Zelí a kapusta chrání před rakovinou a zároveň chutnají

aktualizováno  1. února 2021 
Podle lékařských výzkumů nás pravidelná konzumace zelí a kapusty chrání před rakovinným bujením v trávicím traktu. Obávanému nadýmání můžete předejít, přidáte-li k zelí některou z bylinek, která tyto účinky mírní. Mezi ně patří kmín, rozmarýn, šalvěj, tymián, saturejka a fenykl.
Polévka z čerstvého zelí. Ilustrační foto

Polévka z čerstvého zelí. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Recept pro ONU: Bílé kysané zelí s dýní

AUTOR: Pavel Sapík (restaurace U Zlaté studně)

Na 4 porce

* 500 g bílého kysaného zelí
* 1 velká cibule
* 250 g dýně
* 100 g slaniny
* 1 stroužek česneku
* 1 lžíce sádla (nejlépe kachního)
* sůl, pepř, cukr, ocet (na dochucení)

1. Na sádle orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme kysané zelí. Necháme podusit do poloměkka. Poté přidáme 2/3 na kostky nakrájené dýně.

2. Zbývající 1/3 dýně nastrouháme a také přidáme do zelí, které se tím zahustí. Přidáme propasírovaný česnek, osolíme a opepříme. Na závěr dochutíme cukrem, případně octem, tak aby výsledná chuť byla harmonicky sladkokyselá.

3. Při podávání lehce přelejeme na kostičky nakrájenou a orestovanou slaninou, můžeme přidat i plátky opečené anglické slaniny.

Tip
Vyzkoušet můžete i koláč ala quiche. Na těsto potřebujete 300 g mouky, špetku soli, 125 g másla a 100 ml vlažné vody. Jako náplň pak použijte zelí z receptu a vše zasypte sýrem.

Zelné placičky (zelňáky)

Příprava: 15 minut + 10 minut opékání

Pro 4 osoby

* 500 g kysaného zelí
* 400 g hladké mouky + trochu na vál
* 1/4 lžičky kypřícího prášku
* 2 vejce
* sůl a mletý pepř
* 1/2 lžičky drceného kmínu
* sádlo na opékání

1. Kysané zelí vymačkáme a překrájíme. V míse zpracujeme nakrájené kysané zelí, prosátou mouku s kypřicím práškem, vejce, sůl a koření na tužší těsto.

2. Z těsta vytvarujeme na pomoučeném vále placičky jako na karbanátky a lehce je obalíme v hladké mouce. V pánvi rozpálíme trochu sádla a placičky opékáme po obou stranách dozlatova.

3. Takto postupně upečeme všechny zelňáky, klademe je na papírový ubrousek, aby se odsál přebytečný tuk, a podáváme.

Tip
Do těsta můžete vmíchat i trochu čerstvé nebo sušené majoránky a těsto upéct na plechu vyloženém pečicím papírem.

Vařená kapusta s klobásou

Příprava: 15 minut + 20-25 minut vaření

Pro 4 osoby

* 4 pikantnější klobásy
* 1 menší hlávka kapusty
* 800 g brambor, oloupaných
* sůl a mletý pepř
* 1/4 lžičky mletého kmínu
* 2 stroužky česneku
* 1 lžíce másla

1. Do kastrolu vložíme oloupané a překrájené brambory, kapustové listy a vše zalijeme vodou tak, aby byl obsah sotva potopený, osolíme a přidáme mletý kmín.

2. Uvedeme k varu a na mírném ohni vaříme, dokud kapusta nezměkne. Měkkou kapustu vyjmeme a brambory do vaříme skoro do měkka. Uvařenou kapustu překrájíme na drobno a ochutíme prolisovaným česnekem a mletým pepřem.

3. Vodu z brambor odlijeme tak, aby sahala asi do poloviny, přidáme klobásky, ochucenou kapustu a společně prohřejeme. Nakonec přidáme lžíci másla. Vařené brambory s kapustou a uzeninou podáváme v hlubokém talíři s částí vývaru.

Tip
Brambory se zeleninou můžete rozmačkat vidličkou nebo šťouchadlem na brambory a podávat s kouskem čerstvého másla a ohřátou klobásou.

Pirohy se zelím

Příprava: 60 minut + 20-25 minut pečení

Pro 4 osoby

Na těsto:
* 250 g hladké mouky
* 150 dkg hery
* 1 vejce
* 50 ml vody
* 1/2 lžičky citronové šťávy

Na náplň:
*
500 g hlávkového zelí
* sůl a mletý pepř
* 60 g másla
* 1 vejce vařené natvrdo
* trocha petrželky

1. Na vál prosejeme mouku, přidáme pokrájený tuk a nožem ho zapracujeme do mouky. Přidáme žloutek, sůl, vodu, citronovou šťávu(můžeme nahradit octem) a zpracujeme pevné hladké a pružné těsto. Zabalíme ho do fólie a necháme minimálně 1/2 hodiny v chladničce odležet.

2. Zelí očistíme, nakrouháme, dáme do mísy a pořádně prosolíme a pomačkáme, aby pustilo šťávu. Pak jej vyždímáme a šťávu slijeme. V kastrole rozpustíme máslo, vložíme zelí a dusíme do měkka, dokud se neodpaří všechna voda.

