Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Veganská zmrzlina: jahodový sorbet s thajskou bazalkou

  0:57aktualizováno  0:57
„Pamatuju si, když jsem před mnoha lety ještě pracoval pro italské zmrzlináře, s jakým neúspěchem se tehdy v Praze zkoušely zmrzliny v Itálii běžné jako lékořice, kandované ovoce, případně chilli a pepřové zmrzliny,“ vzpomíná zmrzlinář Jan Hochsteiger.

Jahodový sorbet s thaiskou bazalkou (veganská zmrzlina) | foto: Zdeněk Lhoták

Čtěte v pondělí

Jahodový sorbet s thaiskou bazalkou (veganská zmrzlina)

Lektor školy vaření Vladislav Stuparič a mistr zmrzlinář Honza Hochsteiger pro vás nachystali deset variant osvěžujících letních „dezertů“. Kuchařku najdete v příloze MF DNES OnaDnes.

Dnes jsou zmrzlináři mnohem odvážnější a levandulová nebo třeba bazalková zmrzlina jsou ve stálé nabídce po celý rok.

„Největším trendem poslední doby jsou ale určitě veganské neovocné zmrzliny, jichž se prodává stále větší množství, protože veganství se dávno se neomezuje jen na lidi, kteří nemohou živočišnou stravu nebo její části ze zdravotních důvodů. Vedle toho stále více sílí i hlasy těch, kteří volají po málo sladkých a zdravých zmrzlinách. Jako trendy ve zmrzlině tedy vidím zmrzliny netradiční, originální, ale zároveň zdravé a samo sebou chutné,“ prozrazuje zmrzlinář z Crème de la Crème.

Jahodový sorbet s thaiskou bazalkou (veganská zmrzlina)

Potřebujete: Rozmixované jahody 350 g, voda 450 g, cukr 80 g, hroznový cukr 70 g, vláknina 5 0g, thaiská bazalka (rozmixuje se s jahodami) 12 g

Postup:

1. Nejdříve smíchejte všechny sypké složky, po té přidejte vodu.

2. Zahřejte společně na + 85 °C. Pak je třeba směs vychladit nejlépe na teplotu kolem + 8 °C.

3. Po vychlazení přidejte ovoce, nalijte do mističek a nechte přes noc v mrazáku.

Poznámka: Vyrobit veganskou zmrzlinu doma bez strojku je těžší, než když připravujete smetanovou. Počítejte, že bude tužší a při konzumaci pocitově studenější.

Autoři:



Nejčtenější

Vědci našli 100 nejzdravějších potravin. Sádlo je v první desítce

(Ilustrační snímek)

Zdravé jídlo může v různých kontextech znamenat různé věci. Ale dá se o některých potravinách říct, že jsou to ty zcela...

Zlatá kombinéza Ester Ledecké. I díky ní se stala superhrdinkou olympiády

Ester Ledecká

Ta mladá holka působí jak zjevení. Zvládá jezdit na snowboardu i na lyžích tak dobře, že patří ke světové elitě. Ale...



Lenka Vlasáková: Nechápala jsem, proč mě pořád někdo ponižuje

Herečka Lenka Vlasáková

Divadlo a film ji miluje. Nejspíš proto, že je v ní něco tajemného. Přesto se Lenka Vlasáková zabydluje v komických...

Baví mě nakupovat zlato, prohlásila vyměněná manželka v domácnosti

Lenka s manželem Pavlem (vpravo) a synem Edou.

Lenka má 15letého syna a je v domácnosti. Oba živí a brněnský podnájem za 20 tisíc platí její o šest let mladší manžel...

Sexy prádlo pro přítelkyni. Valentýnská proměna podle muže

Nákupy spodního prádla na Valentýna

Sen každého muže je, aby měl doma ženu skvělou a sexy. Svátek zamilovaných je pak ideální příležitostí partnerce sdělit...

Další z rubriky

Znovuobjevená špalda vtrhla do kuchyní. Proč jsou z ní buchty lepší?

Ilustrační snímek

Na rozdíl od bílé pšeničné mouky je ta špaldová tmavší, má oříškovou chuť a z výživového hlediska zdraví prospěšnější...

Stop omáčkám a knedlíkům. Odlehčený oběd pro první lednový víkend

Salát s kuřetem, rukolou a sušenými rajčaty

Po opulentním vánočním hodování a silvestrovském gastronomickém hřešení je na čase trochu přibrzdit. Pokud se hodláte i...

Zázvor, pohanka a chilli. Ingredience, které vás v zimě zahřejí

Thajská polévka Tom Yum

Pokud nepatříte k těm, kdo se radují,, že se konečně ochladilo, pak vám možná udělají radost recepty pro zahřátí....

Škola líčení: Jemný plesový make-up

Škola líčení: Jemný plesový make-up

Arome.cz Decentní líčení nutně neznamená, že se musíte držet zpátky a neužít si tak trochu jiný, slavnostnější makeup. Mějte však...

Najdete na iDNES.cz