Zelí sdílí osud krávy

  17:57aktualizováno  17:57
Tak jako má kráva pro mnoho dětí fialovou barvu a jmenuje se Milka, rostou na polích místo hlávek rovnou umělohmotné sáčky s nakrájeným zelím. Toto tvrzení není přehnané. Současné dětské kresby totiž zobrazují strašáka v zelí jako postavu uprostřed masa, knedlíků a nakrouhaného zelí.

Byla to pohroma, když na hřebeny Krušných hor přišlo prudké jarní tání. Proudy ledové vody skákaly přes terasovitá políčka a rvaly s sebou do údolí kamení, hlínu i celé trsy ještě neprobuzené trávy. Rázovití obyvatelé horských osad na severních svazích hor, v okolí městeček Kovářská, Vejprty a Přebuz mokrou hlínu lopatami urovnali do proutěných nůší a na svých zádech ji vynášeli zpět vzhůru.

Krušnohorské zelí ve své vařené podobě
1,2 kg červeného zelí, 1 jablko, 2 polévkové lžíce červeného vinného octa, sůl, špetka cukru, šťáva a nastrouhaná kůra z jednoho pomeranče, 200 g cibule, 100g husího sádla, 350 ml červeného vína, 1 brambor
Pro bylinný sáček:1 hřebíček, 2 zrníčka nového koření, 7 zrníček bílého pepře, 4 kuličky jalovce, 1 bobkový list, 1/4 skořicové tyčinky
Zelí nastrouhejte, jablko odzrňte, nakrájejte jej na kousky a vložte do hrnce. Přidejte ocet, sůl, cukr, šťávu a kůru z pomeranče, vložte sáček s kořením (pytlíček si můžete zhotovit z gázy), vše promíchejte, stlačte rukou nebo vařečkou a ponechejte jednu hodinu uležet. Cibuli nakrájenou na kolečka nechejte v rozpáleném husím sádle zesklovatt a přidejte ji do hrnce. Vše důkladn promíchejte a přilijte víno. Směs přiveďte k varu, 15 minut ji poduste a poté odstrate sáček s kořením. Nakonec jemně nastrouhejte brambor a vařte dalších 15 minut. 
Takto upravené zelí je vhodné k pečené drůbeži. V některých krajích střední Evropy se do zelí přimíchá několik lžiček ovocné marmelády nebo se k němu přidávají zesklovatělé plátky jablek.
Stráně zdolávali celé dny i týdny. Museli, jinak by  jejich proslulé zelí nemělo v čem růst a bylo by malé, neduživé a scvrklé.

Proslulé krušnohorské zelí! Nakrouhané, posypané solí a promíchané s cibulí, jedlými jeřabinami, jalovcem a plátky kyselých, scvrklých planých horských jablek a půl roku kvašené v kameninových sudech  představovalo vyhlášenou specialitu. Bylo stejně slavné jako všetatská cibule, jako levické husy, jako kuře z Brestu, jako ocet z Modeny. Bylo to zelí s rodokmenem. Znali ho v Karlových Varech, Berlíně i Praze. Bylo známé, ale už není.

Dnešní zelí je anonymní plodinou, u níž netušíme, zda-li k nám připlulo na lodích z Číny nebo Argentiny, přijelo v kamionech z Dánska, Holandska, Ukrajiny, nebo bylo vypěstováno na lánech v okolí Plzně. Zelí je dnes pro mnoho lidí pouze fádní zeleninou, kterou, jako nechtěné dítě necháváme na talíři nedojedenou.

A to přesto, že je součástí českého národního jídla, přestože se bez něho neobejde mnoho jídel pocházejících z fantazie středo- a východoevropských národů a přestože se z něho dají vyčíst i lidské osudy. Zelí, přesněji jeho rozpůlená hlávka byla a v mnoha oblastech stále je oblíbenou  pomůckou ukrajinských a rumunských věštkyň z řad kočovných Cikánů. Churavějící nebo z budoucnosti vyděšený venkovan si do cikánského tábora přinesl hlávku zelí, kterou si sám vypěstoval.  Ve věštění poučená žena ji na plochém kameni obřadně rozpůlila a z průřezu,