3. Zelí necháme vychladnout, vmícháme posekané vejce natvrdo, bylinky a dochutíme. Těsto vyválíme na pomoučeném vále na placku o síle asi 2 mm a vykrájíme zní kolečka o průměru 10 cm. Na střed dáme trochu náplně, okraje potřeme bílkem, přeložíme a dobře stiskneme.

4. Taštičky naskládáme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme bílkem, propícháme vidličkou a pečeme v předehřáté troubě 10 minut při 200 stupních. Potom snížíme teplotu na 175 stupňů a dopečeme dozlatova, trvá to dalších asi 10-15 minut.

Bílá kapustičková polévka

Příprava: 15 minut + 25-30 minut

Pro 4 osoby

* 2 lžíce másla
* 1 cibule
* 4 stroužky česneku
* 2-3 lžíce hladké mouky
* 1,25 l vody nebo vývaru
* 400 g kapustiček
* 4 brambory, na kostičky
* 200 ml smetany 33%
* sůl a mletý pepř
* menší hrst sušené nebo hrst čerstvé majoránky

1. Kapustičky očistíme od zavadlých listů, seřízneme oschlé konce a omyjeme. V hrnci rozehřejeme máslo, zpěníme na něm jemně nakrájenou cibuli a usekaný česnek, přisypeme mouku a umícháme světlou jíšku.

2. Přilijeme vlažnou vodu nebo vývar, osolíme, opepříme, prošleháme a uvedeme k varu. Na mírném ohni za občasného míchání vaříme asi 15 minut. Potom přidáme na kostičky nakrájené brambory, kapustičky a vaříme doměkka, trvá to asi 5-7 minut.

3. Nakonec přilijeme smetanu, necháme přejít varem, stáhneme z ohně a dochutíme sušenou rozemnutou majoránkou (nebo čerstvou jemně usekanou), solí a pepřem.

Závitky s vegetariánskou náplní

Příprava: 20-30 minut

Pro 4 osoby

* 8 větších kapustových listů
* 100 g másla
* 4 stroužky česneku

Na náplň:
*
3 housky
* 4-5 lžic smetany
* 4 cibulky s natí
* 4 stroužky česneku
* 1 lžíce másla
* 250 g žampionů
* sůl a mletý pepř
* špetka mletého kmínu

1. Kapustové listy omyjeme a spaříme ve vroucí vodě, zchladíme ve studené a necháme okapat. Silná žebra listů se řízneme nožem nebo přes fólii naklepeme paličkou. Housky nakrájíme na drobné kostičky, pokropíme je smetanou a necháme je nasáknout.

2. Žampiony očistíme, oloupeme a nakrájíme na plátky. Cibuli očistíme, bílou část nakrájíme najemno a nať nakrájíme napříč na tenké plátky. Česnek oloupeme a jemně usekáme. V kastrolu na lžíci másla zpěníme cibuli a usekaný česnek, přidáme žampiony, osolíme, opepříme a okořeníme a dusíme pod poklicí do měkka, dokud se nevydusí voda, kterou houby pustily, trvá to asi 15 minut.

3. Houbovou směs necháme zchladnout, přidáme navlhčené housky, cibulovou nať, dochutíme solí a pepřem a dobře promícháme. Na každý kapustový list dáme na kraj trochu náplně.

4. Náplň vytvarujeme do válečku, boční okraje listu ohneme směrem dovnitř a listy zavineme. Takto postupně zavineme všechny kapustové listy.

5. Závitky převážeme bílou nití a naskládáme do zapékací misky nebo pekáčku vymazaného máslem. Poklademe je zbylým máslem, přidáme celé stroužky česneku, mírně podlijeme vodou, přikryjeme a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů pod poklicí asi 20-30 minut. Během pečení závitky otočíme, popřípadě podlijeme trochou vody. Podáváme se šťávou, pečeným česnekem a různě upravenými brambory nebo bramborovou kaší.

Tip
Podobně můžete listy naplnit nádivkou z mletého masa nebo do houskové nádivky přidat místo žampionů lesní houby, vejce uvařená natvrdo, slaninu, uzené maso apod. Závitky můžete také obalit v těstíčku nebo trojobalu a usmažit dozlatova.

Autoři:
  • Nejčtenější

Jen s kakaem a nemíchat? Hlasujte v anketě, jak správně jíst krupicovou kaši

13. dubna 2024

Zamíchat, nebo nezamíchat? Jíst od kraje talíře, nebo zprostředka? S kakaem, skořicí, kokosem,...

Jehněčí kebab s řepovo-sýrovým dipem

Jehněčí kebab s řepovo-sýrovým dipem

Střední

30 min

Užijte si vylepšenou pochoutku Blízkého východu.

Galetka s červenou řepou a ricottou

Galetka s červenou řepou a ricottou

Střední

75 min

Pokud jste nevěděli, že můžete francouzskou galetku připravit i na slano, vyzkoušejte náš snadný...

Těstoviny s pečenou řepou a sýrem

Těstoviny s pečenou řepou a sýrem

Střední

60 min

Věřte, že si na těchto těstovinách se superzdravou řepou báječně pochutnáte.

Napoleonky z červené řepy a kozího sýra

Napoleonky z červené řepy a kozího sýra

Lehké

45 min

Kombinace lahodného kozího sýra a červené řepy je neodolatelná.

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...