Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Zelenina nemusí být jen přílohou

  10:33aktualizováno  10:33
Jíte pořád maso a už chcete konečně začít žít alespoň trochu zdravě? Zkuste jednou týdně místo masa uvařit zeleninové jídlo. Uvidíte, jak vám to pomůže. Zelenina prospívá zdraví a dodává tělu životně důležité vitaminy a stopové prvky. A co víc? Pomáhá udržet štíhlou linii a dokonce podporuje dobrou náladu.
Uvnitř článku najdete několik receptů na zeleninové pokrmy.

Pórek po švýcarsku

600 g bílých částí pórku, 40 g rostlinného tuku, sůl, 2-3 stroužky česneku, mletý pepř, 30 g másla, 50 g strouhaného sýra
Bešamel: 30 g hladké mouky, 30 g másla, 3 dl plnotučného mléka, 1 žloutek, sůl

Očištěný pórek nakrájíme na 1 cm tlusté špalíčky, osmahneme na tuku, přidáme sůl, nadrobno rozsekaný česnek, pepř, maličko podlijeme a udusíme dopoloměkka. Zapékací misku vymažeme máslem  a na dno srovnáme pórek. Na bešamel rozehřejeme máslo, zaprášíme moukou, jen velmi lehce osmahneme, zředíme mlékem, osolíme a dobře povaříme. Do husté, trochu prochladlé omáčky vmícháme žloutek rozmíchaný ve lžíci mléka. Omáčku nalijeme na pórek, posypeme strouhaným sýrem, poklademe lupínky másla a zapékáme pod grilem nebo v dobře předehřáté troubě, až se sýr roztaví a zezlátne. Podáváme s vařenými brambory a a se salátem.

Rajčata plněná bylinkami

1 jemně nasekaná šalotka, 3 lžíce jemně posekané petrželky, 1 lžička jemně posekaného tymiánu, 60 g strouhanky, 2 lžíce olivového oleje, 4 masitá rajčata, sůl a pepř

Troubu předehřejte na 180 stupňů. Na nádivku smíchejte šalotku, petržel, tymián, strouhanku a olivový olej. Odřízněte vršky rajčat a dejte je stranou. Lžičkou vyberte semínka. Rajčata postavte do vymazané zapékací misky a uvnitř je osolte a opepřete. Naplňte je nádivkou a zavíčkujte". Rajčata zapékejte 15 minut v troubě tak, aby se dokonale prohřála, ale neztratila tvar. Podávejte je teplá nebo i studená. Nádivku lze libovolně variovat, například na vrchol nádivky můžete položit kousek sýra mozzarela, který se dobře taví.

Sója po čínsku

400 g sterilovaných sójových bobů, 2 cibule, 100 g pórku, 100 g čerstvé papriky, 30 g sušených čínských černých hub, 2 ks řapíkatého celeru, olej, 8 stroužků česneku, 1 lžíce škrobu do 1 dl vína, 4 lžíce sojové omáčky, sůl 

Houby namočíme do studené vody a po půl hodině scedíme a nakrájíme na kousky, stejně jako zeleninu. V hluboké pánvi rozpálíme olej a vsypeme postupně krájený česnek, cibuli, pórek, celer, papriku a houby. Po osmahnutí přidáme scezené boby, povaříme, ochutíme solí, vlijeme víno se šrobem a sojovou omáčku. Krátce povaříme a podáváme s pečivem nebo rýží.

Brokolicový koláč

500 g brokolice, sůl, 150 g bílého jogurtu, 100 ml smetany, 5 vejce, 200 g tvrdého ovčího sýra, muškátový oříšek, pepř, 2 lžíce strouhanky, 2 lžíce másla 

Brokolici rozebereme na růžičky a vaříme asi 10 minut v osolené vodě. Jogurt, smetanu a vejce rozšleháme, vmícháme nastrouhaný ovčí sýr, osolíme, opeříme a okořeníme muškátem. Troubu předehřejeme na 200 °C. Nízkou zapékací formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Vložíme brokolici a sýrovou masu. Poklademe vločkami zbylého másla a zapékáme asi 15-20 minut.

Autoři:



Nejčtenější

Máma neví, že mě baví zabíjení, řekla dvanáctiletá dcera ve Výměně manželek

Blanka s přítelem Valentýnem a jejich nejmladší dcerka Saša.

Mia žije s přítelem a dvěma dětmi v Kladně. I když je jí teprve 25 let, o jejich výchově má docela přesnou představu....

VIDEO: Jak se ze služky Gottwaldové stala první dáma. A lidé se jí smáli

Marta Gottwaldová (Na snímku z roku 1948)

Toužila být obdivována jako její předchůdkyně Hana Benešová. Jenže Martě Gottwaldové, která začínala jako služka a...



Doktorka mi řekla, ať „to“ dám radši pryč, řekla matka zdravé holčičky

Tchyně Martina a zeť Ján se v porodnici, kam doprovázeli Marii k porodu, hodně...

Některá maminka porod císařským řezem nechce, ale stejně to tak nakonec skončí. Jiná o něj žadoní, ale nakonec porodí...

Devadesátkový trend znovu na scéně. Čtyři tipy, jak nosit džíny do pasu

Jak nosit džíny čtyřikrát jinak?

Džíny patří k základním kouskům šatníku. Stačí jen najít střih, který si bude rozumět s naším typem postavy, a máme...

Pětkrát o očekávání: Submisivní muž ženě neimponuje, říká psycholožka

Ilustrační snímek

„Bez ohledu na proměnu společnosti a generační rozdíly očekává stále žena většinou muže, který bude vůdčí osobností,...

Další z rubriky

Kobylky nebo cvrčci? Jíst hmyz je zdravé, zkuste to i vy

Ilustrační snímek

Paleo dieta? Kadeřávek? Květáková rýže? Známé jídelní trendy, které hýbou světem foodies, možná brzy nahradí...

Nechce se vám v horku vařit? Připravte si osvěžující večeři z rajčat

Polévka gazpacho

Pomalu si zvykáme na to, že české léto připomíná spíš to středomořské, za kterým jsme dřív museli na dovolenou. Jenže s...

Je vám horko? Ochlaďte se skvělou domácí zmrzlinou nebo sorbetem

Čokoládová zmrzlina

K létu patří tropické teploty a když máme volno a můžeme ležet u vody, tak z nich můžeme mít i radost. Ale nejen vodou...



Najdete na iDNES.cz