Zelná roláda ("golubce")
250 ml mléka, 50 g dlouhozrnné rýže, po 150 g hovzího, vepřového a skopového masa, 30 g špeku, 2 cibule, 1 stroužek česneku, 30 g másla, 3 polévkové lžíce nasekané petrželky, 1/2 čajové lžičky oregana, 2 žloutky, špetka soli, čerstvě mletý pepř, 12 až 18 plátků nejlépe čínského zelí, 250 ml masového vývaru
Mléko svařte s 1/8 l vody, rýži ve směsi na mírném plameni uvařte (asi 20 min.). Maso i špek rozemelte. Cibuli a česnek nakrájejte, v 10 g másla lehce osmažte a nechejte vychladnout. Maso promíchejte s bylinkami, žloutky, cibulí a česnekem, posolte a opepřete. Přidejte uvařenou rýži. Listy zelí krátce povařte ve vařící vod, odkapejte a nožem z nich odstraňte tužší středovou část. Listy rozprostřete, osolte a opepřete. Masovou směs rozdělte na dvanáct dílů, vložte je na zelné listy a srolujte. Pekáč vymastěte máslem, poskládejte do ní zelné rolády a zalijte jej vývarem. Zbývající máslo ve formě vloček poklaďte na "golubce". Pekáč vložte do vyhřáté trouby a ponechejte jej tam při 180 stupních asi 35 až 40 minut.
jež se někdy podobá lidskému tělu i s končetinami, jindy mozkovým závitům nebo načechrané sametové draperii, určovala příčinu nemoci i průběh budoucího života.

Zelí není pouze bílé, červené nebo čínské. Především musíme rozlišovat mezi mnoha jeho regionálními variacemi, od špičatého holandského, jež je ozdobou každého venkovského trhu, přes ploché giganty z francouzské Bretaně až po plané zelí z běloruských vlhkých nížin. Stejně tak pestré je i jeho použití. Zelí může být přílohou k masu, zelí nacházíme uvnitř čínských jarních taštiček, můžeme z něho připravit salát nebo ho použijeme jako obal pro masovou náplň.

Ještě před padesáti lety platilo pravidlo, že zelí je domovem především v polské, ruské a německé kuchyni. Na konci druhého tisíciletí se nám ale může zdát, že centrem zelného pojídání jsou mnohé vesnice v Českém lese, v těsné blízkosti hranic s Bavorskem.

Během posledních padesáti let se do těchto horských vsí přistěhovali Češi z Ukrajiny a Slovenska, Maďaři z okolí Lučence, rumunští Huculové, Romové z Banátu i Poláci z Těšínska. Každý přinesl i svou zelnou kulturu. Proto v některých obzvláště slavných nedělích můžete ze samoty u hřbitova zavětřit vůni ukrajinských zelných "golubců",  na návsi typickou ostrost z maďarského zelného vinného salátu a u kostela vás položí slovenská zelňačka. A na kraji obce Demeterovci šlapou bosýma nohama zelí v kádi. To jejich má nejlepší šmak, a nikdo neví proč.

Autor:

Nejčtenější

Se třemi dětmi rezignujete na spoustu věcí, říká pediatrička Karolová

Kateřina Karolová se svými třemi syny

Jako dětská lékařka odešla Kateřina Karolová sbírat zkušenosti na kliniku do Německa, kde zažila velmi náročné služby....

O 10 let mladší: Tragédie v dospívání Petru zničila, chce nový restart

Petra je už dlouhá léta zvyklá na tvrdý život. Starosti se na ni znatelně...

Petra je matkou dvou dětí, které vychovává sama. Hodně pracuje a ještě k tomu si dodělává střední školu, kterou kvůli...

Rodinu trápí rakovina tříleté dcery i plesnivý dům. Teď mají nové bydlení

Rodinu v opraveném domě přivítali příbuzní i kamarádi.

Aby šestičlenná rodina neměla málo starostí se zchátralým domem plným plísní, dostavily se ještě zdravotní potíže dětí...

Proměna Gábiny, která je opět single. Změnila účes i šatník

Gábina před a po proměně

Před nedávnem se rozešla s přítelem, přesto Gábina nechce truchlit. Do nového života touží vykročit s novým účesem a...

Anorexii jsem schovávala za vysílení z baletu, říká tanečnice

Megan Brewerová s anorexií bojovala už od střední školy

Megan Brewerovou (22) podezřívali z anorexie mnoho let, ale vždy tvrdila, že je štíhlá kvůli tanci, kterému se věnovala...

Další z rubriky

Vyzkoušejte vánoční cukroví bez másla. Kokosky nebo pomerančové hvězdičky

Sádláčky

Pečení cukroví patří sice v mnoha českých rodinách k nezpochybnitelným tradicím, cena některých surovin však už tak...

Vanilkové rohlíčky a šest dalších receptů na klasické vánoční cukroví

vanilkové rohlíčky

Jednička mezi vánočním cukrovím, která vám provoní byt, jsou vanilkové rohlíčky. K nim vám přinášíme šest dalších...

Klasika i netradiční tipy. Stovky receptů na cukroví na jednom místě

Vánoční cukroví na iDNES.cz

Recepty na klasické, nepečené i zdravé vánoční cukroví najdete ve zvláštní příloze webu OnaDnes.cz. Vedle tipů na...

Najdete na iDNES.cz