Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Zkuste brambory nasladko, nakyselo i naplacato

  1:07aktualizováno  1:07
Podzim a brambory k sobě neodmyslitelně patří. Vybavte si vůni pálené naťě a chuť pečených brambor v ohništi... To dnes už zažije málokdo, ale bramborové hody, naslano i nasladko, si v kuchyni můžete dopřát kdykoliv.

Bramborová omeleta. | foto: Isifa

Jablkový koláč z bramborového těsta

Jablkový koláč z bramborového těsta.Příprava: 30 minut + pečení 35–40 minut

Na 1 koláčovou formu

• 750 g jablek
• 4 lžíce hnědého přírodního cukru
• 1 lžička skořice
• 1 citron
• 300 g polohrubé mouky
• 1 prášek do pečiva
• 200 g čerstvě uvařených brambor
• 100 g cukru
• 80 g másla
• 2 vejce

Na polevu
• 200 g cukru
• 1 lžíce vody
• 1 lžíce másla
• 100 ml smetany

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Jablka oloupeme, nastrouháme a promícháme s přírodním cukrem, skořicí, nastrouhanou kůrou z poloviny citronu a dvěma lžícemi citronové šťávy. Formu na koláč vymažeme tukem.
2. Mouku prosejeme s práškem do pečiva, promícháme s cukrem a vanilkovým cukrem, jedním vejcem a změklým máslem. Přimícháme oloupané nastrouhané brambory a vypracujeme těsto, které rozdělíme na dvě části.
3. Z těsta vyválíme dvě placky. Formu na koláč vyložíme jednou plackou těsta, naplníme nastrouhanými ochucenými jablky a přikryjeme druhou plackou. Okraje těsta spojíme, ze zbylých odřezků vykrájíme ozdoby a poklademe jimi vrchní plát. Potřeme rozšlehaným vejcem, propícháme vidličkou a pečeme asi 35 minut.
4. Cukr rozpustíme v pánvi s vodou a necháme zkaramelizovat, pánev odstavíme stranou, vmícháme máslo a smetanu a krátce na pánvi prohřejeme a zamícháme.
5. Koláč podáváme vlažný s karamelovou omáčkou.

Italské bramborové koblihy

Italské bramborové koblihy.Příprava: 2 hodiny + smažení 5 minut

Na 12 koblih

• 1/2 hrnku mléka
• 2 lžíce cukru
• 1 droždí
• 1 malý pomeranč
• 500 g oloupaných brambor
• 2 vejce
• 3 a 1/2 hrnku hladké mouky
• 1/4 hrnku oleje
• olej na smažení
• skořicový cukr

1. Do vlažného mléka přidáme cukr a rozdrobené droždí a necháme vzejít kvásek. Pomeranč omyjeme, osušíme, nastrouháme z něj kůru, vymačkáme šťávu.
2. Nakrájené brambory uvaříme ve vodě doměkka, slijeme, necháme krátce zchladnout a prolisujeme. Přidáme vejce, mouku, olej, pomerančovou kůru a šťávu, promícháme. Do těsta zapracujeme kvásek a nechámehodinu vykynout. Těsto by mělo zdvojnásobit objem.
3. Vykynuté těsto rozválíme na pomoučněném vále na dvoucentimetrovou placku. Vykrajujeme koblihy asi osmicentimetrového průměru a malým vykrajovátkem nebo palcem v nich uděláme otvor.
4. Koblihy necháme vykynout na plechu vyloženém pečicím papírem ještě asi 15 minut.
5. Smažíme je ve vyšší vrstvě oleje pět minut, v polovině smažení je obrátíme. Ještě teplé je posypeme skořicovým cukrem.

