Doporučujeme

Zelné listy plněné mletým masem

Zelné listy plněné mletým masem | foto: Profimedia.cz

Špičaté zelí je hit. Zabalte do něj maso nebo si udělejte skvělý salát

  • 3
Možná jste u stánku svého oblíbeného zelináře narazili na hlávkové zelí neobvyklého zašpičatělého tvaru. Je to některá z méně známých odrůd této v Česku velmi oblíbené košťálové zeleniny. Pro svou křehkost a příjemnou nasládlou chuť je ideální do salátů, ale vynikne i při tepelné úpravě.

Špičaté zelí patří k nejstarším brukvovitým odrůdám, ale u nás jsou mnohem rozšířenější kulatě tvarované hlávky. Na západ od našich hranic však zelí rostlé do špičky patří v poslední době mezi favority a až se s ním seznámíte, pochopíte proč.

Špičaté zelí

Momentálně jsou k dostání jeho rané varianty, ale pěstuje se i v létě a pochutnávat si na něm můžete prakticky do podzimu. Rané zelí je křehčí a šťavnatější, takže je nejlepší na nic nečekat a konzumovat. Letní je pak vynikající třeba k nakládání nebo jako příloha.

Špičaté zelí je stejně jako ostatní košťálová zelenina velmi užitečnou součástí zdravého jídelníčku. Obsahuje nejen vitamin C, vitaminy skupiny B, provitamin A i kyselinu listovou, ale je také zdrojem vlákniny a minerálních látek, jako jsou vápník, draslík nebo fosfor.

Obsah dusitanů a dusičnanů může pomoci lidem s onemocněním srdce a hlávkové zelí také pomáhá tělu bojovat proti volným radikálům, a tak je vhodné i jako prevence rakoviny.

Nudle s hlávkovým zelím a slaninou

Ingredience na 4 porce:

Nudle se zelím a slaninou
  • 500 g širokých nudlí
  • 1-2 lžíce oleje
  • 150 g anglické slaniny
  • 1/4 nebo 1/2 hlávky špičatého zelí (podle velikosti)
  • kmín
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  1. Do velkého hrnce dáme vařit větší množství osolené vody. Když je vroucí, zavaříme do ní nudle, kápneme trochu oleje, aby se neslepily, a uvaříme podle návodu na obalu.
  2. V hlubší pánvi na lžíci oleje orestujeme na kostičky nakrájenou anglickou slaninu. Přidáme nakrouhané zelí a kmín a 2-3 minuty opékáme za stálého míchání. Osolíme a dochutíme čerstvě mletým pepřem.
  3. Nakonec do pánve přidáme zcezené nudle, lehce promícháme a podáváme.

Tip: Anglickou slaninu můžete nahradit šunkou nebo uzeným masem. Pokud máte čerstvou pažitku, posypejte jí před podáváním každou porci.

Zelný salát s červenou paprikou a okurkou

Ingredience na 4-6 porcí:

  • 1/2 hlávky špičatého zelí
  • 8 cherry rajčátek
  • 1 salátová okurka
  • 1-2 jarní cibulky
  • šťáva z jednoho citronu
  • 2 lžíce oleje z vlašských ořechů
  • trochu mletého římského kmínu
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  1. Zelí očistíme, vnější listy odstraníme (pokud jsou zavadlé, tak je vyhodíme, pěkné si schováme na další recept). Pak ho nakrouháme najemno a dáme do velké mísy.
  2. Cherry rajčátka omyjeme a překrájíme. Okurku omyjeme (můžeme, ale nemusíme loupat) a nakrájíme. Jarní cibulky očistíme a nasekáme najemno.
  3. Zeleninu vmícháme k zelí, osolíme, opepříme, dochutíme římským kmínem a zakápneme olejem a citronovou šťávou.
  4. Podáváme pokud možno hned, aby zelí bylo krásně křupavé.

Tip: Když uděláte salátu víc a nesní se, nic se neděje. Schovejte ho do uzavřené nádoby v lednici, zelí pod vlivem zálivky pustí šťávu a nebude už tak křupavé. Zato se do druhého dne chutě rozloží a třeba jako příloha ke grilovanému masu bude salát nepřekonatelný.

Zelné listy plněné mletým masem

Ingredience na 4 porce:

Zelné listy plněné mletým masem
  • 8 vnějších listů špičatého zelí
  • 500 g mletého masa (mix hovězí a vepřové)
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky římského kmínu
  • čerstvě mletý pepř podle chuti
  • 1 malá cibule
  • 2-3 stroužky česneku
  • 400 g krájených loupaných rajčat (1 plechovka)
  • nasekaná petrželka na ozdobu
  1. Listy opatrně sejmeme z hlávky (pomůžeme si tím, že je dole nad košťálem nařízneme) a asi na jednu minutu je ponoříme do vroucí vody. Budou pak měkčí a nebudou se při balení lámat. Položíme je na cedník a necháme okapat.
  2. Mleté maso smícháme v míse se solí, římským kmínem a pepřem. Přidáme oloupanou a nasekanou cibuli a prolisovaný česnek. Rukama pečlivě propracujeme, aby se ingredience rovnoměrně rozložily.
  3. Pak z masa tvoříme stejně velké kuličky a jeden po druhém jimi plníme zelné listy. Skládáme do zapékací mísy, která je tak velká, aby se do ní všechny balíčky vešly těsně vedle sebe (nebudou se rozbalovat).
  4. Nahoru naneseme konzervu krájených rajčat a dáme péct do předehřáté trouby na 180 °C asi na 50-60 minut.
  5. Průběžně podléváme vodou podle potřeby a přeléváme balíčky vzniklou rajskou šťávou. Podáváme posypané nasekanou petrželkou s dušenou rýží, vařenými bramborami nebo jen tak s čerstvým pečivem.

Tip: Náplň můžete „nastavit“ vařenou rýží, bude pak nadýchanější. V tom případě budete potřebovat méně masa.


  • Vybrali jsme pro Vás