Vaříme zelí

VIDEO: Kimči nejen pro vegany. Prostá dokonalost nadupaná vitaminy

1. listopadu 2019

Kimči je korejská národní obdoba obyčejného českého kysaného zelí. Přes zimu se ho vyplatí zařadit...

S šípkovou, nebo se zelím? Zvěřiny je moc, končí i v krmivech pro mazlíčky

19. října 2019

Myslivci i zpracovatelé zvěřiny zažívají vrchol sezony. Maso divočáků, srnců či jelenů však v...

Brambory nejsou jen příloha. Zkuste koláč s cibulí, lokše či štrachandu

5. října 2019

Zvykli jsme si používat bramborové hlízy jako poměrně nudnou surovinu pro přípravu kaše,...

EU může zakázat v Česku nejpoužívanější insekticid. Může poškodit mozek

Ilustrační snímek
14. září 2019

Po glyfosátech hrozí v Evropské unii zákaz další látky, hojně aplikované zemědělci. Na indexu...

Znáte kucmoch, bigos nebo trakař? Ochutnejte krajové speciality

8. srpna 2019

Skromný jídelníček našich předků zpestřovaly sýry, na západě Čech to byl třeba takzvaný „trakař“....

RECEPT DNE: Pohankové karbanátky se šťouchanými brambory se zelím

1. srpna 2019

Pohanka prospívá našemu zdraví a tak bychom ji měli pravidelně zařazovat do našeho jídelníčku....

Trumpové vyřezali ve Slovinsku sochu. Podle kritiků je jak strašák do zelí

6. července 2019  7:38

Nedaleko slovinské Sevnice byla v pátek odhalena hrubě opracovaná dřevěná socha americké první dámy...

Na dovolené nevařte. Otestovali jsme pro vás hotová jídla na cesty

27. června 2019

Ačkoliv u mnoha rodin to v létě vyhrávají zájezdy s all inclusive nebo aspoň polopenzí, stále je tu...

Cheb se stal Mekkou gurmánů. Festival jídla a pití nabídl stovky chutí

22. června 2019  15:24

„Nebe v puse!“ Tak zhodnotil první ročník akce nazvané Wine And Fresh Food Festival jeden z...

Řetězce vozí z větších dálek: zelí z Makedonie, brambory z Francie

17. května 2019  19:06

Nejen cibule z Nového Zélandu. Nákupní oddělení obchodních řetězců musejí sahat do větších dálek...

PŘEHLED: Cibule a zelí v roli másla. Za rok zdražily o sto procent

Šalotka je daleko jemnější než kuchyňská cibule, proto se používá hlavně do...
11. dubna 2019

Zapomeňte na máslo. Cenovým skokanem je letos zelenina, u níž ceny vyšponovalo loňské sucho a...

Zbavte tělo škodlivin! 8 potravin, které pomohou při detoxu

10. dubna 2019

Cítíte se pořád unavená a bez energie? Možná potřebujete po zimním hodování a lenošení pročistit...

Ochutnejte Česko. Nejlepší tradiční polévky nejen ze Šumavy či Krkonoš

9. března 2019

Ať se vydáte do kteréhokoliv koutu naší krásné země, všude dostanete talíř poctivou polévku, která...

Hácha, Zikmund a voňavá ovečka. České známky se cení

4. března 2019

Od osobností kalibru cestovatelů Hanzelky a Zikmunda po kachnu se zelím či kostkový cukr. České...

Tlačenka i škvarkové placky. Masopustní speciality, které zvládnete

16. února 2019

K pořádnému masopustnímu veselí patří nejen koláče a koblihy, ale také poctivé masové dobroty, od...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

15. ledna 2019

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním...

Sejkory, kyselo i hubník. V Krkonoších se lidová strava drží a vyvíjí

29. prosince 2018  8:15

Zatímco většina zvyků horalů v Krkonoších už dávno zanikla, tamní lidové pokrmy se stále drží v...

Vánoce ženy ročník 1919: obalované listy zelí a dárky na písmeno K

24. prosince 2018  10:24

Místo kapra obalené listy zelí a neskutečná radost z jednoho bonbonu nebo mýdla pod stromečkem. I...

