Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Živáňská jehla

  8:19aktualizováno  8:19
Nejlepší kousek hovězího, svíčková, je křehký, rychle propečený, a přitom plný šťávy. Nezbytným doprovodem živáňské je slanina nebo špek, které zvýrazní chuť a všechno krásně provoní.

Živáňská jehla | foto: Apetit

NA 6 PORCÍ

Příprava: 10 minut + 1 hodina marinování + 25-35 minut grilování

* 600 g pravé hovězí svíčkové
* 2 cibule, nakrájené na klínky
* 3–4 slovenské papriky, zbavené jádřinců a nakrájené na větší kusy
* 150 g uzeného špeku nebo anglické slaniny, nakrájené na plátky
* 150 ml kvalitního oleje
* sůl a čerstvě mletý pepř

1. Maso omyjte, osušte a nakrájejte napříč na silnější díly. Vložte je do větší mísy, přidejte všechny ostatní ingredience a promíchejte. Mísu zakryjte fólií a uložte nejméně na hodinu do chladu.

2. Rožeň nebo grilovací jehly potřete olejem a střídavě na ně napichujte svíčkovou, cibuli, papriku a slaninu. Takto připravené špízy zabalte do alobalu a pětadvacet až pětatřicet minut opékejte nad rozpáleným grilem nebo na grilovací mřížce.

3. Hotové špízy opatrně vybalte z alobalu – nejlépe na míse nebo pečicím plechu, abyste se nepřipravili o lahodnou šťávu. Potom všechno stáhněte z jehly na mísu; nejlíp to jde vidličkou, kterou otočíte směrem od sebe. Podávejte s chlebem a s pikantními studenými omáčkami.

Tip Apetitu: Živáňská se dříve připravovala v jámě vykopané v zemi a na žhavých kamenech. Dnes si vystačíte s alobalem, ale rozhodně využijte krátkou sezonu pravých slovenských paprik. Jsou světle zelené nebo žluté a tenčí, mají jemnou sladkou vůni a někdy umějí i pěkně pálit, což živáňské rozhodně neuškodí.

OCHUTNEJTE TAKÉ

Marinované sladké kuřeMarinované sladké kuře
Kuřecí balíčkyKuřecí balíčky
Voňavý pstruh a lehký salátVoňavý pstruh a lehký salát

Autoři:




Nejčtenější

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Ilustrační snímek
Naše pocity se promítají na našem zdraví, říká psycholožka Janáčková

Veselá mysl - půl zdraví. Platí to ovšem i naopak. Splíny a smutek na nás působí také. Emoce prostě mají na náš organismus větší vliv, než jsme si ochotni...  celý článek

Vínová rtěnka na přehlídce Marca De Vincenza.
Tmavá rtěnka je i pro vás. Zkuste extra lesk i sametově matný vzhled

Rtěnky v tmavých odstínech byly ještě nedávno na přehlídkách i v obchodech spíš výjimka, natož abychom je běžně potkávali na ulici. Během pár let se z nich...  celý článek

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

Tváří Nákupů Ona Dnes je Jana Stryková
Nákupem psa z množírny napomáháte týrání zvířat, říká herečka Stryková

Diváci si ji zapamatovali jako zdravotní sestru ze seriálu, teď se jim herečka Jana Stryková představí v jiné roli – stala se moderátorkou pořadu o bydlení....  celý článek

Další z rubriky

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky
Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky

Klepe se vám ruka a tekutou linkou si na víčku vytvoříte nepravidelný pruh... co s tím? Pomůže vám obyčejná lepicí páska... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.