Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Zelenina nemusí být jen přílohou

  10:33aktualizováno  10:33
Jíte pořád maso a už chcete konečně začít žít alespoň trochu zdravě? Zkuste jednou týdně místo masa uvařit zeleninové jídlo. Uvidíte, jak vám to pomůže. Zelenina prospívá zdraví a dodává tělu životně důležité vitaminy a stopové prvky. A co víc? Pomáhá udržet štíhlou linii a dokonce podporuje dobrou náladu.
Uvnitř článku najdete několik receptů na zeleninové pokrmy.

Pórek po švýcarsku

600 g bílých částí pórku, 40 g rostlinného tuku, sůl, 2-3 stroužky česneku, mletý pepř, 30 g másla, 50 g strouhaného sýra
Bešamel: 30 g hladké mouky, 30 g másla, 3 dl plnotučného mléka, 1 žloutek, sůl

Očištěný pórek nakrájíme na 1 cm tlusté špalíčky, osmahneme na tuku, přidáme sůl, nadrobno rozsekaný česnek, pepř, maličko podlijeme a udusíme dopoloměkka. Zapékací misku vymažeme máslem  a na dno srovnáme pórek. Na bešamel rozehřejeme máslo, zaprášíme moukou, jen velmi lehce osmahneme, zředíme mlékem, osolíme a dobře povaříme. Do husté, trochu prochladlé omáčky vmícháme žloutek rozmíchaný ve lžíci mléka. Omáčku nalijeme na pórek, posypeme strouhaným sýrem, poklademe lupínky másla a zapékáme pod grilem nebo v dobře předehřáté troubě, až se sýr roztaví a zezlátne. Podáváme s vařenými brambory a a se salátem.

Rajčata plněná bylinkami

1 jemně nasekaná šalotka, 3 lžíce jemně posekané petrželky, 1 lžička jemně posekaného tymiánu, 60 g strouhanky, 2 lžíce olivového oleje, 4 masitá rajčata, sůl a pepř

Troubu předehřejte na 180 stupňů. Na nádivku smíchejte šalotku, petržel, tymián, strouhanku a olivový olej. Odřízněte vršky rajčat a dejte je stranou. Lžičkou vyberte semínka. Rajčata postavte do vymazané zapékací misky a uvnitř je osolte a opepřete. Naplňte je nádivkou a zavíčkujte". Rajčata zapékejte 15 minut v troubě tak, aby se dokonale prohřála, ale neztratila tvar. Podávejte je teplá nebo i studená. Nádivku lze libovolně variovat, například na vrchol nádivky můžete položit kousek sýra mozzarela, který se dobře taví.

Sója po čínsku

400 g sterilovaných sójových bobů, 2 cibule, 100 g pórku, 100 g čerstvé papriky, 30 g sušených čínských černých hub, 2 ks řapíkatého celeru, olej, 8 stroužků česneku, 1 lžíce škrobu do 1 dl vína, 4 lžíce sojové omáčky, sůl 

Houby namočíme do studené vody a po půl hodině scedíme a nakrájíme na kousky, stejně jako zeleninu. V hluboké pánvi rozpálíme olej a vsypeme postupně krájený česnek, cibuli, pórek, celer, papriku a houby. Po osmahnutí přidáme scezené boby, povaříme, ochutíme solí, vlijeme víno se šrobem a sojovou omáčku. Krátce povaříme a podáváme s pečivem nebo rýží.

Brokolicový koláč

500 g brokolice, sůl, 150 g bílého jogurtu, 100 ml smetany, 5 vejce, 200 g tvrdého ovčího sýra, muškátový oříšek, pepř, 2 lžíce strouhanky, 2 lžíce másla 

Brokolici rozebereme na růžičky a vaříme asi 10 minut v osolené vodě. Jogurt, smetanu a vejce rozšleháme, vmícháme nastrouhaný ovčí sýr, osolíme, opeříme a okořeníme muškátem. Troubu předehřejeme na 200 °C. Nízkou zapékací formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Vložíme brokolici a sýrovou masu. Poklademe vločkami zbylého másla a zapékáme asi 15-20 minut.

Autoři:






Nejčtenější

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...
Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě snadno odhalit. Co ale dělat, pokud si...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Dcera má účes na ježka. Jak reagovat na sexistické poznámky?

Nechala jsem své sedmileté dceři ostříhat vlasy nakrátko a strašně mě překvapila reakce některých lidí z našeho okolí. Nevím vůbec, jak na jejich nemístné...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Jana Bělobrádková se stará o tři děti.
Bartošová, Bělobrádková a Babišová: Své manžely v politice podporujeme

Bez podpory své partnerky žádný politik dlouhodobě neuspěje. Kdo stojí po boku nejvýraznějších osobností letošních voleb? Oslovili jsme manželky lídrů...  celý článek

Další z rubriky

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

11 makeup podvodů: Líčení, ve kterém vás jen tak někdo nepozná
11 makeup podvodů: Líčení, ve kterém vás jen tak někdo nepozná

Trocha řasenky, rtěnky, pudru a najednou si říkáte, že vypadáte i jako člověk. Tak toho zkuste někdy nanést trochu víc, ... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.