Knížka Život bez pšenice nastartovala diskuzi o jídelníčku bez lepku a její pokračování se k ní obrací. Pro ty, kteří nečetl první díl, stručně shrnuje to nejpodstatnější a pak se zabývá tím podstatným - co tedy jíst a jak vařit. Od hlavních jídel po dezerty.
UKÁZKA Kuře Alfredo na pečené červené paprice
Konečně si můžete připravit bezpšeničnou, bezmléčnou verzi kuřete v krémovité omáčce Alfredo, která i v této zdravé podobě výtečně doplňuje chuť pečené červené papriky.
Doba přípravy 10 minut
Celková doba 25 minut
Na 4 porce
- 1 konzerva (420 g) kokosového mléka
- 1 velká pečená červená paprika (ze sklenice), nasekaná nahrubo
- 3 balení (každé 250 g) nudlí shirataki fettucine, propláchnutých a scezených
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 500 g kuřecích nudliček (z prsíček), nakrájených na dvoucentimetrové kousky
- 1/2 lžičky mořské soli
- 3 stroužky rozmačkaného česneku
- 1/2 hrnku nastrouhaného parmezánu
- 2 lžíce nasekané čerstvé bazalky
30minutová kuchařka bez pšenicePapírovou knihu Život bez pšenice: 30minutová kuchařka koupíte za akčních 279 Kč na Knihy.iDNES.cz. Elektronickou verzi si můžete stáhnout za 219 Kč. |
V mixéru nebo na kuchyňském robotu smísíme kokosové mléko s paprikou. Mixujeme 1 minutu a poté odstavíme stranou. Fettuccini připravíme podle návodu na obalu a scedíme. Mezitím ve velkém kastrolu na středně silném plameni rozpálíme olej. Přisypeme kuřecí kousky, posolíme a restujeme asi 5 minut, do té doby, než maso začne pozbývat růžový nádech. Přidáme česnek a ještě 1 minutu mícháme a vaříme. Poté do jídla přijde odstavená směs z kokosového mléka a papriky.
Na stejném plameni vše přivedeme k varu. Nyní plamen zmírníme a 5 minut necháme slabě vřít. Přimícháme sýr s bazalkou a vaříme ještě 2 minuty nebo tak dlouho, dokud omáčka mírně nezhoustne.
Na závěr přidáme fettucini a prohazováním je obalíme.
Na jednu porci: 441 kalorií, 30 g bílkovin, 6 g uhlohydrátů, 34 g celkového tuku, 22 g nasyceného tuku,2 g vlákniny, 503 mg sodíku
UKÁZKA Gratinovaná růžičková kapusta
Růžičkova kapusta je univerzální surovina nad všechny jiné. Pokud s ní ještě nemáte žádné zkušenosti, přiučte se na tomto jídle. Je to pouze jeden z mnoha způsobů, jak si na ni můžete pochutnat — tentokráte v gratinované úpravě.
Podobně jako u všech 30minutových jídel se nenechte ošálit máslem a sýrem: bez pšenice a dalších nezdravých ingredienci jde toto jídlo perfektně dohromady se zásadami štíhlé linie a zdravého životního stylu.
Doma ji rád servíruji s lehčími bílkovinami — bílými rybami nebo kuřecím masem.
Doba přípravy 5 minut
Celková doba 30 minut
Na 4 porce
- 500 g čerstvých růžičkových kapustiček, půlených
- 1 hrnek vody
- 3 lžíce másla
- 1/4 hrnku mandlové mouky tmavé nebo bílé
- 1/4 hrnku + 3 lžíce nastrouhaného parmezánu
- 1/4 lžičky mořské soli
- 1/4 lžičky mletého černého pepře
- 1/2 hrnku smetany ke šlehání
Troubu předehřejeme na 205 stupňů Celsia. Zlehka vymastíme pečicí nádobu o objemu 2 litry.
Růžičkovou kapustu nasypeme do misky, vhodné do mikrovlnné trouby, a přilijeme vodu. Zakryjeme ji a 5 minut vaříme na vysoký výkon. Potom kapustičky důkladně scedíme a třesením promícháme s 1 lžící povoleného másla. Mezitím v menší misce smísíme mandlovou mouku, 1/4 hrnku sýra, sůl a pepř. Zbylé dvě lžíce másla po malých kouscích nakrájíme do moučné směsi a hnětačem těsta nebo dvěma vidličkami je rozmělníme, dokud nám nevznikne drolivá směs.
Na dně pečicí nádoby rozvrstvíme kapustičky. Zalijeme je smetanou a rovnoměrně posypeme drolivou posypkou. Ozdobíme ji zbývajícími 3 lžícemi sýra.
Kapustičky vložíme do trouby a pečeme 20 minut nebo tak dlouho, až se horní vrstva potáhne zlatohnědým odstínem a vyskáčou na ní bublinky.
Na jednu porci: 310 kalorií, 10 g bílkovin, 13 g uhlohydrátů, 26 g celkového tuku, 14 g nasyceného tuku, 5 g vlákniny, 365 mg sodíku
UKÁZKA Pekanovo-ananasové zákusky
Zdání klame — tyhle mrňavé „kousky“ akorát na jedno sousto jsou ve skutečnosti pěkně syté. Dětem budou připadat legrační a roztomile, ale to jim nic neubírá na eleganci; bez obav je můžete podávat i ve společnosti dospělých.
Doba přípravy 15 minut
Celková doba 15 minut + čas na vychlazení
Na 30 kousků
- 1 hrnek pomletých pekanů
- 3 lžíce rozpuštěného másla
- 1 konzerva (250 g) drceného ananasu, scezeného
- 250 g krémového sýra, při pokojové teplotě
- 15 rozpůlených pekanů
- sladidlo odpovídající 1/4 hrnku cukru
Jestliže používáte sladidlo s většími granulkami, jako je xylitol, před použitím ho 30 vteřin pomixujte v mixéru, abyste získali jemnější prášek. Potom postupujte dál podle receptu.
Plech nebo větší tácek vyložíme 30 malými kousky pečicího papíru. Ve středně velké míse smísíme mleté pekany, máslo a sladidlo. Suroviny důkladně promícháme. Vezmeme lžíci a rovnoměrně těsto naklademe na papírky, načež je vlhkými prsty nebo lžící lehce přimáčkneme. Potom je dáme stranou.
V další míse smícháme ananas a krémový sýr. Opět pečlivě promísíme. Tuto směs rovnoměrně naklademe na pekanové placičky a každou ozdobíme 1 půlkou pekanu. Nejméně na 30 minut dáme zákusky vychladit.
Na jeden kousek: 77 kalorií, 1 g bílkovin, 2 g uhlohydrátů, 8 g celkového tuku, 2,5 g nasyceného tuku, 1 g vlákniny, 34 mg sodíku