiská bazalka (rozmixuje se s jahodami) 12 g

Postup:

1. Nejdříve smíchejte všechny sypké složky, po té přidejte vodu.

2. Zahřejte společně na + 85 °C. Pak je třeba směs vychladit nejlépe na teplotu kolem + 8 °C.

3. Po vychlazení přidejte ovoce, nalijte do mističek a nechte přes noc v mrazáku.

Poznámka: Vyrobit veganskou zmrzlinu doma bez strojku je těžší, než když připravujete smetanovou. Počítejte, že bude tužší a při konzumaci pocitově studenější.

Autoři:




Nejčtenější

Přírodní oleje jsou báječným kosmetickým pomocníkem. Pokud víme, jak nám mohou...
Jak se vyznat v pleťových olejích? Kokosový na tělo, měsíčkový na tvář

Oleje patří do kosmetické výbavy stejně neodmyslitelně jako třeba pleťové krémy, sprchové gely nebo líčidla. Nejen, že skvěle pomáhají například s odličováním,...  celý článek

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

Páj s modrým sýrem a hruškami
Švédská kuchyně nejsou jen ryby. Tři recepty z nové severské kuchařky

Hity středomořské, italské nebo třeba bavorské kuchyně dovede většina z nás vyjmenovat i ze spaní, zatímco o té severské toho víme mnohem méně. S největší...  celý článek

V manželství jsou lidé šťastnější a žijí déle, ukázal výzkum.
Příběh Ondřeje: Žena mě má za malé dítě, nemám chvíli klidu

Už se pomalu blížím důchodu a jak jsem se na něj vždycky těšil, tak si poslední dobou říkám, že snad budu pracovat, dokud nepadnu. Aspoň v té práci nemusím být...  celý článek

Ilustrační fotografie
Šest příznaků nezdravého srdce. Varovat může chrápání i krvácení dásní

Srdeční onemocnění jsou nejčastější příčinou úmrtí. Mohou postihnout kteroukoli část srdce, nejčastěji však věnčité tepny a srdeční chlopně. Onemocnění srdce...  celý článek

Další z rubriky

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Páj s modrým sýrem a hruškami
Švédská kuchyně nejsou jen ryby. Tři recepty z nové severské kuchařky

Hity středomořské, italské nebo třeba bavorské kuchyně dovede většina z nás vyjmenovat i ze spaní, zatímco o té severské toho víme mnohem méně. S největší...  celý článek

Šneky z majolkového těsta s mákem
Co přineseme na Jarmark? Makové šneky, tvarohové šátečky i rösti

Už tradičně přispívají členky a spolupracovnice redakce OnaDnes.cz do kasičky Nadace Terezy Maxové dětem také prostřednictvím domácích dobrot, které přinesou...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

11 makeup podvodů: Líčení, ve kterém vás jen tak někdo nepozná
11 makeup podvodů: Líčení, ve kterém vás jen tak někdo nepozná

Trocha řasenky, rtěnky, pudru a najednou si říkáte, že vypadáte i jako člověk. Tak toho zkuste někdy nanést trochu víc, ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.