Bramborovo-mandlový dort

Bramborovo-mandlový dort.Příprava: 30 minut + pečení 40 minut

Na 1 dortovou formu

• olej
• 2 lžíce hrubé mouky
• 1 citron
• 200 g másla
• 200 g cukru krupice
• 4 vejce
• 180 g mletých loupaných mandlí
• 250 g vařených prolisovaných brambor
• 2 lžičky prášku do pečiva
• moučkový cukr
• 80 g mandlových lupínků

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Dortovou formu vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou. Citron omyjeme, osušíme, nastrouháme z něj kůru, vymačkáme šťávu.
2. Máslo utřeme s cukrem do pěny, přimícháme mleté mandle, brambory, citronovou kůru a prášek do pečiva.
3. Dortovou formu naplníme těstem, povrch uhladíme a pečeme ve vyhřáté troubě. Po 40–45 minutách vyzkoušíme špejlí, jestli je dort hotový.
4. Dort necháme deset minut zchladnout, pokapeme citronovou šťávou, posypeme moučkovým cukrem a mandlovými lupínky.

Zapečené sladké brambory s ořechy

Zapečené sladké brambory s ořechy.Příprava: 40 minut + pečení 20 minut

Pro 4 osoby

• 125 g másla
• 150 g pekanových ořechů
• 1 kg brambor batát
• 1 lžička soli
• 2 velká vejce
• 1 lžíce medu
• 3/4 hrnku třtinového cukru
• 1 lžička skořice
• 200 ml pomeranč. džusu

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Mísu vymažeme tukem. Máslo rozehřejeme. Pekany nasekáme nahrubo. Brambory oloupeme a nakrájíme na kousky, uvaříme v osolené vodě doměkka. Slijeme, rozmačkáme a necháme zchladnout.
2. Vejce prošleháme s medem, 1/3 cukru, 1/2 másla a skořicí a naředíme džusem. Směs dáme do formy, posypeme ořechy, cukrem a pokapeme máslem. Zapékáme asi 20 minut.

Zeleninová polévka s brambory

Zeleninová polévka s brambory.Příprava: 15 minut + vaření 40 minut

Pro 4 osoby

• 400 g brambor
• 1 malá kedlubna
• 2 mrkve
• 1 petržel
• kousek celeru
• 2 stroužky česneku
• 2 lžíce oleje
• 150 ml zeleninového vývaru
• sůl
• pepř
• čerstvá petržel
• 1 citron

1. Brambory a zeleninu očistíme, oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Česnek oloupeme a najemno nasekáme.
2. V hrnci rozpálíme olej, orestujeme na něm česnek, přisypeme zeleninu, zalijeme horkým vývarem a čtvrt hodiny povaříme. Přidáme brambory a vaříme doměkka. Ochutíme solí a pepřem.
3. Petržel opláchneme a osušíme, nasekáme. Citron omyjeme, nastrouháme trochu citronové kůry a vymačkáme šťávu.
4. Polévku ochutíme trochou nastrouhané citronové kůry a šťávy, nasekanou petrželkou a podáváme s čerstvou bagetou.

Bramborová krémová polévka

Bramborová krémová polévka.Příprava: 10 minut + vaření 30–40 minut

Pro 4 osoby

• 500 g brambor
• 1 malý pórek
• 1 stroužek česneku
• 2 lžíce oleje
• kmín
• 1 l zeleninového vývaru
• sůl
• pepř
• 150 ml smetany
• 100 g krémového smetanového sýra
• 1 limeta
• hrst čerstvé bazalky

1. Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kousky. Pórek očistíme, nasekáme. Česnek oloupeme, nakrájíme na nudličky.
2. V hrnci na rozpáleném oleji orestujeme pórek s česnekem a kmínem, přidáme brambory, zalijeme horkým zeleninovým vývarema vaříme do změknutí. Dochutíme solí a pepřem.
3. Polévku stáhneme z plotny, zamícháme do ní smetanu, krémový sýr, rozmixujeme tyčovým mixérem, krátce prohřejeme.
4. Jednotlivé porce polévky podáváme zastříknuté limetkovou šťávou s nasekanou bazalkou.