Úsporná variace na svatomartinské menu. Hustá polévka i kuře jako husa

10. listopadu 2018

Svatý Martin se k nám sice chystá spíš na bílém bicyklu než na koni, ale slavit s plnou pusou...

Potraviny, které vám na podzim pomohou s hubnutím i posílením imunity

17. října 2018

Když chcete zhubnout, je právě podzim ideálním obdobím pro začátek diety. Není už takové teplo,...

Zemědělci zažívají zeleninovou krizi, kvůli suchu půjdou ceny nahoru

15. října 2018  18:05

Mimořádně špatný rok prožívají farmáři zaměřující se na pěstování zeleniny. Kvůli extrémnímu suchu...

Podzimní polévky pro zahřátí. Zkuste mrkvovou, čočkovou nebo se zelím

6. října 2018

Ačkoliv víkend slibuje sluníčko, na začátku října už se venku moc nezahřejeme. Podzim je zkrátka...

KVÍZ: Pivnica, kapustnica, glejovky. Jak se vyznáte ve slovenské kuchyni

1. října 2018

Český jazyk je slovenskému velmi příbuzný, ale v současné generaci už mizí povědomí o některých...

Co má hot dog společného se psy a kde se vlastně vzal?

18. srpna 2018

Dlouhá uzenina v housce se všemožnou oblohou je kandidátem na nejdokonalejší rychlé jídlo na světě....

Vondráček hájí ceny jídla ve Sněmovně. Už je ale nemají určovat poslanci

13. června 2018  16:59

Do obhajoby cen jídel ve Sněmovně, kde například vepřové s knedlíkem a zelím vyjde na 50 korun,...

Michelinský šéfkuchař: Překvapil mě zájem o žabí stehýnka a mořské plody

7. června 2018  16:38

Dvojnásobný držitel michelinské hvězdy Nicolas Decherchi bude hvězdou letošního Karlovského...

Velikonoční vejce barvěte přírodní cestou. Získáte nekonečnou škálu barev

26. března 2018

Vidíte ty krásné barvy? Všechny vznikly přírodní cestou a v domácích podmínkách je zvládnete v...

Marie Doležalová je v pátém měsíci těhotenství, pochlubila se bříškem

25. března 2018  12:01

Herečka a vítězka StarDance Marie Doležalová (31) se na Instagramu pochlubila šťastnou novinkou. Se...

Klidně kupujte banány s hnědými flíčky a tvrdá rajčata, jsou nejlepší

6. března 2018

Metoda pokus omyl vychází při nákupu ovoce a zeleniny pěkně draho. To zlevněné, co vypadalo...

Šest lidí na Ostravsku se přiotrávilo jídlem, všichni společně obědvali

26. prosince 2017  11:10,  aktualizováno  11:49

Hromadnou otravu jídlem řešili na Boží hod záchranáři ve Vratimově u Ostravy. Sedm lidí jedné...

Na svatého Štěpána se peče husa nebo kachna. Zvládne to i začátečník

25. prosince 2017

Podle tradice by se na svátečním stole na Štěpána měla objevit pernatá drůbež. A vzhledem k tomu,...

Štola, pirohy, řízek nebo kapustnica. Vánoční hvězdy našich sousedů

12. prosince 2017

Zatímco českou klasikou při štědrovečerní večeři je rybí polévka, smažený kapr s bramborovým...

Za jídlem do Vratislavi. Polská gastronomie dokáže překvapit i pobavit

7. prosince 2017

Češi se dlouho dívali na polskou kuchyni skrz prsty a to je velká škoda. Současná gastronomie...

Čerti, řemesla i skok do sena. Jarmek ve Valašských Kloboukách začíná

1. prosince 2017  15:57

Během víkendu zamíří do Valašských Klobouk na dvacet tisíc lidí. Jedna z největších předvánočních...

K pečínce zkuste svěže vyhlížející blanšírované zelí podle Pohlreicha

13. listopadu 2017

Jak zelí tepelně upravit, aby bylo nejen chutné, ale dalo se na něj i koukat? Podle šéfkuchaře...

Hitparáda cenových extrémů potravin: nejvíc podražilo kiwi a máslo

14. října 2017  16:12

Co mají společného melouny, pomeranče a kiwi? Kromě exotiky je to i vysoká cena, kterou si za ně...

Poradny