Zapečené brambory s kyselou okurkou

Zapečené brambory s kyselou okurkou.Příprava: 40 minut + pečení 30 minut

Pro 4 osoby

• 1 kg brambor
• 6 plátků slaniny
• 1/2 cibule
• 2 větší kyselé okurky
• 250 ml smetany na vaření
• sůl, pepř
• 1–2 vejce

1. Brambory omyjeme a ve slupce uvaříme doměkka. Troubu předehřejeme na 180 °C.
2. Pekáček nebo zapékací misku vymažeme tukem, dno vyložíme plátky slaniny.
3. Hotové brambory oloupeme, rozkrájíme. Cibuli oloupeme, nakrájíme na malé kostičky, okurky nasekáme.
4. V míse promícháme brambory, cibuli a okurky se 100 ml smetany. Vsypeme do pekáčku na slaninu a pečeme ve vyhřáté troubě asi 20 minut zakryté alobalem.
5. Poté odstraníme alobal, zalijeme zbylou smetanou rozšlehanou s vejci a solí. Zapečeme, dokud nejsou vejce tuhá. Podáváme posypané pažitkou nebo natí z jarní cibulky.

Bramborová tortilla

Bramborová tortilla.Příprava: 10 minut + pečení 30 minut

Pro 4 osoby

• 1 cibule
• 5 středních brambor
• olej
• 5 vajec
• sůl
• pepř

1. Cibuli nakrájíme na kolečka. Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na tenčí plátky. Troubu předehřejeme na 220 °C.
2. Na rozpáleném oleji orestujeme dozlatova cibuli, vyjmeme ji na talíř a ve stejném oleji opékáme plátky brambor 12–15 minut. V misce prošleháme vejce se solí a pepřem, v zapékací pánvi rozehřejeme olej, promícháme v něm brambory a cibuli a zalijeme rozšlehaným vejcem. Zvolna propékáme dalších 10 minut. Tortillu necháme dopéct ve vyhřáté troubě asi 5 minut.

Bramborová omeleta

Bramborová omeleta.Příprava: 20 minut + vaření 15–20 minut

Pro 4 osoby

• 4 střední brambory uvařené ve slupce
• 1 malá cibule
• 200 g plátkové šunky
• hrst sekané čerstvé petržele
• 3 lžíce oleje
• sůl, pepř
• 5 vajec

1. Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka. Cibuli oloupeme a nasekámena malé kostičky. Šunku natrháme nebo pokrájíme na širší proužky.
2. Ve větší a hlubší zapékací pánvi rozehřejeme olej, orestujeme na něm cibuli, dokud nezesklovatí, přidáme brambory a opékáme společně asi 2–3 minuty. Do pánve přisypeme šunku, ochutíme solí a pepřem.
3. Zalijeme vejci prošlehanými s mlékem, nasekanou petrželí, solí a pepřem. Při mírné teplotě propékáme asi 5–7 minut.

Bramborové rösti s liškami a jarní cibulkou

Bramborové rösti s liškami a jarní cibulkou.Příprava: 30 minut + vaření 30 minut

Pro 4 osoby

• 4 velké brambory
• sůl
• 150 g lišek
• 1 jarní cibulka
• olej
• 3 lžíce škrobové moučky
• pepř

1. Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na mandolíně nebo na hrubém struhadle. Nastrouhané brambory osolíme a necháme asi pět minut odležet.
2. Lišky očistíme a nakrájíme na menší kousky, jarní cibulku omyjeme a nasekáme. Na rozpáleném oleji zprudka orestujeme nakrájené houby, osolíme a krátce restujeme s nasekanou jarní cibulkou.
3. Brambory promícháme se škrobovou moučkou a pepřem. Na pánvi rozpálíme olej, lžící na něj klademe kopečky brambor, které zploštíme na placičky a opečeme do zlatova po obou stranách.
4. Hotové rösti pokládáme postupně na plech do mírně vyhřáté trouby, před podáváním ozdobíme orestovanými liškami s cibulkou.

Autoři:






Nejčtenější

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...
Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě snadno odhalit. Co ale dělat, pokud si...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Další z rubriky

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy
5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy

Vlasy vám zdobí čerstvé ombré, jenže co dál? Na hlavě máte teď hned dvě barvy s rozdílnými nároky a obě se hlasitě dožad... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.